Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Mind zarándokok vagyunk
2015. június 28.

A népfőiskola az idei évben „Mind zarándokok vagyunk” címmel szervezte meg Szent László napi búcsúi kiállítását, melynek célja volt, hogy bemutassa, hogy az elmúlt évtizedekben milyen búcsújáróhelyeken jártak az agyagosszergényiek.

A kiállítás további célja, hogy újabb területe kerüljön felkutatásra a helyi – jelen esetben egyházi – értékeknek. A népfőiskola tagjai ugyanis az idei esztendőben is házról-házra járva gyűjtötték a témához kapcsolódó fotókat, emléktárgyakat.

Mind zarándokok vagyunk

„Immáron már hagyomány, hogy településünk búcsújához kötődően a Közi Horváth József Népfőiskola kiállítást szervez a múlt értékeiből, hogy a jelen kor emberei tanuljanak és épüljenek belőle és a hagyományt átvigyék a következő generáció számára. Ebben az évben a kiállítás témája a valláshoz azon is belül a zarándokláshoz kötődik” – kezdte megnyitóját Szarka Gábor plébános.

A kiállítás megmutatta, hogy milyen erős és gazdag hitélettel rendelkeztek a múltban és bírnak a jelenben az agyagosszergényiek. A szervezők szerettek volna minden olyan zarándokhelyet bemutatni, ahol korábban jártak a község lakói. Így a magyarországi búcsújáróhelyek mellett Csíksomlyótól Fatimáig, Rómától Czestochowáig, Mariazell és Lourdes is megelevenedett az érdeklődők előtt. Érdekessége volt a kiállításnak egy útifilm vetítése, mely 1999-ben készült az Agyagosszergény – Vitnyéd közös Lourdes-i zarándokútról.

Mind zarándokok vagyunk

Szarka Gábor atya megnyitójában úgy fogalmazott: „Függetlenül az évszázadok során elszenvedett hatásoktól, a zarándoklat ma is megtartja azokat az alapvető jegyeket, melyek lelkiségét meghatározzák. Eredeti és lényeges: a zarándoklat, mint „vándorlás a szentély felé”, az Isten országa felé tartó vándorlás pillanata és hasonlata. A meglátogatott kegyhelyekről a zarándokok már ősidőktől fogva szeretnek „emlékeket” magukkal vinni. Az egyháznak pedig feladata, hogy a különböző tárgyak, képek, könyvek a szent hely hiteles szelemét közvetítsék. Ez a kiállítás ezekből az emlékekből ad ízelítőt. A fotók, a szentképek, rózsafüzérek és más kegytárgyak, emlékek hordozzák magukban a kegyhely szentségét, Isten jelenlétét. A kiállítást megtekintve, őseink hitét látva bennünk is szülessék meg az elhatározás, hogy mi is elzarándokolunk egy-egy kegyhelyre, hogy hitünkben megerősödjünk, hitünkért áldozatot hozzunk.” Megnyitóját Sík Sándor Az andocsi Máriához című versével zárta.

A kiállítást megelőzően ünnepi szentmisét mutatott be Szarka Gábor, ahol a búcsúi hagyományoknak megfelelően az ifjúság állt körbe az oltárt.

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép