Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Múzeumi kutatások Bács-Kiskun megyében
2015. június 27.

Közel három éve zajlott le a Bács-Kiskun megyét is érintő múzeum szervezeti nagy átalakítási hullám, amelynek eredményeként az adott települési önkormányzatok fennhatóságai alá kerültek a különböző tagmúzeumok.

Ennek az időszaknak az eredményei, tanulságai és a közösen hasznosítható tapasztalatok megosztása érdekében hívta össze „Múzeumi Kutatások Bács-Kiskun megyében" címmel Rosta Szabolcs igazgató a régi és új kollégákat Lakitelekre.

Múzeumi kutatások Bács-Kiskun megyében

Fotó: Kiss Béla

A Kecskeméti Katona József Múzeum régész-igazgatójának megnyitó szavai után először a nemrég elhunyt jeles múzeum-építő személyiségekre: H. Tóth Elvirára és Dr. Bánszky Pálra emlékeztek, majd Laczkó János nyugalmazott megyei múzeumigazgató moderálásában zajlottak a délelőtti beszámolók. Kalocsa, Kiskunhalas, Baja és Félegyháza patinás múzeumi gyűjteményeinek vezetői és munkatársaik sok-sok képpel kísért prezentációikkal idézték meg a közelmúltat és szóltak a középtávú terveikről, amelyek minden településen valóban találkoznak a fenntartó önkormányzat ambícióival. „Az úgynevezett területi múzeumok majd mindegyike most a korábbinál kedvezőbb helyzetben van; szárnyalhatnak, és sikereikben teljesen osztozhatnak forrásvidékük lakóival s vezetőivel" - fogalmazott őszinte elismeréssel Rosta Szabolcs, aki öt évvel ezelőtt a Kiskun Múzeum éléről került a megyeszékhelyen lévő múzeumi központ vezetőjének.

A délutáni program Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatójának irányításával folytatódott tovább. Ebben a széles egységben a Kecskeméti Katona József Múzeum helyi és megyei feladatellátásának különféle szakágai s azok kutatás-, kiállítás- és programszervezői tevékenységei: megvalósult komplex szemléletű kiállítások kerültek bemutatásra. Közülük is hangsúlyos lehet pl. egy újfajta és sokszereplős néprajzi monográfia (Kecskemét és környéke), az 1945 és 1990 közötti időszak gazdasági és politikai fő sodrának Bács-Kiskun megyei eseményeit feltáró munka megkezdése, az újszerű nagy kiállítási vállalkozások közös bemutatása és azok bíztató perspektívái és így tovább.

A múzeumi munkát nagymértékben segítő műtárgyvédelem, az olykor misztifikált földi és légi „radaros", a régészeti (gyakran roham) munkát nagyban segítő geográfiai és természettudományos eljárások, valamint a sokszor csak a bürokrácia nyúlványának tartott, ám olykor mégis csak komoly értéktár-bázisként emlegetett örökségvédelmi nyilvántartás háttér-, olykor láthatatlan világa is feltárult a meghívott szakemberek révén.

Bács-Kiskun megye múzeumainak országos jelentőségű kutatóhelyekkel való tartós együttműködését kiválóan példázza a solti Tételhegyen folyó Castrum Tetel Program, amelynek legfrissebb eredményeiről és a közeljövő terveiről annak vezetője, Szentpéteri József régész tartott előadást. A mit sem sejtő szakembert vetített képes mondandójának végén kollégái és barátai ünnepélyes köszöntése lepte meg: 60. születésnapjára az MTA BTK Történettudományi Intézete egy tanulmány-kötettel tisztelgett, pályatársai pedig kedves és meghatott szavakkal, baráti ajándékokkal kedveskedtek az ünnepeltnek.

A konferencia résztvevői végezetül Wilhelm Gábor, Rosta Szabolcs és kollégái vezetésével a konferencia helyszínétől csupán néhány lépésre lévő aktív régészeti feltáró hely napvilágra került látnivalóit tekintették meg.

(Forrás: Félegyháziközlöny.eu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép