Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Ősök napja Bugacpusztán harmadszor
2015. augusztus 17.

Lezsák Sándor: fontos emlékezni a régmúltra - A háromnapos, tegnap zárult, nagyszabású eseményen a Magyar Természettudományi Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum együttműködésével egyedülálló hun régészeti és antropológiai kiállítást is megtekinthettek a látogatók.

A bugaci ősök napja a szellemi honvédelem egyik csúcsteljesítménye – emelte ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton, az immár harmadszor megrendezett eseményen. „Ami itt történik, az nemzetünk válasza az európai uniós durrdefektre, amely veszedelmes tévútra sodorta Európát, és a felismerhetetlenségig roncsolta az alapítók eredeti szándékát, a független európai nemzetek szövetségét” – hangsúlyozta a hagyományőrző rendezvény fővédnöke. Lezsák fontosnak nevezte az emlékezést a régmúltra, a magyar ősökre, az évtizedek, évszázadok, évezredek messzeségében élőkre, a történelmi próbatételek névtelen és neves hőseire. „Ők adnak erőt, bátorságot, nyugalmat és biztonságot, akik Árpád hadi népétől az 1956-os pesti srácokig életüket és vérüket adták szülőföldjükért, a magyar hazáért” – fogalmazott az alelnök.

 Ősök napja Bugacpusztán harmadszor

A legzajosabb közönségsikert a színpompás lovas felvonulás aratta
(forrás: kurultaj.hu)

Bíró András Zsolt, a szervező Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvényével szeretnének hozzájárulni a „magyarság valódi történetével jobban egybeeső, korszerű őstörténeti kép kialakításához”. Bemutatták a Keleti vihar elnevezésű monumentális csatajelenetet, amelyben gyalogos és lovas harcosok csaptak össze. A rendezvényt kísérő kiállítások a Kárpát-medence hun és avar időszakának régészeti és antropológiai hagyatékából adtak ízelítőt. A többi között a Magyar Természettudományi Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum együttműködésével egyedülálló hun régészeti és antropológiai kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők.

Mások mellett Kelemen András, az Országgyűlés elnökének külpolitikai tanácsadója Közös világunk emlékképe az oguz (türk) hagyományban címmel tartott előadást. A háromnapos, tegnap zárult eseményen száznál több jurtából álló sátortábor, félszáznál több program, több száz hagyományőrző bemutató és egy nagyszabású kiállítás várta a látogatókat.


Ismét megépítették a világ legnagyobb jurtáját

2 perces interjú: Szakács Árpád sajtófőnök

– Hányan látogattak ki az eseményre?

– Végleges adatot még nem tudok mondani, szerdára készül el a parkoló autók alapján az összesítés, de a szombati nap becslése szerint – a nagy meleg ellenére – legalább hetven–százezren voltak.

– Melyik volt a legnépszerűbb program?

– Kétségtelenül a lovas  és a csatajelenetek, az íjászbemutatók. Érdekességként említeném, hogy meglepően sok külföldi csoport, hollandok, dánok, németek, olaszok látogattak ki Bugacpusztára, ami kultúrdiplomáciai szempontból nagyon jó és fontos, hiszen így a vendégek megismerhették a Kárpát-medencében élő magyarság múltját. Árnyékolókkal, a terep folyamatos locsolásával próbáltunk védekezni a hőség ellen, szerencsére a programok déli, kora délutáni kezdése sem vette el a látogatók kedvét. A megnyitón Törökország, Kazahsztán és Azerbajdzsán magyarországi nagykövetségének képviselői is részt vettek, sőt a távolról érkezett vendégek közül sokan a felállított jurtákban szálltak meg.

– Milyen különlegességet emelne ki?

– Felépült a világ legnagyobb jurtája, a több mint húsz méter átmérőjű Atilla sátra, melyben a látogatók megcsodálhatták A hunok bejövetele című festményt, Kertai Zalán alkotását.

MK

(Forrás: MagyarHírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép