Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Önkormányzat-vállalkozás két jó barát...
2014. március 13.

A klaszter és a közös projektek összehozzák az önkormányzatokat és a vállalkozásokat. Ez volt a központi gondolata annak a kerekasztal-beszélgetésnek Nyékládházán, amelyen a helyi önkormányzatok és a gazdasági szereplők együttműködése volt a téma.

annak a keddi kerekasztal-beszélgetésnek, amelyen a helyi önkormányzatok és a gazdasági szereplők együttműködése volt a téma.

"Használjuk egymás erőforrásait, használjuk ki a lehetőségeket, és igyekezzünk megvalósítani közösen az elképzeléseket. Építsük együtt a megyét!" Összegzésnek szánta eme mondatokat Garamvölgyi Attila, a Geo-Wendung Zrt. igazgatósági tagja, a Geo-Nord Geotermikus Távhő Klaszter vezetője, de akár a felvezetése is lehetett volna a keddi kerekasztal-beszélgetésnek.

Több mint húsz gazdasági szereplő és önkormányzat fogadta el a klaszter meghívását, de jelen volt a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a Miskolci Egyetem képviselője is.

Beérik a munka

Urbán Sándorné, Nyékládháza polgármestere és klaszter irányító bizottságának elnöke vitaindítójában kiemelte, hogy a működő vállalkozások életében, fejlettségében, beruházási aktivitásában mindenkor meghatározó szerepet tölt be - a kormányzati politika mellett – a helyi önkormányzat gazdaságélénkítő, gazdaságfejlesztő, kkv-t támogató tevékenysége.

- Nyékládházának két nagy értéke van, egyrészt óriási vízfelület van a környékünkön, a másik a föld mélyében rejlő geotermikus energia. Mi az ezekben rejlő lehetőségeket tudjuk és akarjuk kiaknázni - jelezte.

Önkormányzat-vállalkozás két jó barát...

Garamvölgyi Attlia (balról), Urbán Sándomé és Tállal András (Fotó: Ádám János)

Garamvölgyi Attila hangsúlyozta: a helyi gazdaságfejlesztés olyan sokszereplős folyamat, amelyben a vállalkozásokon és az önkormányzaton kívül számtalan állami és nem állami szereplő is jelen van, a minőségét és egyben sikerességét meghatározza a település kultúrája, történelme, együttműködési készsége és közös akarata. Ezt a célt szolgálja a Geo-Nord Klaszter is, amely szeretne minél nagyobb sikerrel részt venni a 2014-2020-as Európai

Uniós forrásokból támogatott gazdaságfejlesztési pályázatokon. A tervük a megújuló energia minél szélesebb körben való hasznosítása, amihez a környék önkormányzatai mellett a Miskolci Egyetemmel is szeremének szorosan együttműködni.

- Több tagozata van a klasztemek, s immár kezd beérni az elmúlt évek munkájának gyümölcse. Ehhez sok pénz lesz a következő fejlesztési ciklusban, akkreditált klaszterként pedig lehetőségünk lesz ezekből mind többet megvalósítani. Éppen ezért szeretnénk megismerni az ötleteket, hogy tovább gondolva azokat, közösen valósítsuk meg a terveket - tette hozzá.

Urbán Sándorné szerint azért is szükséges a párbeszéd, hiszen sok település van a megyében, sokféle érdekekkel, és valakinek össze kell hangolnia ezeket. Csak így valósítható meg egy fenntartható fejlődés.

- Mi a tavakban, pontosabban haltenyésztésben gondolkodunk, ezzel nem ütjük a szomszéd települések elképzeléseit. Az a cél, hogy egymást kiegészítve, egymás életterét meghagyva fejlődjön a térség- hangsúlyozta.

 

Megtalálták a megoldást

- Három év telt el úgy, hogy alig volt pályázati forrás azokhoz a munkákhoz, amit megvalósítottunk az elmúlt időszakban. Ennek ellenére mindig megtaláltuk a megoldásokat, megkerestük a lehetőségeket és az önkormányzatokkal közösen sikerült végigvinni az elképzeléseket - mondta Lengyel Levente, a Geo-Wendung Zrt. igazgatóságának elnöke.

- A tervezések során megkerülhetetlen volt, hogy lehet kihasználni a térségben lévő vízfelületet és földterületeket. Mert hiába van jó elképzelés és vállalkozói szándék, ha nincs hozzá forrás. A klaszter szerepe éppen az, hogy összehangolja mindezt, rendszerbe szedje az elképzeléseket a haltenyésztéstől, a zöldség-gyümölcs termesztésen keresztül a megújuló energiák mind nagyobb szintű kihasználásáig. És ha megvannak az elképzelések, meg kell találni a forrásokat és meg kell találni a közreműködő partnereket.

Viszokai István, Mályi polgármestere szerint még ez is kevés lehet. Mert hiába van jó pályázat, ha egy 1 milliárd forintos fejlesztéshez 150 milliós önrészt kell biztosítani.

- A nagy kérdés, merjük-e bevállalni? Nem járunk-e ugyanúgy, mint a devizahitelesek? Hosszú évekig nyöghetjük a törlesztést, akár erőnkön felül is. Ez nagy dilemma egy önkormányzati vezetőnek, éppen ezért egy picit örülünk is, hogy Kistokaj elvállalta az úttörő szerepet és a klaszter segítségével ők teszik meg az első lépéseket ezen az ismeretlen úton - hangsúlyozta.

Ám mint azt Garamvölgyi Attila jelezte, a kistokaji önkormányzat stratégiai partnerként vesz részt a projektben, de a Geo-Wendung egyedül vállalta, hogy kiépíti a településen a geotermikus fűtési rendszert. Ehhez igyekeztek olyan konstrukciót találni, hogy minél kisebb terhet jelentsen a családoknak és minél hamarabb megtérüljön számukra a ráfordítás.

- A kistokaji geotermikus fűtési rendszer példaértékű lesz reményeink szerint, amit a pozitív példa láttán a környező települések is "bevállalhatnak", illetve az ország más részeiben is megépülhet - tette hozzá.

Ambrus Gyöngyi, Kistokaj polgármestere megerősítésként elmondta: ők is sokat rágódtak rajta és alaposan átgondolták, hogy a bizonytalan tényezőket is figyelembe véve belevágjanak-e, aztán a lakosságtól érkező pozitív visszajelzések hatására úgy döntöttek, hiba lenne kihagyni egy ilyen lehetőséget.

ÉM

 

Hangsúlyos szerepben

A beszélgetésen részt vett Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is. Biztatásként elmondta, hogy a kormány a gazdaságfejlesztésre az összes európai uniós forrás legalább 60 százalékát fogja fordítani, s kiemelten hangsúlyos szerepet szánnak a helyi önkormányzatok és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló munkahelyteremtő projektek számára.

Új elemként megemlítette a vállalkozások és önkormányzatok külső finanszírozáshoz való hozzáférésének javítását a megújuló energia felhasználásának ösztönzése és az energiahatékonyság növelése érdekében. Az intézkedések eredményeként bővülhet a fejlett szolgáltatások nyújtására képes inkubátorházak, ipari, illetve tudományos és technológiai parkok, ipari területek, valamint logisztikai központok minőségi szolgáltatásainak köre, valamint az ezeket igénybe vevő vállalkozások száma.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép