Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Nincs béke szabadság nélkül
2014. november 18.

November 14-én tartotta „Hol elég a belbecs, ott nem igen árthat a külhir” című rendezvényét a Közi Horváth József Népfőiskola.

Szalai Viktor alapító külön köszöntötte az októberi választások után felállt új képviselő-testületet, méltatva egyik első intézkedésüket, melynek eredményeként a Művelődési Otthon felirat ismét visszakerült méltó helyére a bejárat fölé.

Bevezetőjében felidézte kezdeti vállalásukat, miszerint a népfőiskolai tevékenység alakítása mellett legalább oly fontosnak tartják a névadó, Közi Horváth József szellemi örökségének ápolását. Ezért minden évben egy-egy kiemelt programmal emlékeznek a község szülöttjére, az egykori pap-politikusra.

Az előadások sorát Sz. Kovács Éva történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársa nyitotta meg „Egy emigráns a magyar állambiztonság látókörében – Közi Horváth József megfigyelése” című előadásával, melynek részeként beszélt az állambiztonság működéséről, felépítéséről a megfigyelések módszereiről, gyakorlatáról. Előadása második részében kitért a Közi Horváth Józsefet érintő dokumentumokra, akciókra, valamint bemutatta az erre az alkalomra készült „Nincs béke szabadság nélkül” című népfőiskolai kiadványt.

A könyv tematikája a megfigyelési dokumentumokra és Közi Horváth József emigrációs politikai tevékenységére, szerepvállalására épül, éles ellentétet bemutatva az akkori államrendszeri szemlélet és a politikai emigrációs gondolkodás között.

A program folytatásában Gyopáros Alpár (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője ismertette és értékelte a népfőiskola által kiírt „Első parlamenti felszólalásom” című országos pályázat eredményeit. A zsűri Gajdócsi Gergely – a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium 12. évfolyamos tanulója – „Nemzeti, keresztény és szociális” témakörben írott pályamunkáját értékelte a legjobbnak.

Az est során még egy népfőiskolai kiadvány is bemutatásra került. A kiadvány – mely egy sorozat első része – Közi Horváth Józsefet, mint politikai gondolkodót kívánja bemutatni, az egykori politikus országgyűlési beszédeit ismertetni. Az első rész – mely a Nemzeti, keresztény és szociális címet viseli – az 1939-ben elhangzott felszólalásokat tartalmazza. A kiadványsorozathoz ajánlást Prof. Dr. Horváth János, az Országgyűlés egykori korelnöke írt. A rendezvényen elmondott beszédében méltatta a népfőiskolai mozgalmat és annak szükségességét hangsúlyozta.

Felidézte a Közi Horváth Józseffel való közös emigrációs emlékeket, kiemelve, hogy Közi-Horváth – mind országgyűlési képviselőként, mind emigrációs vezetőként – rendíthetetlenül munkálkodott hazája és népe boldogulásáért. Felhívta a figyelmet Közi Horváth József 1944. március 22-i parlamenti felszólalására, amikor egyedüli képviselőként tiltakozott a Parlamentben a német katonai megszállás ellen. A professzor megerősítette, ez történelmünk és függetlenségünk jelentős eseménye. Gondolatait – mind a helyszínen, mind a kiadványban – a következőkkel zárta: „Manapság az önvizsgálat Magyarországában tudni Közi Horváth József életútját áldás.”

A rendezvény végén adták át az idei Közi Horváth József Ösztöndíjat, melyet minden évben egy, a településen élő, felsőoktatási tanulmányokat folytató fiatal vehet át.

Az idei esztendőben a népfőiskola által odaítélt 50 ezer forintos ösztöndíjat Varga Eszter, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Nemzetközi Szállítmányozás és Logisztika szak hallgatója vehette át Póczáné Németh Alojzia elnök asszonytól.

Zárszavában Szalai Viktor megemlékezett a falu egykori szülöttjéről a 100 évvel ezelőtt született Németh Antal atyáról, aki három éven keresztül – egészen haláláig – az Egyházmegyei Gazdasági Hivatal számvevőjeként dolgozott. S mint az egyházi vagyon őrzője életével kellett fizetnie, amiért azt nem szolgáltatta ki a kommunista rendszer mindenhatóinak. „Amikor pedig a szenvedés nehéz órái ütöttek számára, akkor is minden gondolata és imádsága egyháza és egyházmegyéje volt, amelyet egész papi életén át hűséggel és odaadással szolgált” – idézte Papp Kálmán egykori győri püspököt.

A rendezvény és a pályázat fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt.

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép