Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 22. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Nem halmoztak fel adósságot, így felújíthatták az óvodát
2015. szeptember 1.

Felújított és kibővített óvodát, illetve korszerűsített konyhát adtak át Pálmonostorán a falunap alkalmából. A beruházás ötvenmillió forintba került.

Szülők, nagyszülők gyülekeztek az óvoda udvarán a megújult épület átadására. A közös épületben működő óvoda és konyha, az adósságkonszolidációban részt nem vett önkormányzatok fejlesztési támogatásából, és az egyes önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó, központosított előirányzatból származó fejlesztési támogatásból valósult meg. Az intézmény felújítása az előző év júniusában kezdődött el. Nem egyszerű munkáról volt szó, mert szinte az egész épület átalakult.

Nem halmoztak fel adósságot, így felújíthatták az óvodát

– A Napsugár Óvodában gyermekeink gyönyörű csoportszobákat, új bútorokat, és új teraszt kaptak, mondta ünnepi beszédében Cseszkó László polgármester. Fűtéskorszerűsítés, elektromos hálózat felújítása, nyílászáró és burkolatcsere is történt. A régi szárny kibővült egy teljesen újjal, amelyben a termen túl új vizesblokkot is kialakítottak. Nevelői és fejlesztő szoba is megvalósult. A konyhában is hasonló bővítés és átalakítás történt.

Tágasabb és modernebb feltételek között dolgozhatnak a szakácsok. Egy kétszáz literes főzőüst, párolásra is alkalmas kombi sütő, új főzőzsámoly, és szintén új konyhagép segíti a mindennapi munkát. Az ebédlő is új helyre került.

– A sikeres felújítás remek példája annak, hogy szép és hasznos dolgokat lehet megvalósítani türelemmel és összefogással – fogalmazott Cseszkó László polgármester, aki megköszönte az óvodás gyermekek és szüleik türelmét, hiszen hosszú hónapokat kellett várniuk arra, hogy birtokba vegyék az új óvodát. Addig, ugyanis míg folyt az építkezés, az óvodások az iskola épületében kaptak helyet, a konyhások pedig ideiglenesen a vendéglőben főztek. A polgármester szerint településük jó lehetőséget kapott a gyermekeik modern nevelésére és a lakosság létszámának megőrzésre.

– Egy épület felújítása újjászületést is jelent. A szülői ház mellett az óvoda teremti meg azt a kötődést a településhez, amely később a ragaszkodást, és olyan életet próbál megvalósítani, mely élhető településsé teszi Pálmonostorát. A konyha pedig az egészséges táplálékkészítést kell, hogy jelentse – hangsúlyozta az átadási ünnepségen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Szabó Gabriella óvodavezetőtől megtudtuk, a két csoportos intézményben ötven gyereknek tudnak helyet biztosítani, és szerencsére ez a létszám adott is a településen. Az óvodába járó gyerekek szüleinek felajánlásából kötél- és KRESZ-pálya is épült. A nemzeti színű szalagot Lezsák Sándor vágta át, majd a jelenlévők megnézték a felújított, kibővített épületet.

Elismerték a munkájukat

A falunap alkalmából adták át a kitüntető díjakat is. Pálmonostora díszpolgára kitüntetésben részesült oktatási és nevelő munkájáért Nagy Kálmán nyugalmazott tanár, aki a településen született és ott is tanított. Pálmonostoráért kitüntető címet kapott Kasza János helyi vállalkozó, aki mozgó boltot is üzemeltetett. Nagy Kálmánné nyugalmazott tanárnő, Túri Ildikó védőnő, Papp László, a sportegyesület szakosztályvezetője, Pallagi István mezőőr, Fekete Jánosné köztisztviselő, dr. Torma Andrea aljegyző szakmai kitüntetésben részesült. Papp Istvánné köztisztviselő nyugdíjba vonulása alkalmából a Köz Szolgálatért Érdemjel ezüst fokozatát vehette át a Belügyminisztériumban.

Ha nem adósodtak el, támogatást kapnak

Négy év alatt 50 milliárd forintban részesíti az állam a jól gazdálkodó önkormányzatokat - jelentette be a kormány döntését még tavaly februárban Tállai András önkormányzati államtitkár.

A döntés 1176 települést érint. Az adósságkonszolidációban nem részesült települések kötelező önkormányzati feladataikhoz kapcsolódó tevékenységekre használhatják fel a támogatást, például út- és hídépítésre, felújításra, az intézményhálózat korszerűsítésére. A különböző támogatási összegeket lakosságszám szerint szabták meg, s megnézték, hogy az adott településkategóriában mennyi volt a konszolidáció átlagos mértéke.

Szentirmay Tamás

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép