Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Példátlan összefogás Petőfiszálláson: közösségépítő disznótort tartottak a falubéliek
2015. február 3.

A petőfiszállásiak vendégszeretetének hírét viszik azok, akik részt vettek a hagyományőrző falusi disznóvágáson, amit harmadik alkalommal rendeztek meg a hétvégén.

Már a disznótor előtt egy nappal lázasan készülődtek a helybeliek, hogy szombaton minden rendben menjen. A háromból egy disznót pénteken levágtak, hogy másnap időben elkészülhessen a reggeli. De előre megterítettek és a művelődési ház nagytermét is feldíszítették. Sőt kisebb kiállítást is berendeztek a régi, hagyományos használati eszközökből.

Szász János polgármester elmondta, ez nem szervezés, hanem hozzáállás kérdése. Az elmúlt évek alatt összekovácsolódott egy olyan csapat a községben, melynek tagjai minden esemény lebonyolításában önként segítenek. Így volt ez most is. A falu legjobb böllérjei és főzőmeseterei álltak össze és vezényelték le a disznótort, ahol régi hagyományoknak megfelelően szalmával és kézi perzselő segítségével perzselték meg a levágott jószágokat.

A főböllérek egyike a 75 éves Iványi István volt, aki fiatalkora óta böllérkedik. Mint megtudtuk, az egyik legjobb a faluban. Pista bácsi megszámolni sem tudja, hogy hány disznóvágást vezényelt már le. Arra a kérdésre, hogy mit szeret a böllérkedésben, elmondta: számára mindig élmény részt venni a egy-egy disznóvágáson, hisz ilyenkor gondoskodnak egy család egész éves élelemről.

Példátlan összefogás Petőfiszálláson: közösségépítő disznótort tartottak a falubéliek

 

Nem csak a szórakozásban, a munkában is összetartanak

Ezúttal viszont nem egy család, hanem több száz ember vendégül látásáról gondoskodtak. A falusi disznóvágáson ugyanis nem csak a helybelieket, hanem a szomszédos településről érkezőket is jó szívvel látták. Az egyik család például félegyházáról érkezett, azért jöttek Petőfiszállásra, mert a gyerekek még soha nem láttak disznóvágást. De jöttek Kecskemétről és Szegedről is vendégek, akik kellemes meglepetésként tapasztalták, hogy nem kellett belépőt fizetniük. A vendégeket házi pálinkával, forralt borral, teával, pogácsával és kemencében sült kenyérlángossal fogadták. Reggelire közel egy mázsa húst sütöttek meg a szakácsok a község konyhájában. Vacsorára bográcsban főtt sertéspörköltet, és természetesen sült hurkát és kolbászt tálaltak fel a több száz vendégnek. A hurkához közel 25 kilogramm rizst használtak, és csaknem egy mázsa kolbászt töltöttek be, a többi húsból pedig pörköltet főztek – részletezte a polgármester, aki azt is elmondta, az eseményre minden évben elkülönítenek valamennyi pénzt a község költségvetésében. De jelentős a képviselők anyagi támogatása is. Ugyanakkor a torra senki sem érkezett üres kézzel. Mindenki hozott valamit a közös asztalra. Volt aki forró pogácsával érkezett, az asszonyok süteményt sütöttek, a férfiak pedig a legjobb pálinkájukat, borukat hozták. A jó hangulatról a helyi néptáncosok, a nyugdíjas klub tagjai, illetve a helyi zenészek gondoskodtak. A tanyavilágban élő idősek sem maradtak ki a szórakozásból, a falugondnok ugyanis a falubusszal szállította őket az eseményre és vissza.

Lomtalanításból megmentett pörkölők

A szalmával és fával perzselt disznó töpörtyűje és szalonnája sokkal ízletesebb, mintha gázzal pörkölték volna – mondta el lapunknak Kiss István, bútorrestaurátor, aki a falusi disznóvágásban használt kézi pörkölőket lomtalanításból mentett meg és újított fel. István, a helyi közösség egyik mozgatórugójaként elmondta, a petőfiszállásiak úgy élnek együtt, mint egy nagy családban. Mindenki első szóra segíti a másikat, segíti a közösségi rendezvényeket. De nem csak a szórakozásból, hanem a munkából, a falu építéséből, és szépítéséből is kiveszik a részüket. Különösen figyelnek arra, hogy a hozzájuk érkező vendégek jó szájízzel távozzanak Petőfiszállásról.

Vajda Piroska

(Forrás: Sokszínű Vidék.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép