Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 17. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Püski István: Édesapja, Püski Sándor hagyatékáról

„A Püski Kiadó összesen három kötetben foglalja össze és értelmezi a kiadóalapító könyves szakember és politikai gondolkodó életútját a fennmaradt dokumentumok tükrében.  Ez az első kötet életének 1911-1945 közötti alakulását öleli fel. A következők az 1945-1969 és az 1969-2009 közötti munkásságát tárják majd az olvasók elé.

Az iratokból pontosan kirajzolódik a szegényparaszti sorból budapesti egyetemre kerülő fiatalember útkeresése, szellemi érdeklődése, érzelmi és eszmei elkötelezettsége saját osztálya és nemzete iránt, amely politikai gondolkodásra és szerepvállalásra ösztönözte. Tájékozódása hamar az éppen akkoriban sereglő népi írók felé fordult. Tisztában volt azzal, hogy a paraszti világból kiszárnyaló „őstehetségek”Magyarországon nem csodabogarakként kívánnak foszforeszkálni, hanem egy önmagát túlélt feudális államrend megdöntésére törekszenek. Szociális és szocialista elvek mentén, nemzetépítő demokratikus ellenállást kifejtve. (…)

Különös, izgalmas, kalandokban is bővelkedő, hosszú életében (csaknem 100 évig élt) számos jelzőt ragasztottak rá: fasiszta, kommunista, nacionalista, antiszemita, s így tovább. Ahogy a 20. század észvesztősen, néha követhetetlenül és értelmetlenül kacskaringózott.

Feleségével az oldalán, szelíd lélekkel, de kemény, sőt szigorú következetességgel lábolt át a történelem mocsarain. Jogvégzett emberként minden lépését álláspontját gondosan dokumentálta és megőrizte. E dokumentumok, feljegyzések, szerződések, kifizetések elismervényei egy mai rutinos krimi író, morálfilozófus, vagy gazdasági- illetve kultúrakutató, netán drámaíró kezében is érdekes elmemunkák alapanyagai lehetnének.”

(Részlet Püski István-Gulay István: „Ismertem az írók körüli mágneses teret” Püski Sándor élete hagyatékának tükrében I. című kötetéből.)


PÜSKI ISTVÁN 1943. augusztus 5-én született Budapesten, Dr. Püski Sándor könyvkiadó és Püski Sándorné Zoltán Ilona negyedik gyermekeként. Nős, két gyermek Csaba (1970) és Atilla (1978) édesapja. Az általános iskola elvégzése után a Képző és Iparművészeti Gimnázium kerámia szakán végzett 1961-ben. 1961-1962 a Hollóházi Porcelángyárba tervező, porcelánfestő. 46 évet dolgozott együtt édesapjával, Püski Sándorral. 1963-1969 között a kerámia műhelyben, 1970-1976 között Magyarországi megbízottjaként, 1976-1998 New York-i munkatársaként, 1998-2009 között a budapesti bolt mindeneseként. 2009 óta a budapesti Püski Kiadó vezetője, valamint a Püski Sándor hagyaték gondozója. A keramikusi és szobrászi munkáját mindvégig megőrizte. Munkáival több kiállításon is szerepelt.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép