Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Önkormányzat-vállalkozás két jó barát...
2014. március 13.

A klaszter és a közös projektek összehozzák az önkormányzatokat és a vállalkozásokat. Ez volt a központi gondolata annak a kerekasztal-beszélgetésnek Nyékládházán, amelyen a helyi önkormányzatok és a gazdasági szereplők együttműködése volt a téma.

annak a keddi kerekasztal-beszélgetésnek, amelyen a helyi önkormányzatok és a gazdasági szereplők együttműködése volt a téma.

"Használjuk egymás erőforrásait, használjuk ki a lehetőségeket, és igyekezzünk megvalósítani közösen az elképzeléseket. Építsük együtt a megyét!" Összegzésnek szánta eme mondatokat Garamvölgyi Attila, a Geo-Wendung Zrt. igazgatósági tagja, a Geo-Nord Geotermikus Távhő Klaszter vezetője, de akár a felvezetése is lehetett volna a keddi kerekasztal-beszélgetésnek.

Több mint húsz gazdasági szereplő és önkormányzat fogadta el a klaszter meghívását, de jelen volt a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a Miskolci Egyetem képviselője is.

Beérik a munka

Urbán Sándorné, Nyékládháza polgármestere és klaszter irányító bizottságának elnöke vitaindítójában kiemelte, hogy a működő vállalkozások életében, fejlettségében, beruházási aktivitásában mindenkor meghatározó szerepet tölt be - a kormányzati politika mellett – a helyi önkormányzat gazdaságélénkítő, gazdaságfejlesztő, kkv-t támogató tevékenysége.

- Nyékládházának két nagy értéke van, egyrészt óriási vízfelület van a környékünkön, a másik a föld mélyében rejlő geotermikus energia. Mi az ezekben rejlő lehetőségeket tudjuk és akarjuk kiaknázni - jelezte.

Önkormányzat-vállalkozás két jó barát...

Garamvölgyi Attlia (balról), Urbán Sándomé és Tállal András (Fotó: Ádám János)

Garamvölgyi Attila hangsúlyozta: a helyi gazdaságfejlesztés olyan sokszereplős folyamat, amelyben a vállalkozásokon és az önkormányzaton kívül számtalan állami és nem állami szereplő is jelen van, a minőségét és egyben sikerességét meghatározza a település kultúrája, történelme, együttműködési készsége és közös akarata. Ezt a célt szolgálja a Geo-Nord Klaszter is, amely szeretne minél nagyobb sikerrel részt venni a 2014-2020-as Európai

Uniós forrásokból támogatott gazdaságfejlesztési pályázatokon. A tervük a megújuló energia minél szélesebb körben való hasznosítása, amihez a környék önkormányzatai mellett a Miskolci Egyetemmel is szeremének szorosan együttműködni.

- Több tagozata van a klasztemek, s immár kezd beérni az elmúlt évek munkájának gyümölcse. Ehhez sok pénz lesz a következő fejlesztési ciklusban, akkreditált klaszterként pedig lehetőségünk lesz ezekből mind többet megvalósítani. Éppen ezért szeretnénk megismerni az ötleteket, hogy tovább gondolva azokat, közösen valósítsuk meg a terveket - tette hozzá.

Urbán Sándorné szerint azért is szükséges a párbeszéd, hiszen sok település van a megyében, sokféle érdekekkel, és valakinek össze kell hangolnia ezeket. Csak így valósítható meg egy fenntartható fejlődés.

- Mi a tavakban, pontosabban haltenyésztésben gondolkodunk, ezzel nem ütjük a szomszéd települések elképzeléseit. Az a cél, hogy egymást kiegészítve, egymás életterét meghagyva fejlődjön a térség- hangsúlyozta.

 

Megtalálták a megoldást

- Három év telt el úgy, hogy alig volt pályázati forrás azokhoz a munkákhoz, amit megvalósítottunk az elmúlt időszakban. Ennek ellenére mindig megtaláltuk a megoldásokat, megkerestük a lehetőségeket és az önkormányzatokkal közösen sikerült végigvinni az elképzeléseket - mondta Lengyel Levente, a Geo-Wendung Zrt. igazgatóságának elnöke.

- A tervezések során megkerülhetetlen volt, hogy lehet kihasználni a térségben lévő vízfelületet és földterületeket. Mert hiába van jó elképzelés és vállalkozói szándék, ha nincs hozzá forrás. A klaszter szerepe éppen az, hogy összehangolja mindezt, rendszerbe szedje az elképzeléseket a haltenyésztéstől, a zöldség-gyümölcs termesztésen keresztül a megújuló energiák mind nagyobb szintű kihasználásáig. És ha megvannak az elképzelések, meg kell találni a forrásokat és meg kell találni a közreműködő partnereket.

Viszokai István, Mályi polgármestere szerint még ez is kevés lehet. Mert hiába van jó pályázat, ha egy 1 milliárd forintos fejlesztéshez 150 milliós önrészt kell biztosítani.

- A nagy kérdés, merjük-e bevállalni? Nem járunk-e ugyanúgy, mint a devizahitelesek? Hosszú évekig nyöghetjük a törlesztést, akár erőnkön felül is. Ez nagy dilemma egy önkormányzati vezetőnek, éppen ezért egy picit örülünk is, hogy Kistokaj elvállalta az úttörő szerepet és a klaszter segítségével ők teszik meg az első lépéseket ezen az ismeretlen úton - hangsúlyozta.

Ám mint azt Garamvölgyi Attila jelezte, a kistokaji önkormányzat stratégiai partnerként vesz részt a projektben, de a Geo-Wendung egyedül vállalta, hogy kiépíti a településen a geotermikus fűtési rendszert. Ehhez igyekeztek olyan konstrukciót találni, hogy minél kisebb terhet jelentsen a családoknak és minél hamarabb megtérüljön számukra a ráfordítás.

- A kistokaji geotermikus fűtési rendszer példaértékű lesz reményeink szerint, amit a pozitív példa láttán a környező települések is "bevállalhatnak", illetve az ország más részeiben is megépülhet - tette hozzá.

Ambrus Gyöngyi, Kistokaj polgármestere megerősítésként elmondta: ők is sokat rágódtak rajta és alaposan átgondolták, hogy a bizonytalan tényezőket is figyelembe véve belevágjanak-e, aztán a lakosságtól érkező pozitív visszajelzések hatására úgy döntöttek, hiba lenne kihagyni egy ilyen lehetőséget.

ÉM

 

Hangsúlyos szerepben

A beszélgetésen részt vett Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is. Biztatásként elmondta, hogy a kormány a gazdaságfejlesztésre az összes európai uniós forrás legalább 60 százalékát fogja fordítani, s kiemelten hangsúlyos szerepet szánnak a helyi önkormányzatok és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló munkahelyteremtő projektek számára.

Új elemként megemlítette a vállalkozások és önkormányzatok külső finanszírozáshoz való hozzáférésének javítását a megújuló energia felhasználásának ösztönzése és az energiahatékonyság növelése érdekében. Az intézkedések eredményeként bővülhet a fejlett szolgáltatások nyújtására képes inkubátorházak, ipari, illetve tudományos és technológiai parkok, ipari területek, valamint logisztikai központok minőségi szolgáltatásainak köre, valamint az ezeket igénybe vevő vállalkozások száma.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép