Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Megnyílt Szerbia második Hungarikum Központja
2015. május 11.

Kiemelt jelentőséggel bírnak Magyarország számára a Szerbiával kiépített kapcsolatok és lehetőségek – jelentette ki V. Németh Zsolt szombaton Újvidéken, ahol megnyitotta Szerbia második Hungarikum Központját.

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Kárpát-medence olyan természetes ökológiai egysége alkot, melyet a határokon inneni és túli magyarság kulturális és történelmi kapcsolata fűz egybe. Hozzátette: a Kárpát-medence országai közti, gazdasági és földrajzi adottságokat hangsúlyozó, többrétegű kapcsolatrendszerben rejlő előnyök kamatoztatása nemzetpolitikai érdek.

Megnyílt Szerbia második Hungarikum Központja

Az élelmiszerek mellett a nem árusítható hungarikumokat is be lehet mutatni a Hungarikum Központokon keresztül, hiszen a pálinka, a tokaji bor vagy a libamáj mellett a matyó vagy a kalocsai népművészet, a táncházmódszer és a Hortobágy is hungarikumnak számít - hangsúlyozta V. Németh Zsolt. Az új központ keretében Zsolnay-kiállítás is nyílt, amely jól mutatja, hogy a hungarikum nem csak az élelmiszerek megjelölésére vonatkozik.

A hungarikumok köteléket jelentenek múltunkhoz, történelmünkhöz, kultúránkhoz és köteléket jelentenek minden magyar ember között – fogalmazott V. Németh Zsolt.

Hozzátette: minden hungarikumokkal kapcsolatos törekvés, kezdeményezés és tevékenység ezeket a felbecsülhetetlenül fontos kapcsolatokat fűzi még szorosabbra. Az államtitkár kiemelte: helyi értékeink és hungarikumaink nemzeti önbecsülésünk és hagyományaink megőrzésének letéteményesei. Külgazdasági és turisztikai haszonnal azonban csak akkor párosulnak, ha sikerül őket megismertetni a világgal is.

Megnyílt Szerbia második Hungarikum Központja

Az államtitkár kiemelte, hogy Szerbiában az emberek szeretik a magyar termékeket, ezért a tervek szerint a következő két évben további öt Hungarikum Központ nyílik a nyugat-balkáni országban. Az első szerbiai Hungarikum Központ 2011-ben nyílt meg Belgrádban és már most is mintegy 400 magyar élelmiszeripari terméket kínál, naponta 150-200 vásárló számára.

V. Németh Zsolt a szombati megnyitót követően emlékeztetett arra, hogy a jövő héten kerül az országgyűlés elé a hungarikumtörvény módosítása, amely „gátat akar szabni annak, hogy a hungarikum kifejezéssel visszaéljenek, vagyis silány minőségű üzlet, rendezvény vagy kiadvány viselje a hungarikum nevet”.

Megnyílt Szerbia második Hungarikum Központja

Az államtitkár részt vett az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár megnyitóján is, amely rendezvény keretében csütörtökön magyar szakmai napot szerveznek.

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu/MTI/Földművelésügyi Minisztérium)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép