Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 16. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Molnaszecsődi falunap
2015. augusztus 18.

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő Molnaszecsőd Község Falunapján, mely 2015. augusztus 15-én szombaton került megrendezésre a település rendezvényterén a Rába partján köszöntötte a résztvevőket.

Egy falunap mindig ünnep: a találkozások ünnepe, a régi és új barátságok megerősítésének, kialakulásának ünnepe, a falunap a fiatalok, a családok, a gyermekek napja is, mert a sok új látnivaló, program kiváló alkalom arra, hogy a sok hónapi munka, elfoglaltság mellett szusszanjon egyet az ember, feltöltődjön valami mással, élménnyel, értékkel, ami csak annak a falunak a sajátja, privilégiuma, Így van ez Molnaszecsődön is. Ilyenkor jönnek rá a helybeliek, a falu népe, hogy milyen jó is itt lakni, látni a Rábát, dús élővilágát, ha kiönt akkor olykor haragos arcát, de jó a község rendezett tiszta utcáin is járni és megtekinteni az Úsztató tavat, amely nem véletlenül természetvédelmi területnek van nyilvánítva.

Molnaszecsődi falunap

Egyébként kíváncsiságból utána olvastam a Földrajzi Nevek Etimológiai Szótárában, hogy ennek a Vas megyei községnek honnan ered a neve, hiszen sokszor sok mindenre lehet ebből következtetni.

Sok mindenre nem lehet következtetni, de az kiderült, hogy Molnaszecsődöt már az ezernégyszázas években említik oklevelek Molnuszechend megjelöléssel. A Szecsőd helyiségnév a Secud névből keletkezett magyar névadással. A Molnus, Molna – előtagnak malommal rendelkező, malmos az értelme. S így lett belőle Molnaszecsőd.

Nos ez a kis nyelvészkedés csak arra akar utalni, hogy érdemes kutakodni közvetlen környezetünkben is, hátha találunk valami olyan érdekeset, értéket, amely településünket fontossá vagy akár turisztikai látványossággá teszi. Az ilyen falvakból Vas megyében elég sok van. Ez a mai falunap a programjaival együtt mutatja a szervezők ötletgazdagságát, leleményességét, amely megpróbálja Molnaszecsődöt különbbé tenni a falunapok sorában. A családi vetélkedés, az egymás közötti versengés is jelzi, hogy célja a megmérettetés játékos formában, amely közel hozhatja egymáshoz a családokat, netán a faluban élő családokat és mit tesz Isten, azok a családok, akik eddig csak köszöntek egymásnak, most tán beszélgetni is fognak egymással. De tetszik nekem a nősök- nőtlenek labdarúgó mérkőzés kitalálása is. Nem azért, hogy egyik vagy másik győzelme esetén megtudjuk, hogy minek jobb lenni nősnek vagy nőtlennek? Hiszen ezt innen úgysem tudjuk megállapítani – szerintem nősnek jó lenni, mert az ember családban erős- , de ez csak a magán véleményem, hanem azért jó ez a nős-nőtlen rangadó, mert erre az emberek, felfigyelnek, mert mindenre figyelnek, ami a vélt vagy valóságos ellentétek között zajlik.

De elég a filozofálgatásból. Egy biztos, amellett, hogy az Európai Unió tagjai vagyunk az nem mond ellent annak, hogy erősítjük önazonosság tudatunkat, ápoljuk hagyományainkat, szeretjük szülőföldünket, azt ahol élünk.

Ezek a falunapok erről is szólnak. Hiszen csak kis- és nagy öntudatos közösségek, nemzetek közösségek tudnak erős Európát teremteni Most erre különösen szükségünk van, az összefogásra. S az összefogás a találkozásokkal kezdődik, mint itt Molnaszecsődön. Ez a falunap mindannyiunké, fiataloké és időseké. Érezze magát mindenki jól, ez fontos. Most aztán meg lehet mutatni azt, hogy ki miben ügyesebb erősebb, ötletesebb. Ki tud jobban táncolni, muzsikálni. És persze nem mindegy, hogy a közös tábortűznél ki tud jobban mesélni, anekdotázni, énekelni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Vendégeink érezzék magukat jól, egyenek, igyanak, szórakozzanak és vigyék majd haza este egy-egy találkozás örömét. Mert öröm ez a nap. Örömmel nyitom meg a falunapot.

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép