Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 24. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Puskás Róbert Antal: Az Istenről, a hitről és az életről

Miért választja egy fiatalember a pálos szerzetesrendet?

– Általában az vonzza a fiatalokat a pálosokhoz, hogy ez az egyetlen magyar alapítású rend, amely kifejezetten magáénak érzi azt a küldetést, hogy ott, ahol jelen van, komolyan vegye nem csak a vallásos, hanem a hazafias küldetést is. Az én esetemben úgy történt, hogy leszerelésem után, 1998-ban nagy vonzódás támadt bennem az Isten után, és az után, hogy az életemet új módon rendezzem be. Csak Neki és csak az evangéliumnak akartam élni. Ez volt a legfontosabb vezérfonalam.

Volt esetleg pálos szerzetes példaképe?

– Nem volt példaképem, nem is ismertem pálos szerzetest. Leszerelés után el szerettem volna látogatni az Ipoly túloldalára, vagyis Magyarországra, mert Felvidéken nőttem fel. El is indultam biciklivel, és az első hely, amibe belebotlottam, Márianosztra volt, ahol szintén szolgálnak pálosok. Azt mondtam magamban, vagyis ezt hallottam belülről: ez az a hely, ahol otthon érzem magam. Többször is ellátogattam oda. Végül húszéves koromban csatlakoztam hozzájuk. (…)

– Szentbeszédében említette, hogy többen 30-40 évesen sem tudnak választani a szerzetesrendek közül, mindig csak keresik az igazit, pedig már el kellene kezdeni élni. Ugyanez a jelenség megvan a házasodni vágyókban is: nem mernek elköteleződni. Mi ennek az oka?

– Ez pár évtizedes jelenség. Egyik oka az önismeret hiánya. Sok szülőnek volt nehéz élete, ezért azt akarták, hogy az ő gyermekeik ne szenvedjenek kárt semmiben, legyen meg mindenük. Emiatt sok fiatal nem tanult meg felelősséget vállalni, nem jutott el normális önismeretre. Sokszor látom azt fiataloknál, hogy úgy gondolkodnak: amijük van, az jár nekik, és nem kell semmiért sem küzdeni. A másik ok az lehet, hogy kevés jó példa van a környezetünkben. Félnek a jövőtől. Ennek legfőbb oka a hit alapjainak fellazulása.

– Mit tehetnek a szülők, nevelők, tanárok, a környezetükben élő emberek, hogy jó irányba tereljék a gyermekeket?

– Ott veszti el az ember könnyen a mértéket és a kontrollt, amikor nem látja világosan a célt. Hogyha az a cél, hogy a gyermek növekedjen abban az életben, amit Isten neki szán, akkor ehhez szükségesek eszközök: legyen felelősség, legyenek keretek, fegyelem, munka. Minden szülőnek ajánlom a Bibliából Sirák fiának könyvét. Kifejezetten nevelésre szánták.”

(Részlet: Puskás Róbert Antal OSPPE atyával készített interjúból, mely teljes terjedelmében megtalálható a www.ujhajtas.net.ua oldalon: Egy pálos szerzetes Kárpátalján címmel. A cikk szerzője: Bundáné Fehér Rita.)

 

P. PUSKÁS RÓBERT ANTAL pálos szervezetes. Párkányban született, 1978. február 13-án. Életút: Gyerekéveit Helembán töltötte. Az általános- és középiskolai tanulmányait Párkányban végezte. Érettségi után Kassára kerül katonának. 1998-ba belép a Magyar Pálos Rend tagjai sorába. 1999. augusztus 28-án, Budapesten tesz első fogadalmat. Örökfogadalmát Márianosztrán, 2003. augusztus 28-án teszi. Teológiai tanulmányokat folytat a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán. 2004. június 19-én szentelték pappá Pécsett, a Székesegyházban. Rendi szolgálati helyei: Kisegítő lelkész Budapesten a Sziklatemplomban (2004-2005). Kisegítő lelkész (2005-2011), majd házfőnök, plébános (2011-2017) Petőfiszállás-Pálosszentkúton. Tartományi tanácsos és titkár (2008-). Kisegítő lelkész Budapesten a Sziklatemplomban (2017-).

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép