Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 18. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Mi a jó házasság titka?
2015. április 20.

Megismerkedésükről, családjukról és a jó házasság titkairól beszélt Lezsák Sándor és felesége a kiskunfélegyházi közgázos diákoknak, de szó esett például a nagyrévi méregkeverő asszonyokról is.

Az Országgyűlés alelnöke és felesége volt pénteken a félegyházi közgazdasági szakközépiskola 12. A osztályának vendége. Kezdésként Lezsák Sándor elárulta, maga ajánlotta fel a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, hogy csatlakozik kezdeményezésükhöz, és egyetlen alkalommal rendhagyó tanóra keretében beszél házasságáról, családi életükről.

– Hazamentem, de nem mertem elmondani – mondta nevetve az országgyűlési képviselő. – Ez a titka a jó házasságnak – szólt közbe az egyik diák, általános derültséget keltve. Végül a politikus javasolta, az iskola maga hívja meg feleségét. Így is történt, Lezsák Sándorné Sütő Gabriella meghatódott a felkéréstől és örömmel látogatott el az intézménybe.

A házaspár rengeteg személyes emlékét felidézte az osztálynak, gyakran humorral fűszerezve, máskor elgondolkodtatva, a történelmi hátteret felvillantva, és a nehézségeket sem titkolva. Beszéltek például megismerkedésükről. Lezsák Sándor 1969-ben képesítés nélküli tanítóként kezdett Lakiteleken, a szikrai tanyasi iskolában. A helyi patikában látta meg először gyógyszertári asszisztensként dolgozó jövendőbelijét. Októberben a frissen érettségizett lány eldöntötte, csatlakozik azt új tanító által szervezett irodalmi színpadi csoporthoz. Éppen Mikuláskor látogatott el először a próbájukra, mikor Lezsák Sándor mindenkit egy-egy konyakmeggyel lepett meg. Kivéve Gabriellát, akinek kettő bonbon jutott – mint kiderült, nem véletlenül. Így kezdődött kapcsolatuk, és még az sem riasztotta vissza a fiatal Lezsák Sándort, mikor egy holdvilágos éjszakán megtudta: gyógyszertárban tevékenykedő szerelme Nagyrévben született. A tiszazugi falu ugyanis a két világháború között arról lett hírhedt, hogy az asszonyok sorozatban mérgezték meg – légypapírról kiáztatott arzénnal – férjüket, „terhessé vált” családtagjaikat. „Mint a mellékelt ábra mutatja, ez az információ csak futó ijedtséget okozott” – tette hozzá mosolyogva az alelnök.

Aki megmagyarázta azt is, miért éppen Kiskunfélegyházán vállalta el a rendhagyó óra megtartását. Itt történt ugyanis, hogy a főtéren későbbi feleségével sétálva meglepte őket egy nagy nyári eső, amely elől az Öregtemplomba tudtak bemenekülni. Nem volt benn senki, ázottan leültek egy padba.

Mi a jó házasság titka?

A Lezsák házaspár gyakran humorral fűszerezve,
máskor elgondolkodtatva mesélt a diákoknak közös életéről, házasságáról

– A szemébe néztem és váratlanul azt mondtam: „Te leszel a feleségem”. Nagyon szép pillanat volt. Mindenkinek, maguknak is lesznek az életében ilyen pillanatok, amelyeket nem lehet tudatosan megtervezni, amikor kell egy kis ráérzés – mondta Lezsák Sándor.

A tanítót egyébként Gabriella édesapja nem fogadta tárt karokkal, „pesti nyikhajként” emlegette. Aztán az első beszélgetésük alkalmával le is tesztelte a vőjelöltet: megkérdezte, mi Nepál fővárosa? Katmandu – vágta rá Lezsák Sándor, aki kicsivel előbb szerencséjére ugyanazt a rejtvényt fejtette meg a Fülesben, mint későbbi apósa. Aztán nagyon jó lett a kapcsolatuk.

Az esküvőt a fiatalok 1971-ben tartották. Két évig az árpádszállási iskola szertára volt a lakásuk, utána tudtak csak építkezni. Három gyermekük született, Levente, Anna és Gabriella, akik nyolc unokával – hét fiúval és egy lánnyal – ajándékozták meg őket. Róluk is sokat mesélt a házaspár a diákoknak.

És hogy mi a titka a jó házasságnak? Például az, hogy a sok gond, baj, probléma között is a férj és a feleség azt tartja szeme előtt, hogy ők közösen építenek valamit. Lezsák Sándor azt is elmondta, ő nem várta el feleségétől, hogy otthon üljön, amíg ő rockoperához ír dalokat, vagy országgyűlési képviselőként sokat utazik, dolgozik. Sőt nagyon örült, mikor élete párja negyvenegy évesen elkezdett táncolni, próbákra, fellépésekre járni. Ma már a tánc központi szerepet tölt be az egész család életében, és az unokáknak teljesen természetes, hogy otthon népzene szól talpalávalóként. Gabriella nem mellékesen a Lakiteleki Népfőiskola igazgatója, ami szintén elég feladatot ad számára.

– Hagyni kell a másikat, hogy ő is kiteljesedjen, teljes életet éljen. Amit elvárunk a párunktól, azt várjuk el magunktól is – fogalmazta meg tanácsait az osztálynak az Országyűlés alelnöke.

Hraskó István              

(Forrás: BAON.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép