Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa-díjat
2017. február 25.

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános vehette át a Pesti Megyeháza dísztermében február 25-én a Parma fidei – Hit pajzsa elnevezésű díjat, amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódva immár tizenhatodik alkalommal adtak át.

A díjat Gyurkovics Tibor író és Horváth Béla egykori kisgazda politikus alapította 2002-ben.

Az ünnepség elején Horváth Béla köszöntötte a megjelenteket. A kitüntetett mellett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspököt, Bolberitz Pál professzort, a 2002-es díjazottat, a kuratórium tagját, Pápai Lajos nyugalmazott győri püspököt, Varga Lajos segédpüspököt, aki Beer Miklós váci püspök képviseletében vett részt a díjátadón, Balás Béla kaposvári megyéspüspököt, a tavalyi díjazottat, Szabó Istvánt, Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése elnökét, Tarnai Richárdot, Pest megyei kormánymegbízottat, valamint az ünnepségen részt vevő papokat, szerzeteseket, Dabas közéleti vezetőit és a település sok-sok megjelent lakosát.

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa-díjat

Horváth Béla több érsek és püspök üdvözletét tolmácsolta Pásztor Győzőnek, így Ternyák Csaba egri és Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekét is. Beszédében elmondta, a díjátadók sorában első alkalommal fordul elő, hogy Mádl Dalma asszony betegsége miatt nem tud részt venni az ünnepségen.

A rendezvényen felelevenítették a díj történetét. 2000-ben, Horváth Béla képviselő kezdeményezte az országgyűlésben, hogy Kovács Béla kisgazdapárti képviselő 1947-es, törvénytelen letartóztatásának napját, február 25-ét nyilvánítsák a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. Ezt a parlament jobboldali többsége megszavazta – azóta e napon országszerte a diktatúra áldozataira emlékeznek. Ennek kapcsán született az ötlet, hogy ezen a napon Parma fidei – Hit pajzsa-díjban részesüljenek azok az egyházhoz és a hívő közösséghez hű, élő egyházi személyek, akik a szovjet diktatúrával és annak magyarországi kiszolgálóival szemben hősiesen ellenálltak.

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa-díjat

Szabó István, Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése elnöke ünnepi beszédében arra figyelmeztette a jelenlévőket, hogy tizenhat esztendővel ezelőtt egy bátor döntéssel úgy határozott az ország: nem hajlandó felejteni. Hozzátette: Magyarország jövője – szabadsága és függetlensége – múlik azon, hogy minden itt élő ember tudja, létezett és létezik olyan erő, egy ártalmas eszme, ami az embert szolgának nézi. A bátorság képes ettől az embert, a magyarokat megvédeni. Cselekedni kell azért, hogy elkerüljük a rabok keserű sorsát. Tenni kell, hogy Magyarország többé ne legyen áldozat, hanem szabad, büszke nemzet. Ez a bátorság – a cselekvésre képes emberek bátorsága – az, amiért ma itt vagyunk – tette hozzá Szabó István.

Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott azzal kezdte beszédét, hogy fiatal kora ellenére nem tud elfogulatlanul szólni az emléknapról és az ünnepeltről. Mint mondta, nehéz objektívnek, távolságtartónak lennie, Pásztor Győző személye ugyanis állásfoglalásra, véleménynyilvánításra késztet mindenkit.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, személyesen rövid ideje ismeri csak a kitüntetésben részesülő dabas-sári plébánost, ám lelki értelemben mintegy negyedszázada. Hiszen az 1990-es évek első felében az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán – melynek ő is hallgatója volt akkor – hatalmas felzúdulást okozott a dabas-sári plébános döntése: egyházi iskolát akar indítani településén. Hallgatótársai tiltakoztak, mert mint mondták: „Dabas-Sáriban az Egyház visszaköveteli az iskolát, melynek az lesz a következménye, hogy erőszakkal mindenkit keresztvíz alá akarnak majd tartani”. Tarnai Richárd elmondta: a tolerancia, a liberalizmus, a másság bajnokai a nekik ellentmondó hallgatókat maradinak, konzervatívnak nevezték. Pásztor Győző azonban soha nem hátrált meg. Vállalta, ha kellett, a küzdelmet, a konfrontációt, ha pedig a csendes kiállást tartotta célravezetőnek, akkor azt.

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa-díjat

A Hit pajzs-díj, a hűség díja is. A hűségé, ami manapság nem divatos fogalom. Az alapítók egy pajzsot adnak át a díjazottnak: e mögé azok az emberek sorakozhatnak fel, akik tanúbizonyságot tettek életük során embertársaik, egyházuk és Isten iránti hűségükről. Ezért veheti át a kuratórium döntése alapján Győző atya is a kitüntetést – fejezte be köszöntőjét Tarnai Richárd.

Bolberitz Pál professzor laudációjának elején Márai Sándort idézte: „A bukott kommunista rendszer képviselői ideológiájukról könnyen lemondanak, de a pénzről nem.” Hozzátette: az 1933-ban, Újpesten született Pásztor Győző mindezt többször megtapasztalhatta élete során. 1951-től az ELTE Természettudományi Karán matematika–fizika szakon tanult, tanári diplomát szerzett. Néhány esztendőn át tanított, ám közben a váci püspöknél kispapnak jelentkezett. Egerben végezte teológiai tanulmányait, majd 1961-ben pappá szentelték. A pártállam egyházügyi hatósága megtiltotta Pásztor Győző püspökének, hogy lelkipásztori beosztásba helyezze őt, ezért vízóra-leolvasóként dolgozott néhány esztendőn keresztül. Amikor a politikai hangulat enyhült a Vatikánnal szemben, elhelyezték a Váci Egyházmegye legtávolabbi helyére, ahol nagy buzgalommal végezte lelkipásztori munkáját. Néhány áthelyezés után, 1981-ben került plébánosnak Dabas-Sáriba, ahol azóta is szolgál.

Pásztor Győző kanonok, dabas-sári plébános kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa-díjat

Pásztor Győző kanonok hivatástudata, szolgálata révén megbecsült, elismert tagja lett a városnak. Következetessége, kötelességtudata hívei, de a többi lelkipásztor elismerését is kivívta. Mindig szívügyének tekintette az ifjúság formálását, nevelését. Ezért is volt számára fontos, hogy 1993-ban elindítsa a Szent János Katolikus Általános Iskolát.

A Hit pajzsa-díjat, ami Madarassy István ötvösművész alkotása, Spányi Antal püspök adta át a kitüntetettnek. Az oklevelet Bolberitz Pál, a Herendi Porcelánmanufaktúra különdíját, a Jó Pásztor-szobrot pedig Horváth Béla kezéből vehette el Pásztor Győző.

Az ünnepség a Himnusszal ért véget, amit a jelenlévők – az ünnepség alatt több zeneművet is előadó – Kispesti Vegyeskar kamarakórusának vezetésével énekeltek el.

Bókay László
Magyar Kurír

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép