Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Megújult az Alcsúti Arborétum
2015. június 2.

246 millió forint támogatásból valósult meg alcsútdobozi Habsburg-kert kerttörténetileg hiteles helyreállítása, s a kert részbeni felújítása Az Alcsúti Arborétum fejlesztése című projekt keretében.

A történeti épített elemek hiteles helyreállításával a közel két évszázados kulturális örökség megmentését sikerült megvalósítani és a mai kor számára bemutathatóvá tenni. V. Németh Zsolt, környezetügyért felelős államtitkár a pénteki projektzáró rendezvényen méltatta a fejlesztést:

Megújult az Alcsúti Arborétum

"Lippai János írta Posoni kert című művében, hogy Ami a mennyekben az egek alkotása, az a földön a kertek pántálása. Ezért ahogyan irigység nélkül nevezzük az Egeket mennyei Paradicsomnak, ugyanúgy kevélység nélkül nevezhetjük a kerteket földi egeknek.

Hogy Alcsútra is jutott egy darabka földi ég, abban mindenki egyetért, aki járt már a helyi arborétumban a tavaszköszöntő hóvirágok nyílása idején; vagy nyáron a mécsbogarak rajzásakor; esetleg ősszel az élénkpiros vadszőlő mellett; vagy épp télen, hóban, őzek lábnyomában.

Megújult az Alcsúti Arborétum

Abba azonban talán bele sem gondolunk, hogy ennek a csodálatos angol kertnek a létrejöttéhez nem volt elegendő a teremtés és a természet csodája, sok ember szaktudására, áldozatos és fáradságos munkájára is szükség volt. 1820-as megalapításakor éppúgy, mint 2009-2012 között és az elmúlt két évben, amikor a helyreállítási és fejlesztési munkák zajlottak.

Mondják: Minden ember számára mindennapi feladat, hogy harmóniát teremtsen maga körül, hogy rendet tartson a dolgaiban és önmagában. Azt gondolom, a felelős, jövőtudatos gondolkodás azzal kezdődik, hogy ezt a „magunk körült” elkezdjük tágabban értelmezni. Hogy nemcsak a gondolataink között, az íróasztalunkon vagy a ház körül igyekszünk rendet tartani, de megpróbálunk harmóniát teremteni és harmóniában élni a tágabb környezetünkkel is: a közösséggel, amelynek részesei vagyunk és a tájjal, amelyben élünk.

Megújult az Alcsúti Arborétum

Ez néha azt jelenti, hogy igyekszünk minél teljesebb sokszínűségében megvédeni és megőrizni csodálatos természeti környezetünket és gazdag élővilágunkat – ahogyan teszik ezt a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai a térség számos táján. Máskor pedig azt jelenti, hogy mi magunk teremtünk természeti gazdagságot, szépséget és sokféleséget egy alapvetően terméketlen tájon – ahogyan azt az alcsúti kastély kertjével tette egykor a schönbrunni kertépítő mester József nádor kérésére.

A nemzetipark-igazgatóság az elmúlt években bebizonyította, hogy a kutatásban, feltárásban, rekonstrukcióban és felújításban épp olyan érzékeny és színvonalas munkát tud végezni, mint a megóvásban, a fenntartásban. Fáradozásukért nemcsak virágot-fát szerető emberként, de környezetügyi államtitkárként is hálás vagyok, mert hiszem, hogy a környezettudatosság és a természettel való harmonikus együttélés nem merül ki az értékes területek körülkerítésében, a védelemben, a nem ártásban. Igényli az emberek felelősségvállalását és figyelmes, aktív közreműködését is – a természetes tájakon éppúgy, mint az ember alkotta kertekben, parkokban.

Megújult az Alcsúti Arborétum

Úgy gondolom, a mostanra elkészült fejlesztéssel nemcsak egy hazai és európai szinten is jelentős történeti kert kapott új erőre, de az a régi attitűd is, amit a kert megálmodója, József nádor képviselt: Addig kell ültetni és plántálni, és újra ültetni és újra plántálni, míg végre meg nem fogan!

Erre a gondolatra pedig nemcsak egzotikus virágok ültetésekor, de tanításkor, neveléskor, bármilyen új ötlet megvalósításakor és bármilyen nagy terv kivitelezésekor is érdemes gondolni. Ebben a csodálatos és harmonikus környezetben, ebben a darabka földi égben nem is lesz majd nehéz!"

Fotó: Pelsőczy Csaba

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép