Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Őri: nagy veszélyt jelent, ha nem tanítjuk meg gyermekeinknek, mit jelent magyarnak lenni
2017. június 2.

Megemlékezést tartottak Pécsett a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából pénteken. A rendezvényen dr. Őri László alpolgármester mondott beszédet.

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, amelyet 2010 óta tartanak meg. Az Országgyűlés annak idején a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".

Dr. Őri László a pécsi rendezvényen hangsúlyozta: az ünnepben a „nemzet élni akarása nyilvánul meg, és az a bölcs erő mutatkozik meg általa, amely átsegített bennünket az elmúlt 97 éven, és kimentett a lassú nemzethalál reménytelen állapotából, amelyre Magyarországot és a magyar nemzetet 1920. június 4-én a szégyenletes és igazságtalan trianoni békediktátum ítélte".

Őri: nagy veszélyt jelent, ha nem tanítjuk meg gyermekeinknek, mit jelent magyarnak lenni

Azt mondta, mi maiak csak elképzelni tudjuk, mit érezhettek akkor a magyarok, akik a Kárpát-medencében éltek, ahogy azt is csak elképzelni tudjuk, hogy mit érezhet az, akinek levágják kezét-lábát, megsebesítik a szívét.

„Aki nemzethez tartozónak vallja magát, az mondhatja magáról, hogy hazája is van. A magyar nemzetnek mindig volt, van és lesz hazája. Ez nem az országhatárokon múlik, nem négyzetkilométer függvénye. Ez a nemzet élni és megmaradni akarásának függvénye" - szögezte le.

Szerinte amikor a magyar nemzet elszenvedte a trianoni döntést, azaz levágták kezét-lábát, a megcsonkított nemzettest még több sebet is szenvedett - például a 2004. december 5-i népszavazáson. Ezután viszont „2010-ben a nemzet kitárhatta a szárnyát, hogy maga alá gyűjtse minden fiát" - mondta.

Őri: nagy veszélyt jelent, ha nem tanítjuk meg gyermekeinknek, mit jelent magyarnak lenni

Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a polgári kormány bevezette a kettős állampolgárság intézményét, lehetővé tette a nemzeti egység, összetartozás létrehozását. A történelemkönyv mellé a határon túli területekre való iskolai kirándulások gyakorlatát vezette be, hogy a mai ifjúság is megismerje, saját szemével lássa létezésünket, ismerje fel történelmi jelentőségünket a Kárpát-medencében, jöjjön tisztába nemzetünk történelmi küldetésével és akarjon azonosulni vele. Vállalja nemzeti identitását. „Mert ez az alap, amire építhetünk. Ez védi meg a nemzet egységét" - mondta.

Hozzátette: talán még az európai és magyar kultúrát is veszélyeztető migránsáradatnál is nagyobb veszélyt jelent a nemzetre, ha gyermekeink számára nem tanítjuk meg, hogy mit jelent magyarnak lenni.

Pécsi Újság

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép