Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Nyugat-Magyarországi Néptáncantológia Dr. Pesovár Ernő emlékére
2017. november 20.

Nem túlzás, hogy egyetlen gombostűt is nehéz lett volna leejteni szombaton délután a KMKK-ban: csúcsra járt a Nyugat-magyarországi Néptáncantológia. Ez volt a hatodik, a végén harmadik alkalommal adták át a Pesovár-plaketteket. Az állandó házigazda a jövőre 50 éves körmendi Béri Balogh Ádám Együttes, az aktuális társházigazda a Kemenesalja Néptánccsoport.

Ahol néptáncosok vannak, ott jó a hangulat. Érvényes ez az alaptétel szombaton délután a celli KMKK-ban is. A 450 főt befogadó színházteremben nem egyszerűen telt ház van: a lépcsőkön is állnak, ülnek. A hatodik alkalommal megrendezett (kétévente sorra kerülő), ezúttal is Pesovár Ernő emlékének ajánlott Nyugat-magyarországi Néptáncantológia három megyéből (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala) érkező népes mezőnyében elsőként a szombathelyi Dr. Pesovár Ernő AMI Tücsök csoportja lép színre, Madocsáról való táncokkal.

Fehér László polgármester köszöntőjében mindenekelőtt örömének ad hangot: a néptáncantológiát először - de remélhetőleg nem utoljára - rendezik meg a nemrégiben fölújított KMKK-ban. Annál is inkább, mert Kemenesalján is több évtizedes hagyományai vannak a néptáncnak. A Pál András vezetésével működő Kemenesalja Néptánccsoport most jobbágytelki táncokkal mutatkozik be.

Nyugat-Magyarországi Néptáncantológia Dr. Pesovár Ernő emlékére

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében elsőként Baudelaire-t idézi - A tánc a karok és lábak költészete -, aztán Berzsenyi Dániel Nézd a tánc nemeit kezdetű versének ideillő soraival villantja föl, hogy mi minden következik még ezen a gyorsan estébe hajló délutánon: A magyar egy Pindár: valamerre ragadja negéde, / Lelkesedett tűzzel nyomja ki indulatit. / Majd lebegő szellő, szerelemmé olvadva, epedve, / S búja hevét kényes mozdulatokba szövi. (…) Csak maga szab törvényt, s lelkesedése határt. / Ember az, ki magyar tánchoz jól terme, örüljön! / Férfierő s lelkes szikra feszíti erét.

Sem örömben, sem férfierőben nincs hiány - bár a lányokat, asszonyokat sem érdemes kihagyni a felsorolásból. Korbacsics Tibor, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes vezetője, az eseményt az Örökítő területi kollégiumával közösen meghirdető Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség elnöke azt mondja, ilyenkor már némiképp alábbhagy a stressz: a kocka el van vetve, a műsor megkezdődött. Antológia-maratonra van kilátás, már-már meglepően sokan jelentkeztek a három területileg illetékes megyéből, természetesen itt vannak a rangos vasi együttesek is: az Ungaresca, a Szökős, a gencsapáti hagyományőrzők és persze a körmendi táncegyüttes. És négy népzenei együttes, a Boglyával az élen.

Nyugat-Magyarországi Néptáncantológia Dr. Pesovár Ernő emlékére

Az antológia szellemiségét jól jellemzi, hogy a legfiatalabbaktól a szeniorokig minden korosztály színpadra lép (az együttesek nevelik a saját utánpótlásukat). A hagyomány nem vitrinbe való, időről időre leporolandó műtárgy, hanem eleven folyó. Csak éppen mindig mások, és talán egy kicsit másképpen lépnek bele. Az antológia nem verseny, itt a bemutatkozás, a névjegyletétel a cél. De mindig hívnak szakértőket, akik aztán fehér asztal mellett osztják meg a táncosokkal véleményüket, adnak tanácsokat a fejlődéshez.

Az antológiának harmadik éve fontos pontja a Dr. Pesovár Ernő Emlékérmek átadása. Dr. Fügedi János tánckutató a pesovári szellemiség megőrzéséért, a tánchagyomány megörökítésében, tanításában, a magyar tánckultúra diplomáciájában kifejtett eredményes tevékenységéért kapta meg a Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség által alapított elismerést. Ugyancsak megkapta a Pesovár-plakettet a Béri Balogh Ádám Tánc-együttes a helyi hagyományteremtésért, az iskola alapításáért, azaz Pesovár Ernő szellemiségének éltetéséért. Éljen tehát a jövőre 50 éves körmendi együttes, amelyről a jubileumra film készül: az alkotók közül Boros Ferenc és Horváth Zoltán forgatott a celli antológián is.

vnemethzsolt.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép