Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Orosz-magyar középiskolai vetélkedő eredménye
2015. szeptember 21.

Múlt héten lezajlott Az orosz klasszikusok nyomában és az Együtt Európában című vetélkedő magyar és orosz középiskolások részvételével. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület által meghirdetett, több fordulós megmérettetés eredményeit az alábbiakban olvashatják.

Abból a több mint száz magyar középiskolás csapatból, amelyik az immár harmadik alkalommal meghirdetett orosz kulturális vetélkedőnk első fordulójára jelentkezett, idén is húsz csapat jutott tovább a szeptember 15-étől Lakiteleken megrendezett második fordulóra. A szeptemberi megmérettetésre a diákoknak alaposan ismerniük kellett Bulgakov művét, A Mester és Margaritát, valamint Tolsztoj Szevasztopoli elbeszéléseit, hogy ebből a ciklusból egészen más – az egyszerű ember által megélt élményvilág felől megrajzolt - kép bontakozhasson ki bennük a krími háborúról, mint amit a történelmi szakmunkák tükröznek, s a Vándorfestők műveinek alapos ismeretéről se feledkezhettek meg. Az első versenynapon – mint ahogy az előző két évben is – mind a húsz továbbjutó csapat tagjai versengtek. Miután több kreatív feladaton keresztül számot adtak arról, hogy milyen alaposan olvasták Bulgakov regényét, s hogy mennyire értik/érzik annak filozófiai mélységeit, a krími háború kapcsán a háborút megelőző „keleti kérdést” is fejtegetniük kellett.

Orosz-magyar középiskolai vetélkedő eredménye

Az első versenynap azonban további „izgalmakat” is rejtegetett: mielőtt kiderült volna, hogy melyik az a tíz csapat, amely a húszból továbbjut a másnapi versenyre, a diákok Csikos Sándort, a Csokonai Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművészét egyfelől egy nagymonológ erejéig Pozdnisev, a Kreutzer-szonáta főhősének szerepében, másfelől Puskin Anyeginje egy részletének tolmácsolójaként láthatták.

A középiskolások a művész úr csodálatos előadása után értesültek róla, hogy nekik is színészkedniük kell egy kicsit: az aznap esti eredményhirdetésen szembesültek azzal, hogy másnapra a szintén előzetesen elolvasott Örkény-darabból, a Voronyezsből kell egy rövid jelenetet készíteniük. Mivel ekkor már igen későre járt, úgy éreztük, hogy még valamivel inspirálni kell őket: ekkor árultuk el nekik, hogy másnap délelőtt a közben Lakitelek felé tartó szentpétervári csoportokkal együtt fogják a jeleneteiket előadni, hisz az orosz diákok szintén olvasták Örkény művét, s tudták, hogy számukra az ebből készült produkcióval veszi kezdetét szeptember 16-án az Együtt Európában című vetélkedő.

Orosz-magyar középiskolai vetélkedő eredménye

Így szeptember 16-án – miután a magyar középiskolásokkal még „Tolsztojoztunk” cseppet – elkezdődött a közös, orosz-magyar szereplés. Hogy az Örkény-jelenetek megítélése valóban szakmai alapon történjen, az előző napi zsűrihez, Olajos Istvánhoz és Agócs Sándorhoz ekkor csatlakozott a Nemzeti Színházból Bilku Marina és Kozma András dramaturgok. Annak ellenére, hogy a magyar csapatoknak csak egy éjszakájuk volt a megvalósításra, kidolgozott, jól felépített jeleneteket, az orosz diákok részéről pedig igazán komoly színpadi alkotásokat láthattunk.

Orosz-magyar középiskolai vetélkedő eredménye

A zsűri értékelését követően kora délutánra derült ki a magyar diákok számára a végeredmény: idén az első helyezett a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumból, a második helyezett a veszprémi Lovassy László Gimnáziumból, a harmadik helyezett pedig a veszprémi Vetési Gimnáziumból került ki. A verseny győztes csapatának jutalma egy moszkvai városlátogatás lesz.

A magyar csapatok hazautazását követően az orosz diákokkal folytatódott a verseny, nem kis meglepetésünkre és örömünkre: az előzetesen kiadott olvasmányok és történelmi témák alapos, nagyon komoly munkát tükröző ismeretéről adtak számot. A korántsem könnyű Ottlik-regény, az Iskola a határon egyik alapproblémájáról, a regény idővel kapcsolatos aspektusairól például egy órán keresztül írtak esszét. De nem volt gond azzal sem, hogy mi a Pragmatica Sanctio, kik voltak a jakubinusok, vagy épp ki volt a legnagyobb magyar, s mi mindent vitt véghez. A szeptember 17-éig tartó vetélkedőn a szentpétervári 2-es számú, igen rangos középiskola diákjai győztek, akik jutalomból Budapest és Bécs nevezetességeivel fognak megismerkedni. Az eredményhirdetés után Szarvasra, az Arborétumba vittük őket, hogy szeptember 18-án még több élménnyel távozhassanak a verseny helyszínéről, a Lakiteleki Népfőiskoláról.

Orosz-magyar középiskolai vetélkedő eredménye

Budapest, 2015. 09. 18.

Dr. Gyürky Katalin - a verseny szervezője és lebonyolítója

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép