Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Misi sütötte a falutortát
2015. június 22.

Több jeles évfordulót is ünnepeltek a hétvégi bugaci falunapon, melynek keretében emlékkövet avattak Pétermonostor 900 éves, Monstorfalva alapításának 100 éves, Bugac önálló községgé alakulásának 60 éves, és nagyközségi rangra emelésének 40 éves évfordulója alkalmából.

A különleges alkalomra készítették el a falu tortáját is, amit a község címerével és térképével díszítettek.

Gazdag programokkal várták a bugaciakat a szombati falunapon, ahol mindenki találhatott kedvére valót. Csak a kakasok bánták a nagy szervezkedést, mert többen is a bográcsban végezték. Az idei falunapon ugyanis kakaspörkölt főzőversenyt hirdettek, amire szép számmal jelentkeztek versenyzők, akik nem árulták el ugyan titkos receptjeiket, de legtöbbjük szerint, nem készülhet jó pörkölt a kakas töke és taraja nélkül. A zsűri végül Fekete István pörköltjét ítélte a legjobbnak. Az ínycsiklandozó pörkölteknél már csak a falu tortájának volt nagyobb sikere, amit a bugaci Misi Süti Cukrászat készített a helyieknek ajándékul.

Misi sütötte a falutortát

– Az itt élő emberek, nap mint nap tanúbizonyságot tesznek arról, hogy közös célokat kitűzve szép sikereket érhetnek el. Ez az összefogás különösen fontos a hétköznapokban, mert ez visz bennünket előre – fogalmazott Szabó László, Bugac polgármestere az emlékkő avatásakor. Mint mondta, ez a kő – amit Endre Imre nyugalmazott polgármester kezdeményezésére állíttattak a Szent István parkban – a helyiek összefogásának is emléket állít.

– A múlt emlék, a jövő titok, a jelen ajándék. És, aki a jövőben olvasni akar, annak a múltban kell lapozgatnia – mondta Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke az emlékkő avatáson. – Ez a több tonnás kő négy történelmi eseményt örökít meg. Emléket állít többek között a 900 éves Pétermonostornak, melynek régészeti föltárása a település jövőjét jelentheti. Az Aranymonostor felfedezése átírja a magyar történelmet. Meggyőződésem, hogy esztendők múlva meg lesz a támogatás a monsotor újjáépítésére, olyan központ jöhet létre a Kárpát-medence szívében, amelyik nem csak munkát ad, hanem történelmi térerőt is biztosít a helybelieknek – fogalmazott a honatya, aki azt is elmondta továbbra sem adta föl a reményt, hogy újra pöfögjön a Kispöfögő Bugacon. – Kötelezettségünk, ezeket az emlékeket úgy gondozni, erősíteni, közkincsé tenni, hogy önbizalmat, öntudatot adjon a bugaciaknak, hogy Bugac neve, visszakapja világhírű rangját.

A marcipánházak megépítése több napot vett igénybe

A hatszáz szeletes torta elkészítését már napokkal az esemény előtt megkezdték a cukrászok. Az óriás süteményt ugyanis a falu címerével és térképével díszítették, a marcipánházak megépítése több napot is igénybe vett. Az epres-joghurtos, csokoládé, dió és tejszínes-gesztenye ízesítésű tortához nyolc kilogramm cukrot, tíz kilogramm lisztet, 250 darab tojást, húsz kilogramm pudingot és 12 liter tejszínt használtak fel a cukrászok. Munkájuk nem volt hiábavaló, már a torta díszítése is sok nézelődőt vonzott. A legtöbben örömmel fedezték fel a tortatérképen saját házukat, amit aztán jóízűen el is fogyaszthattak.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép