Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Reálisan kell megítélni a múltat
2015. augusztus 24.

„Aki úgy mond ítéletet cselekvő, döntéshozó történelmi személyiségekről, hogy figyelmen kívül hagyja a körülményeket, annak reménye sem lehet arra, hogy reális vagy legalább méltányos ítéletet alkosson" - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Kaposváron.

A két világháború közötti magyar kultúráról és társadalomról tartottak konferenciát a somogyi megyeszékhelyen, amelyen Horthy Miklós unokája is tiszteletét tette.

Reálisan kell megítélni a múltat

Lezsák Sándor, Országgyűlés alelnöke:
- Igen szembe kell nézni a tényekkel, Horthy Miklóssal, Horthy István emlékével, úgy, hogy egyenesen a fiú, ifj. Horthy István szemébe is tudjunk nézni. Aki úgy mond ítéletet cselekvő, döntéshozó történelmi személyiségekről, hogy figyelmen kívül hagyja a körülményeket, annak reménye sem lehet arra, hogy reális vagy legalább méltányos ítéletet alkosson.

Lezsák Sándor köszöntőjében a Horthy-ellenes kampányról beszélt, amelynek véleménye szerint karmesterei is vannak. Szerintük egyesek tudatosan torzítják a történelmi tényeket, ezzel pedig sárba döngölik a történelmi személyiségeket, akiket ők csak diktátornak neveznek. A politikus hozzátette: 1920 és 1944 között komoly korlátok között kellett politikai és kormányzati döntéseket hozni. A konferencián részt vett a kormányzó unokája ifj. Horthy István is, aki elmondta: négy és fél évtized külföldi tartózkodás után 1989-ben jött először haza Magyarországra, majd 1993-ban kísérte haza nagyszülei hamvait Kenderesre, végső nyughelyükre.

ifj. Horthy István:
- Ekkor tapasztaltam, hogy történelmi lövészárkok által elválasztva élünk, ezek mögül nézünk egymásra Magyarországon hétköznapi életünkben. Ez a megosztottság áthatja a mindennapjainkat és Magyarországi politikai folyamatokat és akadályozza, hogy bármit is közösen tegyünk a jobb jövőért.

A két világháború közötti magyar kultúráról és társadalomról tartottak előadást neves történészek Kaposváron. Szakály Sándor beszédében kiemelte: a Horthy - korszakban nemcsak a kor problémáit próbálták orvosolni, hanem a komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy Magyarországnak jövője is legyen.

Szakály Sándor, főigazgató, Veritas Történetkutató Intézet:
- Az elmúlt, mármint a Horthy korszak időszakának 25 évének egyik legnagyobb üzenete és a nemzeti sorskérdésekben az az alaptétel, hogy képes-e egy nemzet összefogni és talál-e a nemzet olyan személyeket, gondolatokat és olyan megcselekedendő dolgokat, amelyek összeköthetik.

Az egész napos konferencián közel háromszázan vettek részt. A közönség a néhai kormányzó munkásságáról, a korszak meghatározó sorsfordító eseményeiről és a politikai viszonyokról is többet tudhatott meg a somogyi megyeszékhelyen.

(Forrás: SomogyTV.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép