Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
OPSZ Lovas Tagozat - Sikerek után is lendületben
2014. augusztus 26.

Az Országos Polgárőr Szövetség Közgyűlésén dr. Túrós András, az OPSZ elnöke „sikerágazatként” aposztrofálta a polgárőr lovas tagozatot. Nem véletlenül, hiszen a lovas önkéntes bűnmegelőzők fennállásuk rövid ideje alatt is maradandót alkottak.

Bár sokan tartottak tőle, hogy az alapító tagozatvezető, dr. Rácz Adrienn munkahelyi elfoglaltsága miatti lemondásával törés következik be a munkában, a lovasok – némi képzavarral élve – továbbra is szárnyalnak. Köszönhetően annak, hogy Felföldi Zoltán, Lakitelek polgármestere – aki maga is lovas polgárőr – változatlan lendülettel végezte a két esztendeje megkezdett munkát. Erről árulkodott beszámolójuk az OPSZ Elnökségének legutóbbi, kihelyezett ülésén, amelyről a tagozat vezetőjét kérdeztük.

OPSZ Lovas Tagozat - Sikerek után is lendületben

Polgárőr Magazin: - Első féléves tevékenységük „indítója” március elején Lakiteleken volt, egy kerekasztal fórummal…

Felföldi Zoltán: - Miután az Országos Polgárőr Szövetség 2014-et a Külterületi biztonság évének tekinti, s mert ebben a legtöbbet éppen a lovas polgárőrök tehetnek, adta magát, hogy az OPSZ Lovas Tagozata, Lakitelek Önkormányzata és a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány egy évadnyitó fórumon vitassa meg a tennivalókat. Március 7-én úgy érzem, sikeres volt rendezvényünk, amelyen 160-an vettek részt. Polgárőreink mellett a tanyás települések polgármesterei, az erdészeti igazgatóságok és az állami erdészetek vezetői, s valamennyi lovas szolgálatot ellátó polgárőr egyesület vezetője meghívást kapott. A színvonalas előadások, hozzászólások – mondhatnám viták – csak segítettek abban, hogy meghatározzuk feladatainkat ebben a programban. Ezt szolgálta évadnyitó tagozati ülésünk is ugyanezen a napon.

PM: - Úgy tudom, jelentős segítséget kaptak ehhez az OPSZ-től és az Országos Rendőr-főkapitányságtól is.

F. Z.: - Még 2013 decemberében kaptunk 10 millió forintos támogatást az OPSZ-től, amelyet lovas formaruha vásárlásra fordítottunk. Jutott belőle jól láthatósági mellény mellett négy évszakos kabátra, esőkabát-ponchóra, lovagló nadrágra, kobak huzatra, hímzett pajzs alakú felvarróra, téli baseball sapkára. Ebből az összegből 242 rend ruhát szereztünk be, s az egyesületi igényeket maximálisan kielégítve 83 rend felszerelés még raktárunkban várja az újonnan alakuló lovas polgárőr egyesületekhez kiszállítást. A stratégiai partner rendőrség lovas felszereléssel, abrakkal és lótáppal segített ki bennünket.

PM: - Nagy gondot fordít a tagozat a lovas polgárőrök képzésére, továbbképzésére…

F. Z.: - Nem véletlenül! Az elméleti képzés nélkül nem engedünk szolgálatba lovasokat, akiknek emellett gyakorlati szintfelmérőkön is részt kell venniük. Az idén már két elméleti képzésen vagyunk túl, májusban Kecskeméten és Békésben összesen 115-en hallgatták meg az előadásokat, s tettek ezt követően sikeres vizsgát. Gyakorlati szintfelmérőt eddig 34 fő teljesített. Ha már a számoknál tartunk, nagy örömmel mondhatom: az idén január elején 71 egyesületben 312 lovas, vagy fogatos polgárőrünk volt 306 lóval. Május végére már 88-ra emelkedett a lovas egyesületek száma, ahol 434 lovas vagy fogatos 379 lóval teljesít szolgálatot. Közülük 278-an vette részt eddig elméleti képzésen illetve 309-en teljesítettek gyakorlati szintfelmérőt.

PM: - Hallottam, hogy több eseményre is meghívást kaptak a lovas polgárőrök.

F. Z.: - Elismerésünket jelzi, hogy a rendőrség meghívta tagozatunkat a június 15.-én Kiskunhalason rendezett Nemzetközi Lovas Rendőr Bajnokságra. Az OPSZ Lovas Tagozata a Szeleifalu – Kiskecskemét Polgárőr Egyesületet kérte fel a részvételre, ahonnan 2-2 lovas /Gulyás Szilvia, Hegedűs István, Drahos József és Winkler Zsolt/ képviselte a polgárőrséget. A Polgárőr Kupát Winkler Zsolt érdemelte ki teljesítményével, az egyesület a 30 induló csapat között az előkelő 14. helyezést érte el. Emellett részesei voltunk az egyik legnagyobb hazai lovas rendezvénynek, a Hortobágyon június 20-22. között megrendezett IV. Nyeregszemlének is. A rendezvény biztosításában – az ezt végző Hortobágyi Polgárőrség munkáját segítendő – részt vettek a Polgárőrség Lakitelek Egyesület, a Dunaharaszti Városi PE, a Hajdúhadház Polgárőr- és Tűzoltó Egyesület, a Hajdúböszörmény PE, az Albertirsa PE lovas tagozata, és a Szögligeti Polgárőrség lovasai is. A 17 polgárőr 77 órás szolgálata mellett az OPSZ Lovas Tagozata toborzó anyagot és szórólapot terjesztve hívta fel a lovasok figyelmét a külterületi bűnmegelőzési tevékenység fontosságára. És nem feledkezhetünk meg legjelentősebb megjelenésünkről sem: augusztus 23.-án Kecskeméten – a Hírös Vágta keretében – rendezzük meg a III. Országos Lovas Polgárőr Szemlét, Toborzót és Ügyességi Versenyt!

PM: - És még szeptemberben is lesz egy jelentős esemény: a Nemzeti Vágta!

F. Z.: - Amelynek „előcsatározásai” már folynak, s örömmel számolhatok be róla: az idén is lesz polgárőr résztvevője az országos csatározásnak. A szeptember 19-21. között Budapesten, a Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtán már biztos a Lázi Polgárőrség kötelékéből érkező Sárfi Éva részvétele, miként az is, hogy a Vágta Korzón ismét képviselteti magát az OPSZ Lovas Tagozata.

PM: - Mint tudom, szívügyüknek tekintik a gyermek- és ifjúságvédelmet, az iskolai bűnmegelőző tevékenységet is…

F. Z.: - Mint az ismert, Lakiteleken immáron a második tanévben valósult meg szeptembertől az iskolai lovas oktatás, amelynek keretében – a testnevelési órákon belül – 3. és 4. osztályos tanulók elméleti és gyakorlati képzésével foglalkoztunk. Polgárőreink adták az öt hátaslovat ingyenes használatra az iskola részére, az oktatás is polgárőr lovas végezte, ugyanakkor heti 10 órában további egy-két lovas polgárőr segítette a biztonságos oktatás lebonyolítását. Mindez mintaként szolgálhat egy országos összefogáshoz, hiszen agy lehetősége van a polgárőrségnek a sport- és ifjúságvédelem területén is aktívan bekapcsolódni az iskolák életébe. A jó példa úgy tűnik, ragadós, már a monoriak is várhatóan csatlakoznak szeptembertől e programhoz.

PM: - Visszatérve a lovas polgárőr szolgálathoz, a közelmúltban egy felhívással fordult a tagozat a lovas polgárőr egyesületek illetve a lovas polgárőrökkel rendelkező egyesületek felé…

F.Z.: - A külterületi bűnmegelőzéshez kapcsolódóan az OPSZ Lovas Tagozata júliustól november közepéig négy külterületi járőr akciót hirdet meg fokozott járőrtevékenységgel, lovas polgárőr akciók megtartásával. A hatékonyság növelése érdekében felvettük a kapcsolatot az ORFK Készenléti Rendőrségével, kérve őket, hogy lehetőségeik szerint lovas rendőrökkel támogassák akcióink sikerét. Júliusban az idegenforgalom biztonsága érdekében, augusztusban a betakarítás időszakában, szeptemberben a szüretre esően, míg novemberben a falopások megelőzése érdekében szervezzük akcióinkat. Kiemelt fontosságúnak ítéljük meg, hogy e megadott időszakokban – mindegyik két hetes időintervallumot jelent – valamennyi egyesület minél több lovas tagja teljesítsen járőrszolgálatot. Már csak azért is, mert tagozatunk további forrást csak ezen akciók sikeres teljesítése után kaphat ebben az esztendőben.

PM: - Ismerve a lovas polgárőrök elszántságát, felkészültségét, áldozatvállalását, nem lehet kétséges: ez a program is sikerre ítéltetett!

Tóth Zoltán              

(Forrás: Polgárőr Magazin 2014. augusztusi száma)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép