Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Óriási stratéga volt Gyarmati Dezső
2013. november 22.

Már három hónapja, hogy Gyarmati Dezső, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, sikeres szövetségi kapitány nincs közöttünk, de a Polgárok Házában a Nemzeti Fórum és a Kölcsey Kör emlékestjén jó volt hallani, beszélni róla. Mindenki úgy érezte, hogy ott van közöttünk. s mindenképpen jó volt felidézni emlékét.

Óriási stratéga volt Gyarmati Dezső

A 85 éves korában elhunyt Gyarmati Dezső nemcsak a medencében volt bajnok (Fotó: MH)

Az emlékesten Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöke azzal kezdte, hogy nagyon tisztelte Gyarmatit, s az elmúlt negyedszázadban kimondottan baráti kapcsolatba kerültek. „Sokszor beszéltünk egymással életről, halálról – mondta Lezsák. – Mindannyian Isten kezében vagyunk. Istenáldotta tehetség volt, s nemcsak sportolóként alkotott nagyot, emberként is a legkiválóbbak közé tartozott. Az 1956-os melbourne-i olimpián, amikor kiszállt a repülőgépből, ő mutatta fel a Kossuth-címeres magyar zászlót, s a kép akkoriban bejárta a világsajtót.”

Balsai István alkotmánybíró arról be­szélt, hogy mindig is szerencsés embernek tudta magát, hiszen amikor Gyarmati Dezsőről esett szó, ő azzal dicsekedhetett, hogy már 1976-ban, a Komjádi-uszoda avatása­kor személyesen találkozott vele. S Gyar­mati, mint tudjuk, a rendszerváltás után négy éven át parlamenti képviselő is volt, és sokat tett az emberekért.

Kozma Huba történész kijelentette, hogy a pólókirályra csak vidáman lehet emlékezni. Mindig csapatban érezte jól magát, és mindig csapatban is dolgozott - a csapatért. Kiemelte szerénységét és azt, hogy amikor a róla szóló könyvet írták, hány alkalommal fordult elő, hogy Gyarmati felhívta őt, kérve, hogy ne jelenjen meg a könyv, majd néhány nappal később ismét telefonált, hogy mégis. Arra pedig gondosan ügyelt, hogy soha senkit ne bántson meg.

Pilhál György, a Magyar Nemzet publicistája azt fejtegette emlékezésében, hogy amikor öttusázóként a sportuszodában életében először meglátta Gyarmatit, szinte megrettent. Megijedt, mégpedig azért, mert Gyarmati éppen kieresztette mély hangját a medence partján, és az ifjú Pilhál ebből azt a következtetést vonta le, hogy bizony a vízilabdazseni morózus, kőszívű ember. Aztán amikor személyesen megismerte, véleménye gyökeresen megváltozott. Számára egyértelműen kiderült: mélyen érző, mindenkinek tiszteletet adó ember. Olykor még segítséget is kért tőle, mert Pilhálnál az öttusában csak az úszás hibádzott, Gyarmati pedig, mint a saját fiát, úgy próbálta felkészíteni. Az a mondata visszacseng: „Fel a fejjel, fiam!”

Az egykori Gyarmati-pólóstanítvány, a világhírű játékos, majd női szövetségi kapitány, Faragó Tamás pedig arról áradozott, hogy Dezső mindene, az apja, a példaképe, a mentora és olykor az ellensége is volt.

„Zsenialitását mutatja – mondta –, hogy nem akart mindenkiből jó vízilabdázót csinálni. Mindenkit a lehető legjobb helyre tudott helyezni. Óriási stratéga volt, mindig igyekezett kifigyelni az ellenfél gyenge pontjait, a taktikai megbeszéléseken precíz tanácsokkal látott el bennünket.”

Kocsis L. Mihály újságíró évtizedeken át ápolt baráti kapcsolatot Gyarmatival. Érdekes mozzanata volt barátságuknak, amikor Kocsis Gyarmati feleségéről, a gyönyörű színésznőről, Bara Margitról írt könyvet, és a pólófenomén azt kérdezte a könyv szerzőjétől: „Levente, szeretsz-e engem?” Mire ő úgy válaszolt, hogy természetesen tiszteli, becsüli a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót. De Gyarmati ezzel nem elégedett meg, és azzal állt elő: „Levente, nem ezt kérdeztem, hanem azt, hogy szeretsz-e engem!” Kocsis kénytelen volt azt mondani, és nem is füllentett: „Szeretlek, Dezső!”

Gyarmati Dezső életének utolsó interjújában örökségül elmondta, s ezt felvételről most meg is hallgathattuk: „Kitartás, tanulás, ez legyen a cél.” Hát, tanulunk.

(Forrás: Magyar Hírlap)

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép