Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Öcsi bácsi, a falu költője
2015. február 17.

Kamaszkora óta jelennek meg versei, első önálló kötetét azonban több mint négy évtizeddel később jelentette meg Virágh József, akit Orgoványon szinte mindenki csak Öcsi bácsiként tisztel.

Szép számmal gyűlt a hallgatóság pénteken este az orgoványi művelődési központ nagytermében, ahol a „falu költője”, Virágh József tanár úr, Hamlet Orgoványon című verseskötetének bemutatóját tartották. Az általa írt, vagy éppen rendezett színpadi művekről készült filmbejátszásokkal idézték a közelmúltat, majd az Orgoványi Kulturális Egyesület színjátszói köszöntötték előadásukkal az ünnepeltet. A helyi általános iskolában közel négy évtizeden át tanító Öcsi bácsi sokakat irányított az irodalom irányába, amiért egykori tanítványa, későbbi kollégája Gajdácsi Anikó is köszönetet mondott az irodalmi esten.

Öcsi bácsi, a falu költője

A verselők között Panna, az unoka is ott volt, aki a Tűnt remények balladájával csalt könnycseppeket a nagyapa szemébe. Bizonyítván ezzel is az elhangzottakat, hogy az elsőre szigorúnak tűnő tekintet mögött „érző lélek lakozik”. Turai Kamill esztéta-főiskolai tanár, az est házigazdája is felhívta a figyelmet arra, hogy Virágh József verseiben „milyen finomságok rejlenek”. – A falu szellemisége is benne van ebben a kötetben – emelte ki Turai Kamill, aki szerint Virágh József a népdalszerű verseiben „gyönyörűen mondja az iszonyatos fájdalmat is.”

„üllők mellett izzadt/ kormosan kötésig/ tenyerét a vasak/ törték ötven évig” idézi a „kormosan kötésig” című versében kovácsmester édesapját, „a falu kalapácsát” Virágh József, aki Lezsák Sándor szavaival élve: „gyökeret eresztő kérdés nélküli Hamlet Orgoványon.”

Öcsi bácsi, a falu költője

Virágh József

A politikussá vált költőtárs – akivel együtt szerepel a Szavak piacán című, 1981-ben megjelent antológiában Hideg Antal és Szilágyi Zoltán társaságában – biztatása is segített, hogy összeálljon a Hamlet Orgoványon című kötet, aminek címadását is ő javasolta. „A szülőfalu erős vonzásában és az elvágyódás, az újrakezdés robbanó feszültségében Virágh József verseskötete lírai önéletrajz. Szerelmes dalok szívdobogása visszhangzik a kiskunsági tájban, társas magányban, közösségben, a családi otthon gyógyító napmelegében.” – így ír többi között a költőről a 85. Ünnepi Könyvhétre megjelent kötetben Lezsák Sándor.

Az összeállítás a lakiteleki Antológia Kiadó gondozásában jelent meg, s mint Agócs Sándor ügyvezető igazgató elmondta: ez volt pontosan a 200. könyv a kiadó történetében.

– A gyorsan múló idő is késztetett erre az összegzésre, hiszen több mint negyven év telt el, hogy az első verseim megjelentek a Forrásban – mondta el Virágh József, aki idén Péter-Pálkor ünnepelheti 65. születésnapját. Hogy eddig nem volt önálló kötete különösebben nem bántotta, és azt is elárulta: „nem valószínű, hogy én már sokat fogok írni”, ám most mégis kedvet érez egy gyerekversekből álló kiadvány összeállításához. „Tinódihoz hasonlóan vallom: „Az mi keveset írtam, igazat írtam.” – fogalmazott életművéről Virágh József, Orgovány poétája.

Tapodi Kálmán

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép