Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Nagyhét
2016. március 25.

Nagyhete van ezen a tavaszon mindenkinek Európában. Legyen a polgár akár olyan távol a kereszténységtől, mint Berlin népvándorló negyedei a frankfurti nemzetközi könyvvásártól.

Nagyhét

Legnagyobb ünnepére készül a keresztény világ.

A valóság földhöz is ragaszt, úgyhogy tegyük hozzá: az otthonunk, Európa lassan kicsinyke része a keresztyén glóbusznak. A nagy masszagyúrás közepette az európai bennszülöttekből kezd veszni az alapítók kultúrája, hite.

2016 nagyhetén megállapíthatjuk, hogy szinte szó szerint a hit. Magyarországon, és Közép-Európában - ahogy Brüsszelben mondják, „Keleten" - több maradt ebből mint az öreg földrészen.

A magyarok tavasszal amúgy sem veszítik hitüket. Ezt a krónikákból pontosan tudjuk. Például 168 éve március 15-én olyat tettek, amitől leesett az álla a nagyvilágnak. Forradalmat csináltak, vér nélkül. Nem estek egymásnak polgárok, parasztok, nemesek. Nem lángolt a város, nem emeltek barikádokat, nem üldözték az egyházak papjait. Nem égtek a templomok, sőt. Egyházfik ezrei emelték fel a szabadság zászlaját.

A magyarok forradalma nem hasonlított semmi korábbira. Különösen nem a Párizsban 1789-től kirobbanó nagy vérfürdőre, lelki, szellemi leépülésre. Londontól Szentpétervárig, Berlintől Rómáig csodálkoztak. Az újvilágban - New Yorkban pedig divat lett a kokárda és a hetykén félretolt Kossuth-kalap. A magyarok példát mutattak. Egyszerre teremtettek nemzeti szabadságot, polgári jogegyenlőséget.

168 éve tavasszal örökséget kaptunk, ami becsesebb, fényesebb a láncnál, és van idő, mikor kardot kell rántani, hogy védjük. Ettől az örökségtől akartak megfosztani 1956-ban, ezért az örökségért küzdenek a Kárpát-medence magyar közösségei napjainkban is.

Nemzeti szabadság, polgári jogegyenlőség.

2016. március 10-én ezért vonultak utcára Erdélyben, Marosvásárhelyen a székelyek és a velük szolidaritást vállaló anyaországi magyarok, katalánok, baszkok, flamandok. Ők sem kértek egyebet, mint a '48-as európai örökséget. Szabadságot a nemzetnek és a polgárainak. Ahogy a helyiek mondták szépen, öblösen: Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!

Nagyhete van ezen a tavaszon mindenkinek Európában. Legyen a polgár akár olyan távol a kereszténységtől, mint Berlin népvándorló negyedei a frankfurti nemzetközi könyvvásártól. 2000 év befektetését herdálja a nagy adok-kapokban Európa. A hétköznapok életformáját, bejáratott viszonyainkat, s persze a kultúránk lábait roskasztják. Az orrunk előtt zajlik mindez, de sokan most sem kapnak észbe. Nem hallják talán, ahogy a történelem órája hangosabban ketyeg, mint ahogy szokott.

A nagyhét arra is jó, hogy jobban kinyissuk a szemünket, élesítsük hallásunkat. A történelem főutcáján balesetet szenvedett Európa. Az idevalósi nemzeteknek minden eszköze, képessége megvan, hogy az ellátást, a gyógyítást, a felépülést segítsék. Akárcsak a nagyhéten a Megváltó, nemcsak suttogó szóval, hanem égbeszóló hangon is üzenjük: Boldog húsvétot, Európa, áldott húsvétot, Budafok-Tétény!

Szabolcs Attila

(Forrás: SzabolcsAttila.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép