Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Muzsikaszó és tánc a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából
2015. június 11.

Egész hétvégés színes programsorozattal ünnepelt Kerkáskápolna a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A szombati határon átmenő kerékpártúrát és díjugrató versenyt vasárnap helyi értéktárakról szóló előadások, közös főzés, zene és tánc követte.

V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki a Kármentő nagybőgője mögül is hozzájárult a hangulathoz, köszöntő beszédében méltatta a rendezvényt:

Muzsikaszó és tánc a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

„Ezekben a napokban az ország számos pontján igazságtalanul meghúzott határokról beszélnek, de Kerkáskápolnán ez a hétvége épp a határtalanságról szól. A határok áthidalásáról, a határokon átnyúló barátságokról és a határtalan jókedvről.

Néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy nemzeti tragédiánkban a talpra állás, az összefogás, az összetartozás esélyét lássuk meg. Hogy gyásznap nap helyett ünnepet tartsunk, ahol a nyelvünk, a kultúránk és a nemzetünk határoktól független egységét ünnepeljük. 2010-ben mégis úgy határozott a magyar Országgyűlés, hogy június 4-ét, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóját nemzeti emléknappá, a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja. Az akkor leadott 302 igen szavazat az elhallgatás, a fájdalom és harag kultúrája helyett a feldolgozás, a szeretet és a remény kultúrájára mondott igent.

Ez azt életigenlést látom megvalósulni az Őrség kétnapos rendezvényének minden programjában: a határokon túli területeket érintő Összetartozás kerékpártúrában, a határ menti települések Hungarikum klubjairól szóló előadásokban, a közös főzésben, közös táncban, közös muzsikálásban.

A szótár szerint a határ az, ameddig el lehet hatolni, egy terület széle, választóvonal, vagy valaminek a szélsőértéke, netovábbja. Ez egy tiltásokat, korlátokat tartalmazó definíció, de a határokra tekinthetünk egészen más szemmel is.

Az Őrségben a határ sokkal inkább az a vonal, ahol a legközelebb vagyunk a másikhoz, ahol összekapcsolódunk, ahol találkozunk. A határokra itt olyan vonalként gondolnak, amit meg kell tanulnunk átlépni, áthidalni. Az áthidaláshoz pedig egy sor csodálatos eszközt találhatunk, hiszen a harangszó, a zeneszó nem áll meg a határon; a napfényt, a szelet, s igazság szerint a természeti tájakat sem szabdalják a valóságban éles vonalak.

A könnyített határátkelés, a kettős állampolgárságról szóló törvény, a határon túli területek meglátogatását támogató intézkedések, a határon átnyúló együttműködések, a szavazójog kiterjesztése, a hülhoni magyar értékek gyűjtése pedig olyan eszközök, amelyek a gyakorlatban is megkönnyítik a határok áthidalását.

Muzsikaszó és tánc a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

Az elkeseredett düh évtizedeinek és az elhallgatás éveinek szélsőségei után nagy szükségünk volt a megbékélésre, az egyensúlyra, mert csak erre lehet jövőt építeni. Trianon esetében ezt az egyensúlyt úgy tarthatjuk fenn, ha számot vetünk a békediktátum politikai, jogi és lélektani következményeivel; fejet hajtunk mindazok előtt, akik hátrányt, sérelmet szenvedtek miatta; és nap mint nap teszünk azért, hogy a szétdarabolt nagy Magyarország egy összetartó, kultúrájában és önazonosságában megingathatatlan nemzetben éljen tovább.”

Jó látni, hogy itt, az Őrségben megtalálták az egyensúlyt: a határtalanság szellemiségében, nyelvünk és kultúránk megbecsülésében, az emberi kapcsolatok ápolásában, s a lelket és közösséget erősítő örömteli rendezvényekben. A továbbiakban beszéljen erről helyettem a zene, a vers, a tánc!

Muzsikaszó és tánc a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép