Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Ökoturisztikai célpont lehet a Péteri-tó
2017. március 30.

300 millió forintot nyert a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága arra, hogy visszaalakítsa az egykori szikes tó, a Péteri-tó eredeti mederalakulatát, amely Petőfiszállás, Pálmonostora és Csengele között fekszik. A már most is gazdag madárvilágnak otthont adó tó a fejlesztéssel szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába.

Nem beszélve arról, hogy a térség egyik látványos kirándulóhelye lesz. A projekt részleteit 2017. március 30-án sajtótájékoztató keretében ismertették a helyszínen.

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte: a Péteri-tó, mint természeti érték büszkesége a Kiskunsági Nemzeti Parknak, és az egész környéknek. Az egykori szikes tó mederalakulatának visszaállítását fejlesztési források bevonásával a Kormány is támogatja.

Nagy felelőssége lesz Pálmonostora és Petőfiszállás önkormányzatainak, hogy a most megvalósuló táj rehabilitáció adta lehetőséggel éljenek, azt a környék turizmusának fellendítésére hasznosítsák. Fontos feladat, hogy a közösség érdekében megőrizzük a magyar vidéket – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

Ökoturisztikai célpont lehet a Péteri-tó

Cseszkó László György, Pálmonostora polgármestere és Szász János, Petőfiszállás polgármestere annál is inkább üdvözölték az élőhely-helyreállítást, hogy a sajtótájékoztatón ők is beszámolhattak egy, a két település által közösen beadott IPA pályázatról, amely sikeres elbírálás esetén a nemzeti park KEHOP projektjéhez kapcsolódva egy új fejlesztési pályára állítaná a Péteri-tavat és környékét.

A „Vándormadarak nyomában” című pályázatból többek közt egy 4 km hosszú tanösvény épülne, melynek egy része látványos módon a nádvilágon haladna keresztül, nyílt vízre néző madármegfigyelővel a közepén. Ezen kívül épülne még egy tóba nyúló madármegfigyelő, a természetfotósok számára pedig profi fotós les is.

Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területkezelési igazgatóhelyettese ismertette, milyen beavatkozásokat tervez a nemzeti park a Péteri-tónál a KEHOP pályázatból.

„Célunk, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsuk az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak” – mondta az igazgatóhelyettes.

Ökoturisztikai célpont lehet a Péteri-tó

A szakember elmondta, hogy a Péteri-tó kiemelt jelentőségű természet megőrzési terület. A tóparti, nagy kiterjedésű nádasokban gazdag madárvilág talált otthonra. Mintegy 200 madárfaj fordul itt elő. Hozzátette, hogy a projekt keretében elbontják a két tó közötti gátat, valamint az erősen erodálódott töltést. Ennek eredményeként kialakulhat a természeteshez hasonló, egységes meder. Továbbá az így kialakuló egységes tómederben újra beindulhatnak azok a folyamatok, melyek következményeként természetes úton visszaszorulhat az egyre terjedő vízparti növényzet.

Ezen kívül a munkálatok során körülbelül 30 hektárral tervezik csökkenteni a nádas felületét, megerősítik a Kővágó-éri csatornával szomszédos, a tómedret határoló gátat, felújítják azokat a feltöltő csatornákat amelyek a tó vízutánpótlását biztosítják.

A tervek szerint felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta. Ez jelentősen növelni fogja a terület természetességét.  A megszüntetésre kerülő gátat kiváltó út felújításával pedig, a területen élő lakosok számára közlekedési lehetőséget is teremtenek.

Kilátót és egy madármegfigyelő lest is szeretnének építeni, melyet az ide látogató turisták használhatnak.

A projekt eredményeként jelentősen javulna a Péteri-tó, mint féltermészetes szikes tó állapota.

Jelenleg a munkálatok tervezése és előkészítése folyik, a terepi kivitelezés 2018-ban kezdődhet meg.

„A Péteri-tó természetes mederalakulatának helyreállítása”című KEHOP 4.1.0 projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép