Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Porta Tájház avató Zalaszentgyörgyön
2016. június 27.

A régi paraszti életmód mellett az I. világháború emlékeit, a kertkultúra hagyományait és a kortárs művészetet egyaránt megidézi az a különleges tájház, amit pénteken avattak fel Zalaszentgyörgyön.

Az új közösségi létesítmény nemcsak attól egyedi, hogy a tisztaszoba, konyha és lakószoba hármasán túl tematikus kiállításoknak ad helyet, hanem amiatt is, hogy Kovács Dezső polgármester és családja személyes elkötelezettsége és áldozatvállalása révén születhetett meg. Kovács Adél és ifj. Horváth Károly zenés köszöntője a tájháznál.

Porta Tájház avató Zalaszentgyörgyön

Az önkormányzat évek óta szeretett volna már tájházat kialakítani Zalaszentgyörgyön, ám erre irányuló pályázatuk közel három éve döntésre vár. Kovács Dezső és családja azonban úgy érezte, nincs mire várni, hiszen az idő telik, a népi építészet értékei, a múlt dokumentumai pedig egyre pusztulnak, és e felismerés arra sarkallta őket, hogy magánemberként megvásárolják és felújítsák a település egy szép, tornácos házát. Kezdeményezésüket sokan támogatták, segítő partnerekre leltek, ami a tegnapi avató beszédeiből is kitűnt.

Porta Tájház avató Zalaszentgyörgyön

Kovács Dezső polgármester, V. Németh Zsoltot és Vigh Lászlót kalauzolja a Porta Tájház látnivalói közt. Az ünnepséget ifj. Horváth Károly és Kovács Adél zenés köszöntője nyitotta, majd a polgármester szólt motivációiról. Kiemelte: ahogy másként fest egy oroszlánt az állatkertben és természetes környezetében, úgy egy megőrzendő falusi porta is saját közegében válhat csak igazán élővé. Olyan tájházat akartak, amely a fiatalok számára is átérezhetővé teszi eleik természetközeli életmódjának értékeit. Ez a porta lámpás kíván lenni, amely a jó irányt mutatja. Segít megérteni, miért fontos a falu a digitális korban is, hiszen az erdő, a mező, a rét, s annak minden, kemény és szorgos munkával megszerezhető áldása az életet jelentette mindenkor, s sokak számára ma is.

Porta Tájház avató Zalaszentgyörgyön

V. Németh Zsolt államtitkár ugyancsak a kezdeményezés egyediségét domborította ki, rámutatva, ez az az út, amely mentén szerethetők és élhetők maradnak falvaink a 21. században is. Vigh László országgyűlési képviselő az őrt állók felelősségét emelte ki a jó példa nyomán, amit versidézettel is alátámasztott. A tájház egyik szobájában Buday Mihály festőművész 6 szakrális és 16 történelmi témájú munkájából látható tárlat, a csűrben pedig az I. világháború fennmaradt relikviáiból rendeztek be kiállítást, Zalaszentgyörgy egyik hősi halottja, Császár Ferenc családja, s a csatlakozó falubeliek emlékeire alapozva.

Porta Tájház avató Zalaszentgyörgyön

Mindezen túl a tájházban kertészeti kiállítás is látható, amelyben szerepel néhány illusztráció egy készülő, grandiózus atlaszból. Magyar tudósok és képzőművészek munkacsoportja fáradozik ugyanis a Föld mérsékelt övi fáinak világatlaszán, a munka 40 éve indult, s 60­70 százalékos készültségnél tart. Ennek részleteiről dr. Rácz István dendrológus, címzetes egyetemi tanár, valamint Gábor Emese képzőművész beszélt. A továbbiakban dr. Hrotkó Károly tanszékvezető professzor szólt a természeti környezet megőrzésének életbe vágó fontosságáról, kiemelve, hogy egyetlen hársfa évi 150 kg széndioxidot képes magába építeni. A program végén Gyöngyös Balázs atya áldotta meg a létesítményt.

Porta Tájház avató Zalaszentgyörgyön

A nap mindevvel még nem ért véget, kora este megnyitotta kapuit a Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep is.

Fotó: Pezzetta Umberto

(Forrás: Zaol.hu, Magyar Hajnalka, V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép