Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 20. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Megtanulni egymás nyelvét
2016. szeptember 2.

Már javában folyik a munka a Németh László műfordító táborban. A fiatalok naponta előadások keretében ismerkedhetnek meg szomszédos népek kultúrájával és nyelvével.

Elsajátíthatják a műfordítás tudományát, valamint betekintést nyerhetnek a kortárs irodalmi művek világába is. A munka kisebb-nagyobb csoportokban folyik. Ezúttal az egyik legnépesebb csoport Ukrajnából érkezett. Kijevből és Kárpátalja több településéről is jöttek olyan diákok, akik tökéletesíteni szeretnék magyar- vagy ukrán nyelvtudásukat.

Megtanulni egymás nyelvét

A huszti származású Weinrauch Eszter a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ukrán szakos diákja először vesz részt ilyen táborban. Elmondása szerint az ukrán és a magyar nyelvet egyaránt kedveli, de a szívéhez talán a magyar nyelv áll a legközelebb.

Mint mondta leginkább magyarul gondolkodom, de nagyon sok barátom van, akikkel ukránul beszélek. Nagyon érdekel a nyelvészet. Van, hogy órákon át nyelvi gyakorlatokkal foglalkozom – mesélte a diák, majd hozzá tette, hogy a fordítás is nagyon érdekli. Nem mellesleg Eszter otthonában nagy igény van a szakfordítókra.

A csoport másik tagja Ukrajna fővárosából, Kijevből érkezett. Hegyi Júlia édesapja magyar, édesanyja ukrán származású, így teljesen érthető, hogy a fiatal lány mindkét nyelvet el szeretné sajátítani. Júlia azt mesélte, hogy otthon csakis ukránul beszél, és a városban sincs kivel gyakorolnia a magyar nyelvet, ezért tartotta fontosnak, hogy már másodszor részt vegyen a Németh László műfordító táborban. A magyar-angol szakos diáklány nemsokára végzős lesz, azonban még nem biztos a pályaválasztásban. Abban viszont biztos, hogy nem szeretne a fővárosban maradni. A nagyváros zaját, kicsit nyugodtabb környezetre szeretné váltani, egy kisebb település felsőfokú intézményében szeretne továbbtanulni.

Mint mondta, a Lakiteleki Népfőiskola környezete egészen elkápráztatta. Eleinte furának találta a csendet és a nyugodt légkört, de pár nap elteltével érezte, hogy a természet közelségében teljesen másképp érzik magukat az emberek. Itt talán többet tudnak gondolkodni, és a természet csöndjében talán néhány vers is megfogalmazódik némelyikükben.

Hegyi Júlia a műfordítás azon részét kedveli a legjobban, amikor rímeket, verseket kell fordítania. Ez egy jó kihívás számomra – mondta büszkén a diáklány, majd hozzátette, hogy a szakemberek tudása által rengeteget fejlődnek.

Bárány Erzsébet a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára kollégájával és hét diákkal érkezett a táborba.

Lezsák Sándor a Lakiteleki Népfőiskola kuratóriumának elnöke hívta meg intézményünk tanárait – mesélte büszkén a tanár, majd azt is hozzátette, hogy szerinte ez a program egy nagyon nagy lehetőség a tanárok és a diákok számára egyaránt.

Megtanulni egymás nyelvét

Nagyon sokat tanulnak egy hét alatt a fiatalok – mondta a pedagógus, és kifejtette, hogy a fordítási gyakorlatokon kívül országismereti előadásokat hallgatnak a diákok. Szerinte a tábor folyamán megszeretik a műfordítást és elkezdenek érdeklődni a műfordítói szakma iránt.

Én bízom abban, hogy lesznek itt olyan diákok, akik majd közvetíteni tudnak két nép között és tovább fogják folytatni a kultúrdiplomáciai missziót valamint a szépirodalmi művek fordítását – tette hozzá bizakodva a tanár.

Természetesen a Németh László műfordító táborban a horvát, német, román, szerb, szlovák, szlovén, cseh és lengyel nyelvet gyakorló csoportok is intenzíven tanulnak, fordítanak. Mindegyikük azért jött a Lakiteleki Népfőiskola műfordító táborába, hogy megtanulják egymás nyelvét.

Lizik-Varga Katalin

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép