Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 15. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Mindszenty emlékezete
2015. december 1.

November 25-én este szép számú érdeklődő gyűlt össze a vasvári Zarándokszálláson a Népfőiskolai Esték aktuális eseményére. Az est apropója ezúttal a Vasi Szemle Mindszenty-emlékszámának bemutatója volt a Vas-Vár Örökség Népfőiskola szervezésében.

A meghívott vendégek Dr. Gyurácz Ferenc a Vasi Szemle főszerkesztője, egyben a Magyar Nyugat Könyvkiadó igazgatója és Dr. Perger Gyula toronyi plébános, egyháztörténész.

Mindszenty emlékezete

Elsőként Dr. Gyurácz Ferenc mutatta be a megye nagy múltú, országos hírnevű kulturális és tudományos folyóiratát a közel hatvan érdeklődő előtt. Az újság 1933-ban jelent meg először, majd 1944 és 1958 között szünetelt. 1958 után több főszerkesztő igazgatta az útját. Gyurácz Ferenc 1994-től tölti be ezt a posztot, új lendületet adva a folyóiratnak. 1999-től már a világhálón is megjelentek. A Mindszenty-emlékszám mennyiségileg több mint duplája a kéthavonta megjelenő számoknak, pályázati pénzekből sikerült megalkotni. A Mindszenty-szám után nagy az érdeklődés megyeszerte, több helyen lesz bemutató. Érdekességként a főszerkesztő elmondta, hogy a bíboros is tagja volt a szerkesztőbizottságnak az 1940-es években. A kiadvány húsz szerző tanulmányát tartalmazza, köztük Dr. Perger Gyula atyáét, akit Gyurácz Ferenc pár szóval bemutatott a közönségnek, majd átadta a szót. Perger atya megköszönte a szíves fogadtatást és belekezdett előadásába. A vetített képek szorosan illeszkedtek az élőszóhoz, hol a családot mutatva, hol a bíborost áldás közben, a kommunista bíróság előtt vagy a száműzetésben. Gyula atya verssel, érdekes naplórészletekkel egészítette ki előadását. Sokszor szinte fejből mondva őket. Megdöbbentő volt, ahogy az 1948 karácsonyán letartóztatott bíborost megalázták és megkínozták a verőlegények. Egyik pribék legnagyobb öröme volt az életben, hogy a hercegprímásba belerúghatott. A testi és fizikai megpróbáltatásokon túl kábítószerrel is mérgezték Mindszentyt, hogy akaratát megtörjék. Szívhez szóló volt az a kép, amelyen az 1956-ban kiszabadított bíborosnak üzenve a villamos oldalára festették a hívek a „Mindszenty visszatér” feliratot. 1956-tól az amerikai nagykövetségen kapott menedékjogot, a kényszerű vendéglátásban sokat imádkozott és dolgozott szeretett hazájáért.Perger atya bemutatta a hercegprímás lemondatásáért folyó diplomáciai harcot a kommunista rendszer és a Vatikán között. A vatikáni diplomáciának és főként Casaroli bíborosnak kemény fejtörést okozott a hajlíthatatlan bíboros. A prímás feje fölötti alkudozás eredményeképpen 1971-ben hagyta el Magyarországot, Rómába majd Bécsbe ment. Mindszenty József haláláig hazáját szolgálta és bár testét megtörték, lelke és hite töretlen maradt. 1975-ben hunyt el Bécsben, testét kérésének megfelelően Mariacellben helyezték nyugalomra. Több mint 15 év után teste ép és érintetlen maradt. Miután az utolsó orosz katona is elhagyta hazánkat az esztergomi Bazilikában helyezték örök nyugalomra. Sírhelye a világ magyarjainak zarándokhelye lett.A nagysikerű előadás után az érdeklődők megvásárolhatták a Mindszenty-emlékszámot. Az atya többeknek dedikálta a Vasi Szemlében megjelent írását, kedves szavakat váltva az érdeklődőkkel. Többen „műsoron kívüli” beszélgetésbe merültek az előadókkal , így még egy fél órával elhúzódott a befejezés.

Németh Józsefné Molnár Viktória és Baranyai Gábor

Vas-Vár Örökség Népfőiskola (MCZSK írás)

(Forrás: Régió1.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép