Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Oltási bemutató és ünnepség a Medes-hegyen
2017. március 26.

A településhez tartozó Medes-hegyen, Kovács Gyula erdész pincéjénél rendeztek oltónapot Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához kapcsolódóan. A Tündérkert Mozgalom megálmodójánál évről évre összegyűlnek a Kárpát-medence több tájáról érkezett vendégek erre a napra.

A rendezvényen Kovács Gyula arról beszélt, hogy pusztul a teremtett világ, a vidék. Mint mondta: soha nem távolodott el a világ az emberi értékektől úgy, mint ma, de szerencsére vannak emberek, akik megtalálják a természettel a harmóniát.

A gyümölcsoltó ünnepen V. Németh Zsolt, környezet-ügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is köszöntőt mondott.

Oltási bemutató és ünnepség a Medes-hegyen

Kiemelte, hogy a Biológiai Sokféleség Egyezmény keretében 2010-ben elfogadott nemzetközi vállalás szerint a haszonnövények, valamint a kultúrnövény rokonfajok genetikai sokféleségét fenn kell tartani. A Földművelésügyi Minisztérium első lépésként 2010 novemberétől önálló költségvetési intézményként létrehozta a Növényi Diverzitás Központot (NöDiK), melynek feladata a hazai növényi génmegőrzésért felelős intézmények (génbankok) hálózatának országos koordinációja.

Ezt egészíti kerekké a Tündérkert mozgalom, mely minden tájegységet, régiót és falut arra buzdít, hogy gyűjtse össze, leltározza saját lakóhelye pusztuló, már nyomokban is alig föllelhető gyümölcsészeti hagyományát.

Oltási bemutató és ünnepség a Medes-hegyen

Tavaly éppen Kovács Gyulától, pórszombati erdésztől, a Tündérkert mozgalom megálmodójától hallottam, hogy Göcsejben húsz év alatt ötven fajtával csökkent a gyümölcsök száma, de a mozgalomnak köszönhetően egy év alatt 1140 oltani való vesszőt küldtek hozzá: közte olyan fajtákat is, amelyeket a pomológusok sem ismertek. Hát ezért van szükség tündérkertekre. A hazai génbankokban megőrzött tételek száma ma már megközelíti 11 ezret.

De ugyanilyen fontos pillérünk a civil kezdeményezésként működő Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat, valamint az egyelőre kis számban működő, tudatosan a genetikai erőforrások változatosságára építő és annak megőrzését, védelmét szolgáló gazdálkodók génmegőrzési tevékenysége.

Oltási bemutató és ünnepség a Medes-hegyen

Az államtitkár folytatta azzal, hogy a 2014-2020 programozási időszakban a Vidékfejlesztési Program keretében jelentős forrás (3,8 milliárd Ft) áll rendelkezésre a ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak megőrzésére.

Ezen túl, a Földművelésügyi Minisztérium speciális zártkerti programjával is nagy erőkkel támogatja a biodiverzitás hazai megőrzését. 2016-ban a tárca részéről 300 M Ft állt rendelkezésre, melyből 36 önkormányzat nyert támogatást. 2017-ben a program célja az egykori zártkerti, elhanyagolt területek újjáélesztése közösségi műveléssel.

V. Németh Zsolt beszédét így zárta: Valaki ma árnyékban ül, mert valaki más régen elültetett egy fát. Őrizzük és ültessük tehát továbbra is biztos szívvel jövőnk zálogait!

vaol.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép