Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. június 25. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Nagypáli Bogyófeldolgozó üzem átadása
2015. augusztus 5.

Augusztus 01-én adták át a Nagypáli Bogyófeldolgozó üzemet, melyet V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára köszöntővel nyitott meg, és beszédében méltatta a rendezvényt.

Ma elkezdődik a nyár utolsó hónapja, Kisasszony hava, az új kenyér hava, vagy ha úgy tetszik, a nyárutó, azaz augusztus. Ráadásul az elmúlt napokban az időjárás is emlékeztetett: nincs már messze az ősz. Ilyenkor mindenkinek kedve támad valahogyan megőrizni, átmenteni a nyár ízeit, illatait. Csukás István szavaival: üvegbe gyűjteni a nyarat.

Nagypáli Bogyófeldolgozó üzem átadása

A Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület, a Natur Vital System Nonprofit Kft. és az Örökség Alapítvány épp erre talált egy nagyszerű módot és formát, ami a bogyófeldolgozó-üzem mai átadásával meg is valósulhat.

A nyári napok során megszokhattuk a friss, hazai ízeket, az egészséges helyi zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen mindig karnyújtásnyira voltak a kertekben és a helyi termelői piacokon. A Heves megyei mezőgazdasági területek revitalizációjának és a Nagypáli üzem működésének köszönhetően azonban a jövőben sem kell majd lemondanunk a feketeszeder, a feketeszőlő, a bodza, az áfonya, a berkenye, s a fekete ribizli természetes ízéről és vitamintartalmáról, hiszen az Észak-nyugati átjáró – együttműködés a helyitermék-fejlesztésben projekt keretében tartósítószerek és hőkezelés nélkül őrzik meg számunkra mindezt.

Nagypáli Bogyófeldolgozó üzem átadása

Ez már önmagában több mint elegendő volna az ünneplésére, de fontos kiemelni, hogy a beruházás ezenfelül nagyszerűen beleillik Nagypáli eddigi előremutató fejlesztései sorába az új lakóliget, az önkormányzati bioszolár fűtésrendszer, az innovációs központ, az ökovölgy, a napelemes közösségi energiaudvar, a helyitermék-bemutató hely mellé. Ugyanígy illeszkedik továbbá a fejlesztés a térség vidékfejlesztési stratégiájába is, melyben kiemelt célként szerepel a helyi gazdaságfejlesztés és a helyi termékek előállításának, népszerűsítésének segítése. S végül, a projekt egész koncepciója kiváló összhangban a kormányzati prioritásokkal és törekvésékkel is, hiszen közösségi akarat és helyi összefogás eredményeképpen jön létre, térségi együttműködésben valósul meg, munkahelyeket teremt, és támogatja az egészséges életmódot, mindezt ráadásul egy helyi termékkel teszi, a helyi adottságokra és hagyományokra építve.

Nagypáli Bogyófeldolgozó üzem átadása

Ezért a mai átadó fontos eseménye a 2015-ös Helyi termék évének is, annak az évnek, amelyben a helyben előállított, megbízható termelőtől származó, minőségi helyi termékek iránti növekvő érdeklődést ünnepeljük. Ez tetten érhető a helyi termelői piacok működésére vonatkozó, számos jogszabály-módosítással megteremtett könnyített feltételekben, és az impozáns számokban is, melyek szerint a helyi termelői piacok száma fokozatosan emelkedik – jelenleg már 222 ilyen működik az országban, s ezzel párhuzamosan 2010 óta megkétszereződött a regisztrált kistermelők száma, ami mára meghaladja a 11 ezret.

De a számoknál és a statisztikáknál is jobban érződik majd ez a pozitív folyamat a nagypáli helyi termékek ízében, amelyek a nyár zamata és a vitaminok mellett a helyi hagyományokat, az összefogást, és a vidék élni akarását is magukba zárják! Kívánom, hogy sokszor kóstolhassunk bele!

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
XXIV. Országos Polgárőr Nap és VII. Országos Polgárőr Lovas Szemle
2018. június 23.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép