Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Megújult a kultúra háza
2014. március 10.

Közel 60 millió forintot költöttek az orgoványi művelődési ház belső tereinek megújítására. A megszépült épületet pénteken vehették újra birtokukba a település lakói.

A helybéliek összefogása is kellett ahhoz, hogy az 1969-ben átadott orgoványi művelődési ház végre megújuljon. Egy pályázat révén közel 45 millió forintot nyertek a munkálatokra, a községvezetés pedig 12 millió forinttal járult hozzá az építkezéshez.

A nagyfelújítást már régóta tervezték a kultúra házán, ám időközben műemlékké nyilvánították a Jurcsik Károly és Varga Levente Kossuth–, és Ybl–díjas építészek által megálmodott épületet, így az építési engedélyköteles munkarészeket – például homlokzat felújítás és nyílászárók cseréje – kivették a tervekből. A belső tereket viszont teljesen felújították, akadálymentesítették az épületet, ahol a fiataloknak külön helyiségeket alakítottak ki a korábbi vendéglátó ipari egységek helyén. – Ezentúl lakosaink kocsmamentes övezetbe engedhetik gyermekeiket könyvtárlátogatásra! – számolt be a beruházás ismertetőjében Gál Szilvia, a művelődési ház igazgatója.

Megújult a kultúra háza

Az évszázad fotóművészét, Tóth Istvánt köszöntötte Lezsák Sándor

A Szép Tivadar építész tervei alapján megvalósuló munkák során az épületgépészeti és elektromos rendszerek cseréjét is elvégezték, s a nagyterem kivételével, futotta a fűtéskorszerűsítésre is. Kényelmes rámpán léphetnek ezentúl az épületbe a babakocsisok és a kerekesszékkel közlekedők, akik számára akadálymentesített mosdót építettek. A közművelődési programok megújult színtere lesz az átalakított ház, ahol a település civil szervezetei is otthonra találhatnak, még a falugazdász is ott várja majd az ügyfeleket.

– Reméljük, hogy a mostani korszerűsítés révén legalább még ugyanannyi ideig használhatjuk ezt a házat, mint eddig – mondta többi között ünnepi köszöntőjében dr. Lóczi Boglárka, Orgovány polgármestere. Mint elhangzott: az „integrált közösségi szolgáltató tér” kialakításában sok helybéli szakember is közreműködött, s a támogatóknak köszönhetően megújulhatott a színpad is.
Az ünnepélyes átadó során azonnal „belakták” a házat az orgoványiak, akik a helybéli gyerekek Himnusz rajzai mellett, láthatták Orgoványi Anikó festőművész-költő, magyar mandala stílusban készült Himnusz festményeit is. A zenés-táncos házavatót követően nyílt meg a gyerekteremben a „Minden, ami maci” című kiállítás.

A nagyteremben nyílt meg Tóth István Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész tárlata. „Az Évszázad Fotóművésze” elismerést 1980-ban New York-ban megkapó, idén 91 éves, ceglédi alkotót és világlátott felvételeit Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke méltatta. – Az egész világot bejárták Tóth István fekete-fehér képei, melyek révén megismerhették ezt az országot, a Duna-Tisza közét – emelte ki Lezsák Sándor, aki szerint Tóth István fotográfiái „a táj–, és emberköltészet” megörökített remekei, amikkel állandót alkotott.

Tapodi Kálmán

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép