Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Ősök Napja volt Bugacon
2017. augusztus 14.

Tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és vetélkedők, íjászprogramok, a magyar-hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok várták az érdeklődőket a hétvégén, Bugacpusztán, az IV. Ősök Napja háromnapos hagyományőrző fesztiválon.

A Magyar Turán Szövetség a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket a kétévente megrendezett Ősök Napja hagyományőrző fesztivállal. A rendezvény területén egy hatalmas jurtatábor épült, voltak kézműves-bemutatók és a Kárpát-medence legnagyobb kézművesvásárát szervezték meg, amelynek kiemelt vendége idén Kárpátalja volt. A helyszínen felépült Atilla sátra, ahol régészeti és antropológiai kiállítás mutatta be a hunok, avarok, magyarok életét a Kárpát-medencében, az Ősök sátrában pedig a honfoglaló ősök hagyatékát bemutató tárlatot rendeztek be. A rendezvényen gyermekprogramok és tudományos-ismeretterjesztő előadások is voltak.

Ősök Napja volt Bugacon

A három nap alatt számos versenyre is nevezhetnek a helyszínre látogatók amatőr és profi kategóriában. Volt övbirkózó-bajnokság, lovas gyorsasági verseny és megszervezték a pusztai lovas nomád csapatsportot, a köbörebajnokságot is, amelyben az egymással összecsapó csapatoknak egy kecske testét kellett megszerezniük.

Az ország szinte minden részéből és a határon túlról, a magyarok lakta területekről is érkeztek Bugacpusztára a vendégek. Több ezren voltak kíváncsiak a tradicionális seregszemlére, a gyalogos és lovas harci bemutatókra, lovas versenyekre, pusztavágtára, a népzenei és magyar táltos-zenei programokra. Voltak, akik jurtasátrat állítottak, és több napot töltöttek a hagyományőrző találkozón.

Ősök Napja volt Bugacon

A kirakodóvásáron a legkülönfélébb kézműves termékeket kínálták, a ruha-, a bőr-,­ a fa-, a fém- és szerszámkészítők széles palettája mutatkozott be. A különböző népi hangszerek mellett komoly hangsúlyt kapott a karikás ostor is, sokan ki is próbálták. A nyilazás fortélyai iránt is sokan érdeklődtek, a lovasíjász-bemutató és gyalogos-lovas hagyományőrzők felvonulása érdekes látnivalót kínált. A legtöbben visszatérő látogatók voltak, akik a tavalyi Kurultájon is részt vettek, és nem csak érdekli őket az ősi magyarok története, a hagyományok, hanem ápolják is azokat.

Ősök Napja volt Bugacon

A közel háromezres lélekszámú Bugac számára komoly kitörési lehetőséget kínálnak ezek a rendezvények. A falu polgármestere, Szabó ­László szerint ugyanakkor szeretnék, ha a hagyományőrzők nemcsak egy hétvégén látogatnának el ide, hanem egész évben be tudnák mutatni a lovas-nomád, a türktudatú népek közös múltját, közös hagyományait, lovas-íjászközponttal, kézműves-bemutatókkal, és egy olyan lovasrendezvény-központtal, ami alkalmas más nagy, szabadtéri rendezvények lebonyolítására is.

Ősök Napja volt Bugacon

Sajátos összejövetel a találkozó

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a program fővédnöke köszöntőjében kiemelte, hogy ez a találkozó egy sajátos összejövetele a Kárpát-medencének, mert a kultúra minden területe megjelenik a három nap alatt, az ősi mesterségektől a sportjátékokig, a tudományos előadásoktól a különféle bemutatókig. Mint mondta, jó érzés tudni, hogy évről évre egyre bővül azoknak a látogatóknak a tábora, akik ­azonosulni tudnak az ősök kultúrájával és maguk is aktívan bekapcsolódnak a különböző kézműves- vagy hagyományőrző programokba.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép