Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Nagy Imrére emlékeztek a Mártírok Napján
2016. június 16.

Az emlékezésé volt a főszerep csütörtök délután a 48-as téren. Június 16-a országszerte a mártírok emléknapja, 1958-ban ezen a napon végezték ki Nagy Imrét és társait. 1989-ben pedig szintén június 16-án temették újra az 1956-os forradalom és szabadságharc legnagyobb alakját.

A pécsi rendezvényen nem csak rájuk, minden 56-os mártírra, szabadságharcos hősre emlékeztek.

Méltó ünnepséggel rótta le tiszteletét Pécs a Mártírok Napján, a hazájukért életüket adó hősök előtt. A városvezetés részéről dr. Őri László alpolgármester volt jelen, aki elmondta, a városházán és az összes hivatalon egész évben kinn lobogó lyukas zászló jelzi, a város és a pécsiek szüntelenül emlékeznek a forradalom és szabadságharc hőseire.

– A felnövekvő fiatalságnak tudnia kell, mi történt akkor, 1958-ban, hogy ennek fényében, méltón róják le tiszteletüket Nagy Imre és társai előtt – mondta az alpolgármester.

Nagy Imrére emlékeztek a Mártírok Napján

Őri szerint minden fiatalnak kötelessége emlékezni

Őri szerint nem mehetünk el a Mecseki Láthatatlanok példája előtt sem, akik utolsó leheletükig hittek a magyar szabadságban. Pécsiként rájuk különösen büszkék lehetünk.

Debreceni László, az 56-os Diákparlament elnöke, pécsi szabadságharcos mondott beszédet. Mesélt börtönélményeiről, arról a napról, mikor megtudta: Nagy Imrét kivégezték. Úgy fogalmazott: „mintha minket is kivégeztek volna, olyan volt”.

Nagy Imrére emlékeztek a Mártírok Napján

Debreczeni: “mi csak tettük a dolgunkat”

Debreczeni szerint szabadságharcos hősök azok, akik a küzdelemben, egy eszméért esnek el, mártírok azok, akiket bosszúvágyból végeznek ki. A többiek, ők, a megmaradtak, csupán tették a dolgukat – a történelem, az elkövetkezett évek, évtizedek tették őket hősökké.


Nagy Imre és társai kivégzése 1958. június 16-a hajnalán

A három halálraítélt kivégzésének időpontját másnapra tűzték ki, s átszállították őket Kőbányára, a Kozma utca 13. szám alatti Gyűjtőfogházba. Nagy Imre utolsó óráit levélírással töltötte, ezek a levelek azonban szeretteihez sohasem jutottak el.

Másnap, június 16-án, kora hajnalban jöttek a foglyokért. A Kisfogház udvarát jelölték ki a kivégzés színhelye gyanánt, ide az elítélteket egyesével kísérték.

Bogár János ítélet-végrehajtó 5 óra 9 perckor elsőnek Nagy Imre nyakába akasztotta a kötelet, aki a független, szocialista Magyarországot éltette utolsó szavaival. Utána következett Maléter Pál és Gimes Miklós.

Az összedrótozott, kátránypapírba tekert holttesteket arccal lefelé koporsóba tették, és jeltelenül elföldelték a börtön sétálóudvarában. 1961. február 24-én szállították át a koporsókat az Új köztemető 301-es parcellájába, ahol hamis nevek alatt – Nagy Imrét “Borbíró Piroska” néven – ismét jeltelen sírba tették őket. A sírokat csak 1989 tavaszán azonosította az exhumálást végző bizottság.

Gyimesi Viktor

(Forrás: Pécsma.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép