Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 20. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Moszkvába hívták a Párcserét
2014. október 7.

Az egyetlen kortárs orosz író, akinek egyszerre hat darabja fut a moszkvai színházakban. Jurij Poljakovnak Kecskeméten is tetszett a Párcsere, azaz a Homo Erectus című komédiája.

Az orosz irodalom fenegyereke, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője péntek este még Moszkvában nézte legújabb darabja premierjét, majd szombaton a kecskeméti Katona József Színház páholyából kísérte figyelemmel a Cseke Péter rendezte Párcserét. A nézőtéren volt nevetés, kacagás, a darab végén vastaps köszönte a színészek remek játékát. Természetesen a szerzőt is felkérték a színpadra, aki a kulisszák mögött elárulta: nagyon elégedett volt a látottakkal. A díszbemutató előtt beszélgettünk Jurij Poljakovval.

– Oroszországon kívül hol játsszák még a Homo Erectust?
– Külföldi bemutatója eddig Bulgáriában volt, és most Magyarországon. Odahaza Moszkván kívül még legalább négy-öt nagyváros színházában játsszák. Külföldi orosz színházak is előszeretettel műsorukra tűzik, bemutatták például Kaliforniában, Ausztráliában.

– Mindenütt korhatáros?
– Igen. A Homo Erectus könyvként is több kiadást megért, és mindegyik alcímében szerepel, hogy felnőtteknek szól.

– Termékeny drámaíró, az orosz színházak előszeretettel játsszák műveit. A magyar közönség is számíthat folytatásra?
– Lehetőségekből nincs hiány. Moszkvában tegnap volt a legújabb darabom bemutatója. Ötszereplős, ami nagyon fontos momentum, főleg a vidéki színházak számára. Az Osztálytársnőt (Odnoklassnica) országszerte telt házzal játsszák Kalinyingrádtól Vlagyivosztokig.

– Felsorolni is hosszú, mennyi mindennel foglalkozik. Hány órából áll egy napja?
– Az orosz irodalomtörténetben tipikus, hogy egy írónak van civil foglalkozása. Csehov orvosként praktizált, Tolsztoj gazdaságot vezetett, Puskin irodalomszervezőként dolgozott. Az én munkanapom rendszerint alkotással kezdődik, délután látom el a főszerkesztői tenedőket, és foglalkozom közéleti dolgaimmal. Szerintem fontos, hogy egy író az írás mellett műveljen még valamilyen szakmát. Mert amint elkezd csak irodalommal foglalkozni, elveszti a kapcsolatot a való élettel, a világ fejlődésével.

Moszkvába hívták a Párcserét

Jurij Poljakov és a Párcserét magyarra fordító Goretity József

Cseke Péter direktor a Szökni szeretnék című regény elolvasása után kezdett Poljakov-színmű után kutatni. A Párcsere frissen lefordított példányát egyenesen Goretity József műfordítótól kapta meg. Manapság nem szokás az asztalfióknak dolgozni, a fordítók esetében nem is ajánlatos. Megkérdeztük Goretity Józsefet, hogy megrendelés nélkül miért vágott mégis bele? Válaszul elmondta: a magyarra ültetet két Poljakov-regény sikerét látva biztos volt benne, hogy előbb-utóbb lesz jelentkező a Homo Erectusra is.

A bemutató előtti percekben Cseke Pétert arról faggattuk, hogy rendezőként van-e drukk benne, hiszen nem gyakran fordul lelő, hogy egy élő, külföldi szerzőt köszönthet a Katona József Színház. – Ez számunkra hatalmas megtiszteltetés, és nem tagadom, van bennem egy kis félsz, hogy vajon Poljalov mit szól majd a darabhoz.

Izgalomra nem volt ok. Másnap Lakitelekre látogatott Jurij Poljakov, ahol Cseke Péter beszélgetett vele a Kelet Nyitás Kollégium hallgatói előtt. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke ott jelentette be, hogy a kecskeméti társulatot moszkvai vendégszereplésre hívták a Párcserével. Jurij Poljakov pedig legújabb darabját ajánlotta fel, hogy mutassák be Kecskeméten.

Popovics Zsuzsanna

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép