Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Óriási stratéga volt Gyarmati Dezső
2013. november 22.

Már három hónapja, hogy Gyarmati Dezső, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, sikeres szövetségi kapitány nincs közöttünk, de a Polgárok Házában a Nemzeti Fórum és a Kölcsey Kör emlékestjén jó volt hallani, beszélni róla. Mindenki úgy érezte, hogy ott van közöttünk. s mindenképpen jó volt felidézni emlékét.

Óriási stratéga volt Gyarmati Dezső

A 85 éves korában elhunyt Gyarmati Dezső nemcsak a medencében volt bajnok (Fotó: MH)

Az emlékesten Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöke azzal kezdte, hogy nagyon tisztelte Gyarmatit, s az elmúlt negyedszázadban kimondottan baráti kapcsolatba kerültek. „Sokszor beszéltünk egymással életről, halálról – mondta Lezsák. – Mindannyian Isten kezében vagyunk. Istenáldotta tehetség volt, s nemcsak sportolóként alkotott nagyot, emberként is a legkiválóbbak közé tartozott. Az 1956-os melbourne-i olimpián, amikor kiszállt a repülőgépből, ő mutatta fel a Kossuth-címeres magyar zászlót, s a kép akkoriban bejárta a világsajtót.”

Balsai István alkotmánybíró arról be­szélt, hogy mindig is szerencsés embernek tudta magát, hiszen amikor Gyarmati Dezsőről esett szó, ő azzal dicsekedhetett, hogy már 1976-ban, a Komjádi-uszoda avatása­kor személyesen találkozott vele. S Gyar­mati, mint tudjuk, a rendszerváltás után négy éven át parlamenti képviselő is volt, és sokat tett az emberekért.

Kozma Huba történész kijelentette, hogy a pólókirályra csak vidáman lehet emlékezni. Mindig csapatban érezte jól magát, és mindig csapatban is dolgozott - a csapatért. Kiemelte szerénységét és azt, hogy amikor a róla szóló könyvet írták, hány alkalommal fordult elő, hogy Gyarmati felhívta őt, kérve, hogy ne jelenjen meg a könyv, majd néhány nappal később ismét telefonált, hogy mégis. Arra pedig gondosan ügyelt, hogy soha senkit ne bántson meg.

Pilhál György, a Magyar Nemzet publicistája azt fejtegette emlékezésében, hogy amikor öttusázóként a sportuszodában életében először meglátta Gyarmatit, szinte megrettent. Megijedt, mégpedig azért, mert Gyarmati éppen kieresztette mély hangját a medence partján, és az ifjú Pilhál ebből azt a következtetést vonta le, hogy bizony a vízilabdazseni morózus, kőszívű ember. Aztán amikor személyesen megismerte, véleménye gyökeresen megváltozott. Számára egyértelműen kiderült: mélyen érző, mindenkinek tiszteletet adó ember. Olykor még segítséget is kért tőle, mert Pilhálnál az öttusában csak az úszás hibádzott, Gyarmati pedig, mint a saját fiát, úgy próbálta felkészíteni. Az a mondata visszacseng: „Fel a fejjel, fiam!”

Az egykori Gyarmati-pólóstanítvány, a világhírű játékos, majd női szövetségi kapitány, Faragó Tamás pedig arról áradozott, hogy Dezső mindene, az apja, a példaképe, a mentora és olykor az ellensége is volt.

„Zsenialitását mutatja – mondta –, hogy nem akart mindenkiből jó vízilabdázót csinálni. Mindenkit a lehető legjobb helyre tudott helyezni. Óriási stratéga volt, mindig igyekezett kifigyelni az ellenfél gyenge pontjait, a taktikai megbeszéléseken precíz tanácsokkal látott el bennünket.”

Kocsis L. Mihály újságíró évtizedeken át ápolt baráti kapcsolatot Gyarmatival. Érdekes mozzanata volt barátságuknak, amikor Kocsis Gyarmati feleségéről, a gyönyörű színésznőről, Bara Margitról írt könyvet, és a pólófenomén azt kérdezte a könyv szerzőjétől: „Levente, szeretsz-e engem?” Mire ő úgy válaszolt, hogy természetesen tiszteli, becsüli a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót. De Gyarmati ezzel nem elégedett meg, és azzal állt elő: „Levente, nem ezt kérdeztem, hanem azt, hogy szeretsz-e engem!” Kocsis kénytelen volt azt mondani, és nem is füllentett: „Szeretlek, Dezső!”

Gyarmati Dezső életének utolsó interjújában örökségül elmondta, s ezt felvételről most meg is hallgathattuk: „Kitartás, tanulás, ez legyen a cél.” Hát, tanulunk.

(Forrás: Magyar Hírlap)

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép