Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Rekordszámú látogató a Magyar Nemzeti Parkokban
2015. február 24.

Hazánk nemzeti parkjainak kínálata évről-évre egyre népszerűbb. A Magyar Nemzeti Parkok látogatottsága tavaly jócskán meghaladta az 1,4 millió főt, ami új rekordot jelent.

Mintegy 42 ezerrel többen keresték fel 2014-ben a látogatóközpontokat, tanösvényeket, barlangokat, bemutatóhelyeket, különböző szakvezetéses túrákat, rendezvényeket és ökoturisztikai szálláshelyeket, mint az azt megelőző évben. A témában V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyilatkozott a kormany.hu-nak.

Rekordszámú látogató a Magyar Nemzeti Parkokban

A legnagyobb mértékben - 25 százalékkal - a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság növelte látogatóinak számát, de máshol is -, így a Duna-Dráva, a Fertő-Hanság, a Duna-Ipoly és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein - 10 százalékot meghaladó emelkedést mértek.

A látogatószám növekedéséhez a változatos és izgalmas programok mellett az elmúlt években lezajlott fejlesztések is nagymértékben hozzájárultak. 2014-ben nyílt meg például a szőcei Lápok Háza bemutatóközpont és a Királyréti Látogatóközpont, míg számos helyszínen megújult kiállítások, programok várták az érdeklődőket.

Tavaly is nagyon népszerűek voltak a kiépített barlangok, különösen a Tapolcai-tavasbarlang, a Baradla-barlang, az Anna-barlang, az Abaligeti-barlang, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlang. Sok látogatót vonzottak a kúszós-mászós túrák is, például a Csodabogyós- és a Mátyás-hegyi-barlangban. Sokan keresték fel a geológiai bemutatóhelyeket, így például a Hegyestűt vagy az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területet is.

A programok közül a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a Levendula Szedd Magad akció aratta a legnagyobb sikert. Több ezer érdeklődő vett részt a tihanyi Levendula Fesztiválon, a Kápolnapusztai Bivalyfesztiválon, a Tatai Vadlúd Sokadalmon, a hortobágyi Darufesztiválon és az Őrségi Tökfesztiválon is. A látogatók egyre több rendezvényen találkozhatnak a nemzeti parki védjegyes termékekkel is.

A kulturális örökségi helyszínek közül nagyon népszerű volt az Őrségi Népi Műemlékegyüttes. Az igazgatóság tavaly itt alakította ki az "Élet a kaszálógyümölcsösben" névre keresztelt tanösvényt, amely elnyerte "Az év ökoturisztikai tanösvénye" címet.

Az idei év is tartogat számos újdonságot és izgalmas programot a Magyar Nemzeti Parkokban. Év elején adták át az évente több mint 100 ezer látogatót fogadó Tapolcai-tavasbarlanghoz kapcsolódó új látogatóközpontot. Szaporca határában tavasz elején vehetik birtokba a látogatók az Ős-Dráva Bemutatóközpontot. Várhatóan május elejétől újra látogatható lesz a megújult Tisza-tavi Vízi Sétány. A természeti élményekre vágyók számára meghirdetett több ezer program közül kiemelkedik a Varázslatos Magyarországgal közösen, idén először meghirdetett fotóstúra-sorozat. Az UNESCO nemzetközi programnaptárába is bekerült a Szentjánosbogár-fesztivál, amely igazi különlegességnek ígérkezik, hiszen a rendezvény csatlakozik a fény nemzetközi évéhez, Magyarországon pedig az év rovara idén a nagy szentjánosbogár.

A Magyar Nemzeti Parkok bemutatóhelyeiről és programjairól a megújult www.magyarnemzetiparkok.hu honlapon találnak részletes információt az érdeklők.

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu/Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép