Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 16. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Népművészeti kiállítással zárult a Hungarikunyhó Szabadegyetem
2015. január 11.

Mesterek és tanítványaik munkáinak kiállításával ért véget a Hungarikunyhó Szabadegyetem programsorozat szombaton Veszprémben. A záró rendezvényt népművészek és tanítványaik kiállítása zárta. A szabadegyetem résztvevői minden előadást követően ismerkedhettek a kiválasztott mesterséggel. Az összesen 15 együtt töltött óra alatt igazi remekművek születtek.

A Mesterek és tanítványok címet viselő tárlatot V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért is felelős államtitkára nyitotta meg.

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány és a Pannon Értékteremtők és Hagyományőrzők Közössége Egyesület egy nyertes pályázatnak köszönhetően hívta életre a nagy érdeklődés övezte szabadegyetem programsorozatot 2014 őszén – emlékeztetett a kezdetekre köszöntőjében dr. Horváth Zsolt, az alapítvány kuratóriumi elnöke. A Veszprémi Művelődési Központ közönsége a hónapok során előadást hallhatott a Kassai-féle lovasíjász módszerről, a Zsolnay-örökségről, a höveji csipkéről, a Bocskai viseletről, az Ajka Kristályról vagy éppen a táncházmódszerről. A szabadegyetem minden előadásnapján a résztvevők négy régi magyar mesterség fogásait próbálhatták ki a népművészet mestereivel. Gáspár Marianna népi bőrműves, Cz. Tóth Hajnalka hímző- és gyöngyfűző népi iparművész, Hegedűs Árpád kosárfonó, valamint Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna szövő népi iparművész tartott foglalkozást a VMK előcsarnokában.

Népművészeti kiállítással zárult a Hungarikunyhó Szabadegyetem

Mesterek és tanítványaik címmel tekinthető meg a kiállítás 2015. január 30-ig a Városi Művelődési Központban

A gyakorlati foglalkozásokon mind a négy mester aktív követőre, tanítványra talált, az általuk készített remekművekből berendezett kiállítást van szerencsénk bemutatni hallgatóságunknak – zárt köszöntőjében a hungarikum törvény megalkotásában is aktív szerepet vállaló dr. Horváth Zsolt.

Népművészeti kiállítással zárult a Hungarikunyhó Szabadegyetem

A hungarikum piramis alapjai a helyi értékek, ezért is külön öröm számunkra, hogy Veszprém megyében igazán aktív, országosan is példaértékű értékőrző munka folyik – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Az ilyen rendezvények, kiállítások célja a helyi és nemzeti identitás megerősítése, ez a tárlat pedig példa: jól példázza, hogy Veszprém megyében tisztelik és életben tartják népi hagyományainkat – méltatta a programsorozatot V. Németh Zsolt. Hozzátette, öröm számára, hogy egyre többen vannak akik komolyan veszik az intelmet: a néphagyomány nem rab, hogy őrizzük és nem is beteg, hogy ápolni kellene, élővé kell tennünk a mindennapokban.

Népművészeti kiállítással zárult a Hungarikunyhó Szabadegyetem

V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket

A megnyitót követően a programsorozat szervezői díszes oklevelet adtak át a szabadegyetem „végzős” hallgatóinak. Munkájuk és figyelmük elismeréseképpen többen ajándékcsomagban részesültek. A szabadegyetem legjobb pillanataiból összeállított videóanyag megtekintését követően a tárlat szemlézése következett: mesterek és tanítványaik is büszkén mutatták be a kiállított népművészeti remekeket barátaiknak, ismerőseiknek.

Hatos Szabolcs

(Forrás: Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép