Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Rendhagyó földrajz óra
2016. május 9.

V. Németh Zsolt államtitkár és országgyűlési képviselő rendhagyó földrajz órán tartott előadást 36, 8. évfolyamos diáknak a Vasvári Kardos László Általános Iskola könyvtárában.

Az iskola igazgatója Sejberné Szabó Marianna elmondta, hogy szeretnének hagyományt teremteni, így várhatóan minden évben a 8. évfolyamosoknak hasonló előadást szerveznek.

Az államtitkár látogatása során megtekintette az egy évvel ezelőtt átadott Ökoparkot és száraztaposót az iskola területén belül, ahol a növények, azóta már szépen benőtték környezetüket.

Rendhagyó földrajz óra

Az államtitkár előadásában beszélt arról, hogy a földrajzi, természeti környezetünk védelme és a nemzeti örökségünk megőrzése egymásra épülő és egymást erősítő feladatok. Csak a felületes szemlélő számára tűnhet úgy, hogy földrajzi kincseink védelmének semmi köze nincs a hungarikumokhoz és a kiemelkedő nemzeti értékeinkhez. Egyszerre kell óvnunk természeti környezetünket és hagyományainkat. Közös örökségünket, amit őseink személyes áldozatvállalásuk árán örökítettek ránk, ez képezi jövőnk stabil fundamentumát. A hungarikumok olyan értékek, amelyek ezer szállal kötődnek tájainkhoz, történelmünkhöz, társadalmunkhoz, kultúránkhoz, és amelyekhez mi, a magyar nemzetet alkotók is megannyi érzelmi szállal kapcsolódunk.

Rendhagyó földrajz óra

A Hungarikum Bizottság és az értéktárak tevékenységével kapcsolatban az alábbi rövid összefoglaló sorokat mondta el az államtikár: Magyarországon összesen 19 megyei értéktár bizottság alakult meg. Eddig közel 800 települési értéktár bizottság- köztük nyolc tájegységi (közös települési) értéktár bizottság- jött létre. Országosan több mint 1300 megyei értéket és 5800 települési értéket tartunk nyilván. A Hungarikum Bizottság 2014-2016 között eddig tíz alkalommal ülésezett, döntései alapján a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő értékek száma 25-ről 56-re emelkedett, mindösszesen 31 elemmel bővült. A Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő értékek száma 91-ről 135-re nőtt, összesen 44 értékkel emelkedett.

Rendhagyó földrajz óra

A Hungarikum Bizottság 2016. április 19-i üléséről is beszélt: Egy tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és nyolc tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság 2016. április 19-én megtartott ülésén. Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe Kabay Jánosnak, az Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életműve. A Magyar Értéktárba került a több mint 130 éves múltra visszatekintő TÖRLEY pezsgő, a 100 éves készítési receptúrával rendelkező St. Hubertus magyar gyógynövénylikőr, a kézzel szedett, nagy pehelytartalmú libatoll, valamint a magyar cimbalom és a Magyar Örökség Díjat őrző Békés-tarhosi Énekiskola. Új tétel még a Magyar Értéktárban a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra, a Szatmár, Bereg és Kárpátalja középkori templomai és a Miskolctapolcai Barlangfürdő. A Hungarikum Bizottság döntése alapján így a Hungarikumok Gyűjteményébe már 56 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 135 tagúra bővült.

Rendhagyó földrajz óra

Végezetül a Hungarikumok Gyűjteményéről való tudnivalókat ismertette röviden: A Hungarikumok Gyűjteménye azokat a magyarság által teremtett szellemi, kulturális javakat, anyagi alkotásokat öleli fel, amelyeket minden magyar magáénak érezhet és tudhat világszerte, amelyek alapján a külföldiek megkülönböztethetnek bennünket más nemzetektől. A gyűjteményben, olyan válogatott értékek találhatók, amelyek a nemzeti identitás és összetartozás érzésének alapját adják. Egy olyan tudatosan rendszerezett értéktár, amely a magyarság életrevalóságát, leleményességét, alkotó- és teremtő képességét, egyediségét bizonyítja szerte a világon. Ezekkel a különleges javakkal, rendszerekkel, technikákkal és értékekkel csak mi magyarok rendelkezünk, ezért méltán lehetünk büszkék rájuk. Magyarországon törvény óvja a hungarikumokat, büszkék vagyunk arra, hogy nemzeti értékek ilyen típusú megbecsülése az egész világon egyedülálló. A hungarikumok gyűjtésének egyedisége abból fakad, hogy nemzeti értékek fogalmát nem szűkítjük le csupán kulturális örökségünkre, mezőgazdasági és ipari termékekre vagy épített és természeti környezetünkre, hanem mindezeket komplexen kezeljük. Ebben a megközelítésben kulturális örökségünk, épített és a természeti környezetünk elemei ugyanúgy értéknek számítanak, mint a kiváló minőségű mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeink, vagy például kiemelkedő elődeink (tudósok, feltalálók, művészek, sportolók) világszínvonalú életművei.

Az államtitkár előadását a földrajzilag beazonosítható Hungarikumok témával zárta.

(Forrás: FMKardos László Általános Iskola, V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép