Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Nyolcvan éves a balatoni viharjelzés
2014. július 9.

A már 80 éve szolgáló balatoni viharjelzésnek köszönhetően időben értesülhetünk legnagyobb tavunk változásairól, így ezekre megfelelően felkészülhetünk - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kedden Siófokon, a balatoni viharjelzés 80. évfordulóján.

V. Németh Zsolt hozzátette: a viharokat automaták, műholdak, radarok és nagyteljesítményű számítógépek jelzik előre, ami nem csak a vakációzóknak, hanem a gyakorlott vízjáróknak is nélkülözhetetlen segítség.

Nyolcvan éves a balatoni viharjelzés

A technika fejlődése valóban nagy áldás a biztonságukra nézve, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a hőmérők, légnedvességmérők és fényjelző berendezések mögött ma is emberek állnak. Elhivatott, felelősségteljes emberek. S az ő elkötelezett munkájuknak, folyamatos figyelmüknek köszönhetjük, hogy önfeledten tudunk pihenni és szórakozni a Balaton vízén, hogy félelem és aggodalom nélkül szemlélhetjük a nagy tó minden rezdülését figyelmeztetett az államtitkár, aki köszönetet mondott a meteorológusoknak, a vízi rendőröknek, a katasztrófavédőknek és az együttműködésében részt vevő civil szervezeteknek.

Nyolcvan éves a balatoni viharjelzés

Elmaradt vagy későn érkező viharjelzés miatt az elmúlt években senki sem vesztette életét a Balatonban - jelentette ki a rendezvényen a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.  Horváth László arról beszélt, hogy a Balatonon, Közép-Európa legnagyobb, csaknem 600 négyzetkilométeres vízfelületén és a partjainál 300 ezren vannak egy-egy nyári hétvégén, egy évben pedig 3 millióan fordulnak meg. Ennyi emberrel kell betartatni a viharjelzések idején életbe lépő szabályokat, hogy elkerüljék a baleseteket. A pontos meteorológiai előrejelzés fontos záloga a hatékony vízirendészeti munkának. Az elmúlt huszonöt évben hatezer embert, idén eddig 41 embert mentettek ki a Balatonból a vízi rendőrök - tette hozzá.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta: a balatoni viharjelző rendszert nyolcvan évvel ezelőtt súlyos tragédiák után hozták létre, azóta folyamatosan fejlesztették, miközben a legfontosabb feladat továbbra is az maradt, hogy az előrejelzések a biztonságot szolgálják az üdülőövezetben. Szólt arról, hogy kezdetben 15 riasztóállomás alkotta a rendszert, viharágyúkkal és árbocra felhúzható piros jelzőkosarakkal. Ma már 31 stabil és 15 mobil viharjelző állomás szolgálja az üdülőövezet biztonságát.

Az évforduló alkalmából a meteorológiai szolgálat ünnepi rendezvényt tartott a siófoki obszervatóriumban, megkoszorúzták a balatoni viharjelzést nyolcvan éve elindító Hille Alfréd katonameteorológus emléktábláját. Az elmúlt években mintegy 300 millió forintot fordított a katasztrófavédelem az ország viharjelző-rendszereinek rekonstrukcióira, a források többsége a Balatonhoz került.

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu/MTI/FM Sajtóiroda)

Fotó: Pelsőczy Csaba

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép