Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Nemzeti Ünnepi Köszöntő
2016. március 16.

A vasváriak V. Németh Zsolt államtitkárral emlékeztek a nemzeti ünnep előestéjén az 1848-­49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulójára.

A hétfő esti program fáklyás felvonulással, koszorúzással kezdődött, majd a napot a Nagy Gáspár Művelődési Központban rendezett ünnepi műsor zárta. Az emlékezők a Béke úti óvodától a Fő térig vonultak fáklyákkal. Ezt követően a város, valamint a pártok és társadalmi szervezetek képviselői koszorúzták meg a téren a szabadságharc tiszteletére elhelyezett emléktáblát.

Nemzeti Ünnepi Köszöntő

A program a Nagy Gáspár Kulturális Központban folytatódott. V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. A politikus Jókai Mór szavait idézte, aki szerint kell, hogy történjenek olyan csodák, melyeket tíz nemzedék is megemleget, mely példát ad a nemzetnek és a szíveket is megerősíti. V. Németh Zsolt ilyen csodának nevezte az 1848­-49­es forradalmat és szabadságharcot.

Nemzeti Ünnepi Köszöntő

Egy kivételesen nagy nemzedék akkor valósággal megújította, átformálta, a múlt lomtárába dobta a megcsontosodott gazdaságot. Döntöttek új törvényekről, melyek a társadalom alsó rétegeit felemelték, jogegyenlőséget biztosítva számukra. Eltörölték a kiválasztottak uralmát, a feudális kiváltságot, és lerakták egy új társadalmi rend alapjait – emelte ki az államtitkár a történelmi idők jelentőségét.

A szónok beszélt arról: is, hogy az 1927­es országgyűlés rendelkezett a március 15­i ünnep megtartásáról. Az államtitkár szerint azért volt mindez helyes döntés, mert a kivételesen kiváló időszak felelt meg leginkább a magyar népléleknek azzal az életérzéssel, értékkel, amelyet közvetített és közvetít.

Nemzeti Ünnepi Köszöntő

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a szabadságharc jó példa volt a nemzet számára: hasonló sorsfordító időszakokban követendő mintát adott. '56­ban sem engedtek a '48­ból. A rendszerváltoztatásnál szintén ez volt az az érték, amit követtek az akkori politikusok. – Mire jó az ünnep?– tette fel a kérdést a történelmi bevezető után V. Németh Zsolt. A kérdésre választ is adott. Véleménye szerint mindenféle ünnep közösségi. Megacélozza a hitet, összekovácsolja a családi, baráti vagy városi közösséget, a nemzetet.

De az ünnep legfontosabb feladata Jókait idézve újra, hogy a szíveket erősítse. Márciusban pedig ünnepelni egy kicsit mindig könnyebb: a tavaszi újrakezdés időszaka ez. Bár a természeti elemek is vívják még csatájukat, mégis tudjuk, hogy eljön a tavasz és ez a megújulás örömét adja – vonta párhuzamba az ünnepet az évszakkal a szónok. ­ Az 1848-­49­es szabadságharc az egyetlen vértelen forradalom volt az akkori történelmi események sorában. Bátor, békés. Szervezettebb, mint a bécsi, párizsi vagy a prágai ­ folytatta. V. Németh Zsolt az akkori forradalmi siker okaként az egyetértést nevezte meg. A lánglelkű költő, a tanult ügyvéd, a katonává vált nemes, a szabadságában bízó jobbágy és az arisztokrata ugyanazt akarta: szabad, független és gyarapodó Magyarországot.

Nemzeti Ünnepi Köszöntő

De mi az, amit az egykori vívmányok közül ma követnünk kell? – tett fel újabb kérdést hallgatóságnak a szónok, aki választ is adott: ­ A vívmányok, köztük a gyülekezési­ és sajtószabadság ma már életünk részeivé váltak. Lehet nyilvánosan ellenvéleményt mondani és nem csorbulhat a sajtószabadság sem az internet korában. – Egyszóval szabad, független ország vagyunk. A 168 évvel ezelőtt történtekből pedig most a hűséget, önzetlenséget és alázatot kell példaként átvennünk. Hűség a közösséghez, a településhez, a nemzethez – hangsúlyozta az államtitkár, majd így folytatta: arra a felismerésre, hogy egyenként közünk van a hazánkhoz, ma is szükség van.

Az államtitkár úgy fogalmazott: – Manapság történelmi időket élünk. Veszély fenyegeti Magyarországot. Egykor Kossuth és társai szembenéztek a felelősséggel, cselekedtek és nem idegen hatalmak elvárásai szerint tettek. Ez jó példa a mai sorsfordító időkben. – Saját jövőnk határán állunk. A hűségre ma jobban szükség van, mint valaha. Meg kell védeni értékeinket. A hit az, ami a határainkat egykor megrajzolta. Európai és keresztény gyökerekkel élünk, ez határozza meg emberi kapcsolatainkat is. A kultúránk is veszélyben van. Mindezt meg kell védenünk egyénenként, kiállva a haza mellet. Ha így teszünk, csodákra leszünk képesek együtt. Olyanokra, amit tíz nemzedék múlva is megemlegetnek az utódok – zárta beszédét V. Németh Zsolt államtitkár. Az ünnep szónoka után a Kardos László Általános Iskola diákjai mutatták be irodalmi műsorukat.

(Forrás: Vaol.hu, Pogács Mónika, V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép