Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 18. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Múltidéző értékteremtés a Baráthegyi Kincsestárban
2018. február 6.

- Ezen a különleges helyszínen a régmúlt eszközei, készségei elevenednek meg. Ezért tartom rendkívül fontosnak a Kincsestár kitalálását, fejlesztését, amely egyszerre okoz örömet kicsiknek és nagyoknak – mondta el V. Németh Zsolt Miskolcon, az „Élő Kalendárium – Baráthegyi Kincsestár" interaktív népi kézműves tárház átadásán.

A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kifejtette: a népi kézművesség, a népi mesterségek megismerésén keresztül nemzeti tradíciónkhoz kerülünk közelebb, méghozzá saját élmények által; a Baráthegyi Kincsestárban végzett értékmentő és értékteremtő munkán keresztül pedig közösségeinket ápolhatjuk, mely nemzeti összetartozásunk alapja.

Jakubinyi László, a rehabilitációs majorságot fenntartó Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, hogy a diósgyőri várat mintázó játszóvárban és a kapcsolódó korabeli vásártér épületeiben, állandóan működő programként, húsz népi mesterség műhelyét alakították ki. Céljuk – amellett, hogy élővé teszik a népi kultúrát – a majorság szociális farmként való fenntarthatóságának erősítése, a zömmel megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek munkahelyének megőrzése.

A Szimbiózis Alapítvány 17 éve hozta létre Miskolc-Diósgyőrben a Baráthegyi Majorságot ott, ahol a pálos barátok már az 1300-as években gazdálkodtak. Ezen hagyományokat hivatott feleleveníteni a sokszínű, önfenntartásra berendezkedő öko-park és kulturális színtér. A nemzetközi elismerésnek is örvendő majorságot Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése 2016 decemberében bevonta a Miskolci Települési Értéktár Gyűjteményébe.

Az „Élő Kalendárium – Baráthegyi Kincsestár” a meglévő infrastruktúrát és eszközparkot egészíti ki és fogja össze annak érdekében, hogy a hagyományos népi mesterségek interaktív módon, megtapasztalható valóságként legyenek átadhatóak a látogató csoportok számára. Kialakítását a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság, illetve Miskolc Megyei Jogú Város Idegenforgalmi Alapja támogatta.

kormany.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép