Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Népegészségügy - új utakon
2016. június 18.

Szabolcs Attila írása az egészségügy társadalmi összefüggéseiről.

Amikor Illyés Gyula megírta a Puszták népében, hogy mitől tengődik egészségében a magyarok szegényebbik része (meg a módosabb), nem remélte, hogy egy szűk évszázaddal később jóval hosszabb ideig élhetnek az emberek még a magyar ugaron is. Meg szerte a nagyvilágban.

Ez a változás döntően az állami (- és magán) társadalombiztosítási hálózatok kiépülésének eredménye. A pénz innen megy abba - az időközben összetett ágazatok halmazává vált - csúcsiparágba, amely nagyobb üzlet lett, mint a kábítószer, a fegyver vagy az informatika.

Ez az egészségipar.

Népegészségügy - új utakon

Minden azon múlik, hogy az államok és a polgárok magántársulásai, biztosítói hogyan állnak forrásokkal: pénzzel, képzett szakemberekkel, prémium minőségű egészségügyi oktatással, erős egészségiparral. És legelsősorban népességnövekedéssel.

Ezért: aki azt gondolja, hogy bárhol a nyugati világban - így hazánkban is - az egészségügy rendben tartása, fejlesztése pusztán a fizetések emelésével meg- oldható, nagyot téved. Egy tízmilliós ország, és 15 milliós világnemzet sem lehet elég erős szereplő ebben az összetett érdekrendben, ha nincs fönntartható társadalombiztosítási rendszere, mert népessége fogyóban.

Ha - ahogy a tudósok mondják idegenül - az aktívak száma, és a számuk aránya egyszer eléri azokat a szinteket, ahol a befizetések sehogy sem fedezik az inaktívak ellátását, a jómódúak elmenekülnek a rendszerből. Több részre szakad az egészségügyi ellátás. A mostaninál jóval drámaibban.

Ez az, amit egy felelős kormány nem hagyhat.

Magyarországon a polgári nemzeti gondolati és politikai közösség kormányai azok, amelyek 1990 után értették a lényeget. Ahogy más nagy ügyeinkben, az egészségügyben is kulcsfontos- ságú a népességnövekedés. Ennek egyetlen „eszköze" a családi életközösségek megerősítése. A felelős gyermekvállalás támogatása jelentős pénzértékű adó- kedvezményekkel, az otthonteremtés nagyvonalú ösztönzése vissza nem térí- tendő támogatásokkal.

A népegészségügyet csak a megszületett, majd képzett emberként hivatást, munkát vállaló polgárok hada képes rendben tartani, fejleszteni.

Addig is cselekedni kell. Ezt tesszük 2010 óta, amikor eladósított, csőd szélén álló magyar államháztartást vettünk át.

Ma ott tartunk, hogy 2016-ban és 2017-ben nem globalista hitelekből, hanem a nemzet teljesítményéből futja majd kétszer 100 ezer forintos fizetéseme- lésre az orvosoknak. És ami a legfontosabb: harmadával növekszik az egészségügy szakdolgozóinak a fizetése.

A béremelés csak egy része a jövőépítésnek. Ha előre nézünk, minden szakértő egyet mond: ahol lesz erős középfokú és felsőfokú egészségügyi képzés, ott jóval nagyobb az esélye annak, hogy jó népegészségüggyel szolgálja az állam a polgárait.

De ne essünk tévedésbe, Nyugat-Európa folytatni fogja az egészségügyi szakemberek agyelszívását, mert hasonló gondokkal küzd, mint Magyarország, és Közép-Európa. Ott egy másik választ adnak a népességnövekedés drámájára ami miatt feszül az egészségügy (is).

A népvándorlás elfogadását.

(Forrás: SzabolcsAttila.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép