Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Novák Katalin: a kormány mindent megtesz a családtámogatások rendszerének bővítéséért
2017. február 24.

A kormány elkötelezett a családok iránt, ezért mindent megtesz a családtámogatások rendszerének folyamatos bővítése érdekében - mondta az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) közéleti találkozóján, a Lakitelek Népfőiskolán péntek este.

Novák Katalin kiemelte: a kormányzat számára fontos szempont, hogy kialakuljon Magyarországon az a bizalom a családokban, hogy az őket támogató rendszer egyrészt megmarad, másrészt folyamatosan bővül.

A közeljövő tervei között az édesanyák rugalmas munkavégzési lehetőségeinek megteremtését említette, a fiatalok vidéken maradását és otthon történő boldogulását pedig az Esély Otthon elnevezésű pályázaton keresztül ösztönöznék.

Az államtitkár komoly kihívásnak nevezte a demográfiai helyzetet. Arról beszélt, hogy gyakorlatilag három és fél évtizede folyamatosan csökken a népesség és emiatt egyre kevesebb nőnek kellene egyre több gyermeket szülnie. Mint mondta, minden lehetséges kormányzati eszközt megragadnak, hogy egyrészt felhívják a figyelmet a jelenségre, másrészt, hogy megállítsák.

A demográfiai helyzet drámaiságának mértékét a teljes termékenységi arányszám is jól kifejezi, ami azt mutatja, hogy átlagosan hány gyermek van egy családban - fogalmazott. Míg 2014-ben 100 családban átlagosan 141 gyermek született, addig 2015-ben 144, a tavalyi évi adatok pedig egyelőre becsült értékek, de várhatóan a mutató 148-ra emelkedik. A legalacsonyabb 2011-ben volt, akkor 100 családban átlagosan mindössze 121 gyermek született - tette hozzá.

A jó hírek közt említette, hogy a házasságok száma, a születésszám és termékenység egyre növekszik, míg a halálozás és a válások száma egyre csökken, a csecsemőhalandóság pedig soha nem látott mértékűre süllyedt, ami főként az egészségügyi rendszer fejlődésének köszönhető.

Beszélt arról is, a kormány családok melletti elköteleződését jól mutatja, hogy GDP arányosan mennyit fordít a költségvetésből családtámogatásokra. Magyarországon az OECD-országoknál megállapított 2,55 százalékos átlag közel kétszeresét, 4,7 százalékot költik ilyen célra. Ebből a családi adókedvezmény nagyságrendileg mintegy 200 milliárd forintos tételt tesz ki a költségvetésben.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke elmondta: a többnapos lakiteleki közéleti találkozó résztvevői - mintegy kilencvenen - elsősorban tagegyesületeik és csoportjaik vezetői, ifjúsági vezetők és önkéntesek az ország számos részéről érkeztek. Céljuk, hogy jó gyakorlatok és kapcsolatok szerzésével tovább építsék közösségeiket és megvizsgálják annak lehetőségeit, milyen módon lehetne tovább erősíteni az országos egyesületet, helyi szinten pedig milyen feladataik, felelősségeik vannak a tagszervezeteknek.

MTI

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép