Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 15. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Megtartotta első összejövetelét a Bodrogköz Kollégium
2017. augusztus 25.

A Lakiteleki Népfőiskola szervezésében, a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hungarikum Bizottság támogatásával megtartotta első összejövetelét a Bodrogköz Kollégium, amely a nevezett terület magyarsága értékeinek, kulturális és szellemi állapotának felmérését tűzte ki céljául. Az értékfeltáró kutatómunkára 2017. október 8. és 15. között kerül majd sor.

Az első munkamegbeszélésen, melyre augusztus 23-án a Bodrogközi Magyar Közösség Házában (BMKH) került sor Királyhelmecen, bemutatkozott a munka szakmai vezetője, Szatmári Mária és a két technikai szervező, Szalai Viktor, valamint Hágen Ádám. Ismertették a szervezők és segítők előtt álló feladatokat, valamint válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

Hágen Ádám előadásában bemutatta az értékfeltáró kollégiumok Kárpát-medencében végzett munkáját. Felvázolta azokat az irányvonalakat, melyek mentén elindul az értékfeltáró munka. A kutatás módszertanát ismertetve elmondta, hogy az adott kutatási terület kiválasztása történelmi, hagyományos és közigazgatási elvek alapján, míg a szakmai vezető kiválasztása az illető adott területen végzett munkája alapján történik. Olyan személyt választanak, aki alaposan ismeri a kutatott terület kulturális életét.

Megtartotta első összejövetelét a Bodrogköz Kollégium

Egyetemisták, főiskolások csoportjai kétszer egy héten át járják az adott területet, először kérdőívet töltenek ki, majd néhány hónap múlva ezt feldolgozva visszatérnek az adott területre mélyinterjús kutatás céljából. A feltárt értékekről egy tanulmánykiadvány készül, melyhez egy, a kutatás élményeit tartalmazó DVD-t is mellékelnek.

A kutatás egyszerre folyik az államhatárral mesterségesen kettészakított földrajzi területen, Bodrogközben. A magyarországi Alsó-Bodrogközben 22 településen, míg a felvidéki Felső-Bodrogközben 33 településen végeznek majd kutatásokat. Az ősszel induló munka keretében két 40 főből álló diákcsoport érkezik a kutatási helyszínekre.

Az előadó az eredményeket összegezve kiemelte, hogy az elmúlt három évben tizennyolc értékfeltáró kollégium működésének feltételei teremtődtek meg. Idén tavasszal három új kollégium kezdte meg munkáját Kiskunság, Vasvár és Kisvárda térségében, s most ősszel újabb kollégiumok indítják tevékenységüket Bodrogközben és Gyergyóban.

A Kárpát-medencében mostanáig 359 települést vizsgáltak ebből a szempontból. Több mint 800 egyetemista, főiskolás és helyi kutató részvételével a kutatómunka során 15 524 darab kérdőívet töltöttek ki, és 45 ezer személyt szólítottak meg. A kiterjedt munkába 28 egyetem és főiskola hallgatói kapcsolódtak be. Nem csak a humán irányzatú karokról érkeznek a segíteni vágyók, gyakran a műszaki szakok hallgatói a leglelkesebb kutatók. A kutatások és a kiadványok nyomán úgynevezett kis népfőiskolák hálózatát szeretnék kiépíteni – zárta az előadását Hágen.

Felvidek.ma

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép