Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Megújult és fedett színnel bővült a közösségi ház
2015. március 18.

Március 15-én, vasárnap adták át a több mint 29 millió forintból megújult és fedett színnel kibővített Olaszfai Közösségi Házat, valamint a község új falugondnoki buszát.

Az ünnepségen V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt, akinek személyes kötődése van a most felújított épülethez:

Megújult és fedett színnel bővült a közösségi ház

„Március 15-e van. Ma szerte az országban felidézik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legelső, s talán legszebb napját, amikor győzött az összefogás, a közös akarat, amikor minden cselekedet jelképes és jelentőségteljes volt. Ezeken a megemlékezéseken rendszerint szót ejtenek 1848. március 15-e legfontosabb helyszíneiről is: Landerer és Heckenast nyomdájáról, az egyetemekről, a Nemzeti Múzeumról, a Helytartótanácsról és a Nemzeti Színházról, de mindenekelőtt a Pilvax kávéházról, ahol minden elkezdődött.

Nemzeti ünnepünk is arra emlékeztet: ahhoz, hogy megvalósítsunk egy közös elképzelést, elérjünk egy közös célt, mindenképp szükségünk van egy közös helyszínre, egy közösségi térre, ahol találkozhatunk, ahol beszélgethetünk, vitatkozhatunk, ahol együtt kereshetjük a válaszokat és megoldásokat, ahol együtt tervezhetünk.

A márciusi ifjak számára ilyen volt a Pilvax kávéház, tizenévesként számomra pedig ilyen volt ez az épület, amelyben felső tagozatos iskolás éveimet töltöttem. Ahol nemcsak tankönyvekből tanultunk sokat, de tanáraink példamutatásából is, ahol a barátok megtartó hálójában birkóztunk meg a kiskamaszok nagy problémáival, s ahol az óraközi szünetekben fogalmaztuk meg nagyratörő álmainkat, céljainkat. Ha itt járok, még mindig azt érzem, amit az LGT együttes fogalmazott meg slágerében: Miénk itt a tér, mert itt nőttünk mi fel, / Ismerős a fütty és egymásnak felel.

Megújult és fedett színnel bővült a közösségi ház

De most, hogy itt állok, egykori iskolám új értelemet kapott épületében, nemcsak nosztalgiát érzek, de elégedettségét és izgatott várakozást is. Hiszen a régi intézmény megújulva, megszépülve és kültéri fedett színnel bővülve immár nemcsak az iskolásokat várja, hanem a könyvtárban kutató legkisebbektől a rendszeresen itt találkozó nyugdíjasokig minden olaszfait, s vendégeiket is. Így még több élménynek, még több tervnek adhat otthont.

Egy jól működő, eleven közösségben, egy életteli településen minden funkciónak megvan a maga helye. Itt, Olaszfán a tervezésnek-szervezésnek és ügyintézésnek a községháza ad helyet; az elcsendesülésnek, az ünnepnek és az imádságnak a Szent Miklós templom; az egészségvédelemnek és a testi felüdülésnek a Kneipp vizesház és a gyógynövénykert; a találkozásnak, az együttlétnek és a közösségi programoknak pedig a most korszerűsített, felújított, felszerelt közösségi ház.

Megújult és fedett színnel bővült a közösségi ház

Így elmondható, hogy Olaszfán megvan a méltó helyszíne mindannak, ami a teljes élethez szükséges, sőt, az új falugondnoki autóbusszal további helyek is elérhetővé, megközelíthetővé váltak, még könnyebbé és kényelmesebbé téve az itt élők hétköznapjait. Azt hiszem, szebben nem is ünnepelhetnénk azt a szabad életet, azokat a lehetőségeket, amit hajdan, 1848-ban kezdtek el kiharcolni nekünk elődeink.

A frissen festett falak, az új tető az udvar felett és az ülőhelyek a falubuszon azonban csak a keretet adják, amit a helyieknek kell megtöltenie élettel, mozgással, célokkal, programokkal. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen összetartó, tevékeny közösségben ez nem okozhat gondot. Ezért az új terek és eszközök mellé én már csak azt kívánom, legyen elég idejük és erejük is, hogy számtalan tervüket és céljukat mind meg is valósíthassák!”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép