Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Nemzeti ünnep Temesváron
2015. október 28.

Telt házas '56-os megemlékezés a Bánság fővárosában a magyarság megmaradásáért.

Október 22-én, a magyar nemzeti ünnep előestéjén került sor a temesvári magyar színházban a „Ne legyen akárhogy!” című, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi megemlékezésre. A moderátor és a házigazda szerepét Tamás Péter, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja vállalta fel. A rendezvény díszvendégei voltak Szabolcs Attila, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke és Pomogáts Béla irodalomtörténész, ’56-os diák.

Nemzeti ünnep Temesváron

A telt házas rendezvény résztvevőit Tamás Péter tb. konzul köszöntötte. „Mit üzen számomra 1956? – tette fel a kérdést a tiszteletbeli konzul. – Mi itt Temesváron 1989 decemberében megéltük, megtapasztaltuk, mit jelent a szabadságért harcolni és együtt örülni annak kivívásának.”

Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke ünnepi köszöntője során arra hívta fel a figyelmet: 1956. október 23. után a pesti srácokkal Temesváron vállalt szolidaritást a legnagyobb számban a diákság egész Közép-Európában. „1956 október 30-án egy napra elsöpörte a román diktatúrát a diákhad. A fiatalok nem kértek többé az elnyomásból, szabadságban szerettek volna élni. A bukaresti elnyomók 2500 fiatalt tartóztattak itt le. Sokan menekülni kényszerültek, soknak kettétörték az életét. A temesváriaknak 33 évre elvették az életkedvét – mondta Szabolcs Attila. – De 33 esztendő múlva, 1989-ben elemi erővel tört fel egy magyar fiatalember szavaiból az igazság, a szabadság iránti vágy. Románok, magyarok, szerbek, cigányok érezték, hogy a szabadságot nem adják ingyen, csak akkor, ha a fiatal református lelkész mellé állnak!” /…/” Akkor lehetünk méltó követői Budapest és Temesvár hőseinek, ha nem engedünk a 48-ból, az 56-ból és a 89-ből. Akkor lehetünk méltó hazafiak, ha tudjuk, hogy az őshonos közösségek kérése nem tévesztendő össze a modernkori népvándorlók követeléseivel” – fogalmazott az országgyűlési képviselő, kiemelve, hogy az idei évtől november 15-e a Magyar Szórvány Napja. „A megbecsülés, a szolidaritás jele ez a nap, amelyből akkor lesz szabadság, ha azok is komolyan veszik, akiknek számadása van az elmúlt 25 esztendővel. Nemzeti összetartozás nélkül autonómia és szabadság nincs” – mondta befejezésül Szabolcs Attila.

Pomogáts Béla irodalomtörténész, ’56-os diák megemlékező beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelem során társadalmi és nemzeti szabadságharcát szinte mindig együtt kellett megvívnia a magyarságnak. Ezek a szabadságharcok történelmi tragédiákba torkollottak 1711-ban, 1849-ben, 1918-ban, 1948-ban és 1956-ban is. A forradalmak és szabadságharcok története és ezek eszméi mindazonáltal a nemzeti identitást és a szolidaritást erősítették, az erkölcsi felemelkedést szolgálták. A magyarság nemzeti létének fennmaradását vereségük ellenére is ezek a forradalmak és szabadságharcok alapozták meg. Nélkülük talán nem lenne igazi nemzeti közösségünk.” – hangsúlyozta Pomogáts Béla.

A folytatásban Mátrai László színművész az idén elhunyt Koczka György újságíróról, 56-os diákról és politikai fogolyról emlékezett meg, felidézve „Gyuri” derűs egyéniségét és hihetetlen 56-os börtönélményeit.

A Páskándi Gézával együtt raboskodó Koczka György Moliere: Tudós nők című darabjának szövegével szórakoztatta fogolytársait, és hogy a román társaik se unatkozzanak, a darab néhány részletét kapásból román nyelvre is lefordította!

A megemlékezés a Bartók Béla Elméleti Líceum „Bájolók” együttesének alkalomhoz illő műsorával és Szabó Nóra, a szegedi Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola diákjának klasszikus zenei műsorával folytatódott, zongorán kísért Tóth Flóra tanárnő, a Carmina Dacica kórus karnagya.

A műsor befejező részében Éder Enikő és Molnos András színművészek ragyogó zenés-verses-szöveges 56-os összeállítását jutalmazta nagy tapssal temesvári közönség. A Ne legyen akárhogy! 56-os emlékműsor szervezői: Tamás Péter, Magyarország Temesvári tiszteletbeli konzulja, a Szórvány Alapítvány, az Integratio Alapítvány, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Új Ezredév Református Központ, a Bartók Béla Elméleti Líceum diákjainak és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészeinek közreműködésével.

(Forrás: SzabolcsAttila.hu/Nyugati Jelen/Pataki Zoltán)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép