Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Mindenképp megépül 2018-ig a Kalocsa-Paks közötti Duna-híd
2015. október 5.

A legégetőbb útfelújításokról, kerékpárutak építéséről, illetve a mezőgazdasági pályázati lehetőségekről egyeztettek Lezsák Sándor választókerületének polgármesterei a napokban.

Tizenhét éve hívja össze választókerületének polgármestereit Lezsák Sándor országgyűlési képviselő. A huszonnégy településvezető hatvanharmadik alkalommal ült tárgyalóasztalhoz, ezúttal Nyárlőrincen.

Mindenképp megépül 2018-ig a Kalocsa-Paks közötti Duna-híd

A tanácskozáson a térség aktuális problémáit összegezték, majd Font Sándor országgyűlési képviselő az uniós pályázati lehetőségekről tájékoztatta a résztvevőket. Kiemelte: a korábbiakkal ellentétben sokkal nagyobb mértékben támogatják a kézimunkaerőt igénylő ágazatokat, így a feldolgozóipart és az állattenyésztést, ezzel is növelve a foglalkoztatást.

Mint mondta, a nagyüzemi, szántóföldi gazdálkodás helyett a kis- és közép gazdaságokat részesítik előnyben a pályázatoknál, melyek egyharmadát még idén megnyitják, a többit pedig jövő év végéig. Lesznek kizárólag kisebb gazdaságok számára kiírt 50 százalékos intenzitású pályázatok. A fiatal gazdáknak pedig 60 százalékos támogatottságú. Szintén 60 százalékos támogatást kaphatnak a gazdák, ha legalább öten összefognak. És lehetőség lesz 50 százalékos előleg felvételére is. Ennek hiányában korábban ugyanis nagyon sok gazda nem tudott pályázni – részletezte Font Sándor.

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a választókörzetet érintő közutak fejlesztésekről számolt be. Elmondta 465 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésükre az közúthálózat fejlesztésére. Ez az összeg mintegy fele az előző uniós költségvetési ciklushoz képest, így az államnak jelentősen ki kell egészítenie ezt a keretet. A megyét érintő utak közül kiemelte a 44-es utat, melynek fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír. Szólt arról is, hogy a kormány támogatja a 445-ös út fejlesztését.

Azt is elmondta, 2018-ig mindenképp megépül a Kalocsa-Paks közötti Duna-híd. A 660 méter hosszú híd építését a paksi atomerőmű fejlesztése indokolja – tette hozzá az államtitkár, aki arról is tájékoztatta a polgármestereket, hogy a választókerületben jelenleg 40 kilométer mellékutat kellene sürgősen kijavítani. Több mint 20 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy választókerületben valamennyi út teljesen rendben legyen, ehhez képest a rendelkezésre álló keret ennek tizede. Beszámolója után a polgármesterek sorolták a legégetőbb igényeket. Így például a Tiszaalpárt Bokrossal összekötő út felújítását, amire több mint 20 éve várnak a környékbeliek. A Jászszentlászlót Móricgáttal összekötő út felújítása szintén évtizedek óta húzódik. A honatya kiemelte a Szank Bócsa közötti út, illetve a Lakitelek Szentkirály közötti út felújítását, illetve a kunszállási autópálya lehajtó megépítését.

Balla László Félegyháza alpolgármestere az Ipari Park és az autópálya közötti mindössze 500 méter hosszúságú útszakasz kiszélesítését és felújítását szorgalmazta, ez ugyanis nagyban hozzájárulna a város gazdasági fejlődéséhez. Jánosiné Gyermán Erzsébet Gátér polgármestere a településüket is érintő Félegyházát Szentessel összekötő út felújítása és kerékpárút építése felől érdeklődött. Mint mondta, a 451-es számú út a hatalmas forgalom miatt teljesen tönkre ment, balesetveszélyes. Ugyanakkor nagyon sokan közlekednek Gátér és Félegyháza között kerékpárral, ami életveszélyes. Szabó László Bugac polgármestere pedig Bócsa és Bugac közötti kerékpárút megépítését szorgalmazta, az ugyanis jelentősen fellendítené a Puszta turizmusát. Az államtitkár ígérte minden felvetésre írásban reagál.

Elismerik a települések csúcsteljesítményeit

Lezsák Sándor a Hungarikum bizottság tagjaként a helyi értékek folyamatos gyűjtésére ösztönözte a polgármestereket. Mint mondta, a helyi értékek olyan energiaforrást jelentenek a települések életében, melyek újra felfrissítik a helyi, a járási, és akár a határon túli kapcsolatokat is. Hangsúlyozta: nagy híján vagyunk a sikerélményeknek. Ezért is fontos, hogy előhívjuk értékeinket. Elismerjük a települések csúcsteljesítményeit. Arra biztatta a polgármestereket, hogy minél több helyi értéket képviselő személynek adományozzák a helyi címer használatának lehetőségét.

Vajda Piroska            

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép