Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 22. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Népművészeti kiállítással zárult a Hungarikunyhó Szabadegyetem
2015. január 11.

Mesterek és tanítványaik munkáinak kiállításával ért véget a Hungarikunyhó Szabadegyetem programsorozat szombaton Veszprémben. A záró rendezvényt népművészek és tanítványaik kiállítása zárta. A szabadegyetem résztvevői minden előadást követően ismerkedhettek a kiválasztott mesterséggel. Az összesen 15 együtt töltött óra alatt igazi remekművek születtek.

A Mesterek és tanítványok címet viselő tárlatot V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért is felelős államtitkára nyitotta meg.

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány és a Pannon Értékteremtők és Hagyományőrzők Közössége Egyesület egy nyertes pályázatnak köszönhetően hívta életre a nagy érdeklődés övezte szabadegyetem programsorozatot 2014 őszén – emlékeztetett a kezdetekre köszöntőjében dr. Horváth Zsolt, az alapítvány kuratóriumi elnöke. A Veszprémi Művelődési Központ közönsége a hónapok során előadást hallhatott a Kassai-féle lovasíjász módszerről, a Zsolnay-örökségről, a höveji csipkéről, a Bocskai viseletről, az Ajka Kristályról vagy éppen a táncházmódszerről. A szabadegyetem minden előadásnapján a résztvevők négy régi magyar mesterség fogásait próbálhatták ki a népművészet mestereivel. Gáspár Marianna népi bőrműves, Cz. Tóth Hajnalka hímző- és gyöngyfűző népi iparművész, Hegedűs Árpád kosárfonó, valamint Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna szövő népi iparművész tartott foglalkozást a VMK előcsarnokában.

Népművészeti kiállítással zárult a Hungarikunyhó Szabadegyetem

Mesterek és tanítványaik címmel tekinthető meg a kiállítás 2015. január 30-ig a Városi Művelődési Központban

A gyakorlati foglalkozásokon mind a négy mester aktív követőre, tanítványra talált, az általuk készített remekművekből berendezett kiállítást van szerencsénk bemutatni hallgatóságunknak – zárt köszöntőjében a hungarikum törvény megalkotásában is aktív szerepet vállaló dr. Horváth Zsolt.

Népművészeti kiállítással zárult a Hungarikunyhó Szabadegyetem

A hungarikum piramis alapjai a helyi értékek, ezért is külön öröm számunkra, hogy Veszprém megyében igazán aktív, országosan is példaértékű értékőrző munka folyik – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Az ilyen rendezvények, kiállítások célja a helyi és nemzeti identitás megerősítése, ez a tárlat pedig példa: jól példázza, hogy Veszprém megyében tisztelik és életben tartják népi hagyományainkat – méltatta a programsorozatot V. Németh Zsolt. Hozzátette, öröm számára, hogy egyre többen vannak akik komolyan veszik az intelmet: a néphagyomány nem rab, hogy őrizzük és nem is beteg, hogy ápolni kellene, élővé kell tennünk a mindennapokban.

Népművészeti kiállítással zárult a Hungarikunyhó Szabadegyetem

V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket

A megnyitót követően a programsorozat szervezői díszes oklevelet adtak át a szabadegyetem „végzős” hallgatóinak. Munkájuk és figyelmük elismeréseképpen többen ajándékcsomagban részesültek. A szabadegyetem legjobb pillanataiból összeállított videóanyag megtekintését követően a tárlat szemlézése következett: mesterek és tanítványaik is büszkén mutatták be a kiállított népművészeti remekeket barátaiknak, ismerőseiknek.

Hatos Szabolcs

(Forrás: Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép