Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Megújult a kultúra háza
2014. március 10.

Közel 60 millió forintot költöttek az orgoványi művelődési ház belső tereinek megújítására. A megszépült épületet pénteken vehették újra birtokukba a település lakói.

A helybéliek összefogása is kellett ahhoz, hogy az 1969-ben átadott orgoványi művelődési ház végre megújuljon. Egy pályázat révén közel 45 millió forintot nyertek a munkálatokra, a községvezetés pedig 12 millió forinttal járult hozzá az építkezéshez.

A nagyfelújítást már régóta tervezték a kultúra házán, ám időközben műemlékké nyilvánították a Jurcsik Károly és Varga Levente Kossuth–, és Ybl–díjas építészek által megálmodott épületet, így az építési engedélyköteles munkarészeket – például homlokzat felújítás és nyílászárók cseréje – kivették a tervekből. A belső tereket viszont teljesen felújították, akadálymentesítették az épületet, ahol a fiataloknak külön helyiségeket alakítottak ki a korábbi vendéglátó ipari egységek helyén. – Ezentúl lakosaink kocsmamentes övezetbe engedhetik gyermekeiket könyvtárlátogatásra! – számolt be a beruházás ismertetőjében Gál Szilvia, a művelődési ház igazgatója.

Megújult a kultúra háza

Az évszázad fotóművészét, Tóth Istvánt köszöntötte Lezsák Sándor

A Szép Tivadar építész tervei alapján megvalósuló munkák során az épületgépészeti és elektromos rendszerek cseréjét is elvégezték, s a nagyterem kivételével, futotta a fűtéskorszerűsítésre is. Kényelmes rámpán léphetnek ezentúl az épületbe a babakocsisok és a kerekesszékkel közlekedők, akik számára akadálymentesített mosdót építettek. A közművelődési programok megújult színtere lesz az átalakított ház, ahol a település civil szervezetei is otthonra találhatnak, még a falugazdász is ott várja majd az ügyfeleket.

– Reméljük, hogy a mostani korszerűsítés révén legalább még ugyanannyi ideig használhatjuk ezt a házat, mint eddig – mondta többi között ünnepi köszöntőjében dr. Lóczi Boglárka, Orgovány polgármestere. Mint elhangzott: az „integrált közösségi szolgáltató tér” kialakításában sok helybéli szakember is közreműködött, s a támogatóknak köszönhetően megújulhatott a színpad is.
Az ünnepélyes átadó során azonnal „belakták” a házat az orgoványiak, akik a helybéli gyerekek Himnusz rajzai mellett, láthatták Orgoványi Anikó festőművész-költő, magyar mandala stílusban készült Himnusz festményeit is. A zenés-táncos házavatót követően nyílt meg a gyerekteremben a „Minden, ami maci” című kiállítás.

A nagyteremben nyílt meg Tóth István Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész tárlata. „Az Évszázad Fotóművésze” elismerést 1980-ban New York-ban megkapó, idén 91 éves, ceglédi alkotót és világlátott felvételeit Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke méltatta. – Az egész világot bejárták Tóth István fekete-fehér képei, melyek révén megismerhették ezt az országot, a Duna-Tisza közét – emelte ki Lezsák Sándor, aki szerint Tóth István fotográfiái „a táj–, és emberköltészet” megörökített remekei, amikkel állandót alkotott.

Tapodi Kálmán

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép