Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 17. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Rákóczi-emlékhét lesz október végén Kassán
2015. október 5.

A magyar-szlovák kapcsolatok erősítése érdekében Rákóczi-expressz elnevezéssel emlékhetet tartanak Kassán október végén a fejedelem, illetve az 1956-os forradalom évfordulóihoz kapcsolódva - jelentette be a fővédnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Lezsák Sándor elmondta, azért vállalta a kulturális rendezvény fővédnökségét, mert meggyőződése szerint az jól szolgálja a két nép közötti kapcsolatok erősítését.

Az Országgyűlés alelnöke ismertette egy szeptember elején, Szlovákiában készült közvélemény-kutatás adatait, amelyek szerint csupán az ott élők tíz százaléka véli úgy, hogy romlottak a szlovák-magyar kapcsolatok, a megkérdezettek több mint negyven százaléka szerint ugyanakkor javultak.

Rákóczi-emlékhét lesz október végén Kassán

A migránsáradat miatti közös veszélytudat erősíti a szlovák-magyar kapcsolatokat - jegyezte meg Lezsák Sándor. Hozzátette: a még meglévő szlovák-magyar konfliktusok rendezéséhez is hozzájárulnak az emlékhét rendezvényei.

Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja elmondta: a rendezvényt meghatározza II. Rákóczi Ferenc szellemisége, a régióban élő népek, magyarok, szlovének, rutének összefogása a hazáért. Az emlékhetet idén először, de hagyományteremtő szándékkal rendezik meg.

Az október 23-ától 29-éig tartó rendezvénysorozat a kulturális turizmus mellett szakmai programokkal a keleti országrészek felzárkóztatását is célozza. Szó lesz várak rekonstrukciójáról, lengyel kezdeményezésre egy nemzetközi Rákóczi-túra útvonalának kialakításáról, és a határ mindkét oldalán lévő vendéglátóhelyek tartanak gasztronómiai bemutatót Kassán - közölte a főkonzul.

A rendezvény egyik csúcspontja az október 24-én Budapestről Kassára tartó Rákóczi Expressz, amely ezúttal zarándokvonatként is funkcionál. Október 29-én pedig az Omega-oratórium zárja az emlékhetet a kassai dómban - ismertette Szesztay Ádám.

A főkonzul köszönetet mondott Lezsák Sándornak, aki az egyik kezdeményezője volt annak az országgyűlési határozatnak, amely a II. Rákóczi Ferencről szóló programok, köztük a kassai emlékhét megrendezését segítette.

Mező Tibor, a programsorozat szervezésében részt vevő Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta: a II. Rákóczi Ferenc halálának 280. és kassai újratemetésének 109. évfordulóján megtartott rendezvénysorozat részeként a fejedelem arcképével díszített mozdony húzza majd a zarándokvonatot Kassára, ahol két városnéző kisvonattal viszik majd az érdeklődőket a különböző programokra.

A tervek szerint az emlékhét "előfutára" október 19-én egy kirakodóvásár lesz a kassai ferences kolostorban. A hivatalos nyitónapon, 23-án beszédet mond Lezsák Sándor, lesznek zenei műsorok, fellép a Csík zenekar, 23-24-én a keresztény értelmiség társadalmi küldetéséről tartanak konferenciát, 24-én lesz a többi között történészkonferencia és gasztronómiai bemutató, 26-án pedig kiállítás nyílik a Csemadok székházában.

(Forrás: MTI)

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép