Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 22. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Remény járja át az emlékezők szívét
2016. június 4.

Immáron 95 esztendeje annak, hogy 1920. június 4-én a trianoni békeszerződés aláírásával a magyar területek kétharmada, és a magyar állampolgárok egyharmada került jelenlegi határainkon túlra. A tragikus eseményre a Nemzeti Összetartozás Napján Pécs-Vasason is megemlékeztek, az igazságtalanságra pedig ezen a napon a városi honosítás adott reményteli választ, hiszen Pécsett újabb határon túli magyarok tették le magyar állampolgári esküjüket.

A trianoni békeszerződés eseményeire emlékeztek Pécs-Vasason június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján. Ezt a napot, a trianoni békeszerződés aláírásának napját, az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a diktátum eredményeképp elcsatolt magyar területeken élők iránti szolidaritás emléknapjává.

Remény járja át az emlékezők szívét

A vasasi Trianon-emlékmű

A vasasi templomban tartott hagyományos, immáron 12. ünnepélyes trianoni megemlékezés kezdetén Ruzsicsics Ferenc, a Vasasi Szent Borbála Egyesület elnöke elmondta, hogy a békeszerződés tragikus eredményét a magyarok megtanulták kitartással, és reményteli jövőbetekintéssel viselni. Hangsúlyozta továbbá, hogy az elszakított területeken élő magyaroknak tudniuk kell, hogy “az anyaország kapui nyitva állnak”.

Őri László, Pécs alpolgármestere a megemlékezésen elmondta, hogy Trianon után a magyar nemzet halála, melyet akkoriban sokan félve vártak, nem következett be, hiszen a nemzet él és napról-napra erősödik. A Nemzeti Összetartozás Napján pedig – folytatta – emlékezni kell a példátlanul igazságtalan, és politikailag indokolatlan szerződés következményére, mely akár az ország megsemmisülését is elhozhatta volna.

Remény járja át az emlékezők szívét

Őri: “Rengeteg még a tennivaló.”

Kiemelte, hogy a gyász mellett fontos, hogy a bizakodás és a remény is „átjárja az emlékezők szívét”, hiszen rengeteg még az elcsatolt területeken élő magyarok támogatásához köthető tennivaló és feladat. Több százezer határon túli honfitársunk küzd a magyar nyelv megőrzéséért és autonómiájukért, a Magyarországon élőknek pedig meg kell találniuk a mindennapi életükben az olyan lehetőségeket, melyekkel küzdelmüket segíthetik – emelte ki az alpolgármester.

Remény járja át az emlékezők szívét

Őri László koszorúját elhelyezik az emlékműnél

Az olyan apró, de hatékony lépések, mint például a horvátországi magyar diákok pécsi gyerektáborokban történő megvendégelése, vagy akár a Határtalanul! program – melynek során az állam több millió forinttal támogatja az elcsatolt területekre kiránduló hazai iskolások utazásait – nagy segítséget jelentenek, hangsúlyozta a városvezető.

Remény járja át az emlékezők szívét

Az alpolgármester köszönti a magyar állampolgári esküjüket letevő határon túli magyarokat

Rendkívül fontos lépés a trianoni tragédia feldolgozásában az alpolgármester által tavaly, hagyományteremtő céllal kezdeményezett városi honosítás is. Őri László elmondta, hogy a honosítás is olyan ünnepi – ráadásul sajátosan pécsi – esemény, melyet szintén mindig egybe kell kötni az emlékezéssel. A trianoni döntésre ugyanakkor a magyar nemzet a kormány nemzetpolitikai törekvéseinek köszönhetően méltó választ adott, hiszen a pécsi honosítások során hazánk mindig új magyar állampolgárokkal gyarapodik és gazdagodik. Idén a Nemzeti Összetartozás Napján tíz határon túli magyar tette le állampolgári esküjét a Városházán, köztük felvidékiek, délvidékiek, és székelyföldiek.

Ezáltal – hangsúlyozta Őri – a határon túli honfitársainak így ismét nemzetünk, közösségünk tagjaivá válnak, nemcsak lelkükben, hanem közjogi értelemben véve is. Pécsett már több mint 600-an tették le az állampolgársági esküjüket.

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Pernecker Dávid

(Forrás: Pécsma.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép