Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Összetartozás, olimpia
2017. február 1.

Aki szereti a városát, Budapestet, aki mindent megtenne a vidék erősödéséért, aki az összetartozás híve, az olimpiát rendezne Európa közepén. Mikor e a sorok születtek, fájdalmas előirattal kellett kitérőt tennem. Híre jött a magyar diákok, tanárok tragédiájának. Megállt az idő, és nem csak egy pillanatra.

A nemzet gyászol. Aki egyebet nem bír, az összetartozás valamely formájára támaszkodhat. Ha mást nem tesz, tán gyertyát gyújt. Ideje e reszketeg időben eszmélni. Összetartozás nélkül, kiszolgáltatva állunk a világban. Porszemként.

Legyünk azok mellett, akik mindenüket elveszettnek érzik a gyermekek halálával. Legyünk azon, hogy a kiállásból összetartozás szülessen. Az élényéből, a gyakorlatból pedig erős közösségek. Csak az ilyen közösségek boldogulnak. Az ilyen együttműködések jelentik a jövőt. Építik az anyagi, a lelki- és szellemi világunk. Attól maradtunk meg itt a Kárpátok ölelésében legalább 1000 éve, hogy minden bajunk, tragédiánk, kicsinyes belviszályunk ellenére képesek vagyunk az összetartozásra.

Hiába jöttek túlerőben a hadak, hiába pusztítottak. Megtanultunk felállni. Újra és újra építkezni. Akik nem veszik észre, hogy a nagybetűs ügyek erről szólnak, nem értik a világ menetét. Azok a közösségek, népek, nemzetek, akik terveznek, előrenéznek, építkeznek - megmaradnak, gyarapodnak.

Az elméleteket gyártókat, az utópiákkal kísérletezőket ez ugyan nem hatja meg. Nem érdekli. Amikor adja az alkalom, azt magyarázzák, hogy mit miért, és hogyan nem lehet.

Hogyan nem lehet világkiállítást rendezni Budapesten, miért nem lehet nagy épülete a fővárosi Duna-parton a Nemzeti Színháznak, vagy éppen miért teljesen lehetetlen, és szinte katasztrófa, ha Magyarország megrendezné az olimpiai játékokat.

Ha alaposabban figyeljük az érvelést, az állítások mögött egy világkép húzódik. Egy építkezni nemigen szerető világkép, amely szerint az olimpia puszta merkantilista alapon egy veszteséghalmaz, maga a csőd. És az eddigi összes rendező város, nemzet jó nagy vesztes. Vagyis aki olimpiát rendezne, az a népének rosszat akar, sőt, a mélybe taszítja hazáját.

Az olimpia megrendezése nagy feladat, és még nagyobb felelősség. De hogy miért ne birkóznánk meg vele, hogy miért ne tudnánk feszesen tartani a költségvetést, a megannyi részletkérdés megoldását. És, hogy miért ne tudnánk egy minden szempontból sikeres időszakot teremteni Budapestnek, Marországnak, a Kárpát hazának az Olimpiával, a hangos ellenzők csak annyit mondanak: mert nem.

Hát, ez az. Aki nem szeretne semmit csinálni, azt egy idő után sokszor az is zavarja, ha valaki tenne valamit. Bízzunk inkább a józan tapasztalatainkban.

Például, hogy az elmúlt 25 évben stabil költségvetési rendet, fenntartható, gyarapodó gazdaságot csak a polgári kormányzások hoztak.

Hét éve valóban csak a vak ló bátorsága lett volna, ha ringbe szállunk. Csőd szélén állt az ország. Hét év alatt gyökeres pénzügyi, gazdasági fordulat következett. Mára a kétkedő nemzetközi közvélemény is elismeri - a magyaroknak sikerült.

Lehet, hogy az esélyeink csekélyek a két megapolisz - Párizs és Los Angeles - mellett. De ott leszünk a hajrában is. A szándékunk egyenes, az olimpia mindannyiunk javát szolgálja.

Aki szereti a városát, Budapestet, aki mindent megtenne a vidék erősödéséért, aki az összetartozás híve, az olimpiát rendezne Európa közepén.

Szabolcs Attila

szabolcsattila.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép