Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Műfordítók Lakiteleken
2016. szeptember 6.

A Lakiteleki Népfőiskolán még alig ért véget a Németh László műfordító tábor, de már újra műfordító diákok vették birtokba a Népfőiskola területét. A tábor keretében a különböző országokból érkező egyetemisták itt képezhetik magukat és gyarapíthatják tudásukat.

Külön belarusz-magyar, magyar-belarusz és kazah-magyar országismereti táborokban, mongol-magyar orosz-magyar és magyar-orosz műfordítói táborokban, illetve Csehov orosz-magyar színházi műhelyben vehetnek részt

A tábor ünnepélyes megnyitójára 2016. szeptember 5-én került sor. Lezsák Sándor, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője beszédében elmondta, hogy a műfordítói táborok egyik fő célja a leendő műfordítóknak való segítségnyújtás. Mint mondta, sajátos magyar csúcsteljesítmény a magyar műfordítás. Például Shakespeare egészen másképpen kapott színpadot és kelt életre mint a világ más táján, mert Arany János fordításában egy olyan világ jelent meg, amelyik tudott azonosulni a magyar világgal, de bemutatta a nem hamisított történelmi Shakespeare által megálmodott, megélt, dramatizált világot is.

Dr. Balogh Csaba Közigazgatási Államtitkár beszédében elmondta, hogy a keleti nyitás politikája Magyarország számára rendkívül fontos. Szerinte a Lakiteleki Népfőiskola egy missziós tevékenységet lát el, ápolja a magyar társadalomnak a lelkét, a gyökereit, a hagyományait és a tradícióit. Az államtitkár azt is megemlítette, hogy külön öröm a Külügyminisztérium számára, hogy a Lakiteleki Népfőiskola ezt a missziós tevékenységet igyekszik a határon túl is folytatni és bevonni ebbe a körbe a környezetünkben, a Közép-Európában és a Kelet-Európában élő népeket. Kiemelte, hogy a műfordítók munkája is nagyon fontos misszió, hiszen közelebb hozzák a rokon- és baráti népek kultúráját.

Műfordítók Lakiteleken

Bíró Zoltán, a Lakitelek Alapítvány és a Népfőiskola Alapítvány kurátora beszédében hangsúlyozta, hogy a jelenlévők nagy feladatot látnak el, hiszen szerinte a civil diplomácia keretében a legfontosabb feladat a műfordítás. Mint mondta, a civil diplomácia nem pótolja soha az államit, de az állami sem pótolja a civil kapcsolatokat.

A megnyitón beszédet mondtak a belarusz, kazah, mongol valamint az orosz nagykövetségek képviselői.

Műfordítók Lakiteleken

A táborok munkáját a saját területükön kiemelkedő szakmai vezetők fogják össze, éppen ezért a megnyitó kertében a műhelyvezetők tájékoztatták a jelenlévőket a táborok menetéről és programjairól. Ezt Követően Lezsák Sándor előadást tartott a Lakiteleki Népfőiskolán zajló fejlesztésekről és beruházásokról. Egy helyszínismertető körséta keretében a vendégek és a tábor résztvevői megismerkedhettek a Népfőiskola területével is.

Lizik-Varga Katalin

Műfordítók Lakiteleken

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép